Nya pokaler till minne av Benga

Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.
Bengt Johansson, en särklassig profil inom handbollen! Nu hyllas minnet av honom ytterligare via två nytillverkade pokaler som tilldelas de kommande mästarlagen

 

Handgjorda och identiska till sin design utstrålar de Bengts unika kraft som för alltid är en del av svensk handbolls historia och som kommande generationer av Sveriges främsta lag blir en del av. Samtliga SM-vinnande lag från och med 2024 kommer att graveras på respektive vandringspokal och blir på så sätt en del av dem. Vinnande lag tilldelas varsin handgjord pokal i mindre format att behålla.
 
Malin Henningsson från Halmstad är formgivaren och skaparen bakom pokalerna. Designen kopplar starkt an till sporten handboll och valet av material är noga övervägt för att hedra Bengts liv och arv. 

 Stark beröring tilll Halmstad

– Jag ville att det ska finnas en stark koppling både till Bengt Johansson och till handbollen i stort. En av de första delarna som föll på plats var cylinderdelen på pokalen som har samma proportioner som en handbollsplan. Benen som håller upp cylindern är sju till antalet, en symbol för de sju spelarna i laget som arbetar tillsammans.
– Längst ner i botten har vi basen, den stabila halländska stenen som håller ihop laget. Hallandsgnejsen bryts strax norr om Halmstad, det kändes viktigt att ha med ett material som faktiskt kommer från orten som är så starkt förknippad med Bengt, säger Malin Henningsson. 
Stenen bär också Bengts signatur och utgör grundstenen för pokalerna liksom ledaren utgör grundstenen i ett lagbygge. En speciell detalj på silverdelen av pokalen är den handgraverad bilden av spelkombinationen Gurkburken, en av dåtidens signaturrörelser som satte sig i väggarna i folkhemmen under eran med Bengts landslag, Bengan Boys. Gurkburken är en stark påminnelse om Bengts extraordinära bidrag till svensk handboll.
 
Pokalerna är mer än bara ett pris; de är en förening av dåtid och framtid, det folkliga och legendariska, och förhoppningen är att de blir symboler för handboll i Sverige när den är som bäst.
 
– Vi är glada och stolta över att Malin, formgivare och konsthantverkare från Halmstad, ville skapa Bengt Johanssons pokal. Hennes fina hantverk förkroppsligar kärnan i vad pokalerna representerar - en hyllning till en legend och en kärleksfull gest till svensk handboll, säger Fredrik Rapp, ordförande Svenska Handbollförbundet.

Ansvariga i projektet

Idé och formgivning:

Malin Henningsson, Formgivare och konsthantverkare 
Stenarbete:
Ahmed Ablah, Halmstad Stenhuggeri 
Gravyr
Joacim Jansson, Gravörmästare
 
Projektgrupp, Svenska Handbollförbundet:
Therese Bringefors
Jessica Larsson
Lasse Tjernberg
 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.