Annorlunda framträdande i Vätternrundan

Vätternrundan 2023 får ett annorlunda inslag. För första gången i loppets historia ska inte mindre än 200 personer cykla tillsammans för en god sak. Fyra startgrupper med tv-profilen Stephan Wilson i spetsen har ambitionen att samla in pengar till biståndsorganisationen Diakonias projekt för att lära flickor cykla i Bangladesh.

En grupp med oväntade cyklister ska cykla runt Vättern.

Cykelprojektet i Bangladesh drivs av Diakonia utifrån idén att något så enkelt som en cykel är en nyckel till frihet, utbildning och ett skydd mot barnäktenskap.

Intresset visade sig vara stort när Diakonia tidigare i år gick ut med att det fanns möjlighet att cykla Vätternrundan 2023 tillsammans med Stephan Wilson för flickor i Bangladesh, och hundratals anmälningar kom in. Det som ursprungligen var tänkt som en startgrupp på 60 personer fick därför växa till 200 personer i fyra startgrupper.

– Att så många vill cykla för flickorna i Bangladesh gör mig alldeles varm inombords. Nu hoppas jag att vi tillsammans kan få fler att öppna upp sina hjärtan men också sina plånböcker. Bättre morot för min träning har jag nog aldrig haft, säger Stephan Wilson.

Cykelprojektet i Bangladesh drivs av Diakonia utifrån idén att något så enkelt som en cykel är en nyckel till frihet, utbildning och ett skydd mot barnäktenskap. På landsbygden i Bangladesh kan inte flickor röra sig fritt utan behöver sällskap när de ska ta sig från punkt A till punkt B. Men om ingen kan följa med och vägen till skolan är lång, tvingas många flickor stanna hemma och riskerar att giftas bort tidigt.

En av cyklisterna som ingår i gruppen är den rutinerade Vätternrundancyklisten Karen Ljungman, 77, och hon är glad att vara med och cykla för flickors rättigheter.

– Det känns mycket bra att få vara med att cykla för denna sak. Kan jag hjälpa till att göra bara lite skillnad är det stort, säger hon.

Även Linnea Gullholmer, 34, är med i Stephans cykelgäng. Hon har aldrig cyklat Vätternrundan tidigare men eftersom hon sitter i Diakonias styrelse har hon följt cykelprojektet i Bangladesh i flera år och tyckte att det var ett perfekt tillfälle att få utmana sig själv.

– Berättelserna om tjejerna som cyklar i Bangladesh är så häftiga! Om jag ska ta mig runt 30 mil och sen inte kunna gå ordentligt på ett par dagar – så vill jag göra det för deras skull. Och för att påminna mig om att vi aldrig får ta våra rättigheter för givet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.