När fansen hatar lagets sponsorer

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Bettingindustrin rekryterar helst de unga i allmänhet och dem inom lagidrotten i synnerhet.

Antal spelmissbrukare i lagidrotten rapporteras vara allt ifrån 12% till 30% av alla aktiva, nån rapporterade i genomsnitt 4-5 spelare i varje ishockeylag.

Så inte undra på då att spelindustrin lägger sin kraft och marknadsföringsbudget där.

Ändå släpper lagsporterna igenom spelindustrins omfattande kampanjer. Pengar kan få moralen hos de att kisa lite. 

Stora elitlag som IFK Göteborg och Malmö FF har otroligt starka och lojala supporterklubbar och dessa tar hårt avstånd från hur deras hjärteklubbar accepterar ledningens beslut att bidra till att locka in unga i spelmissbruk.

Levde i ett   parallelluniversum 

Ändå tillåts det fortsätta. Men det finns en detalj till.
Jag har själv levt i aktivt spelmissbruk och jag vet hur man i detta lever i ett parallelluniversum där inget annat är viktigt, man underpresterar totalt i det vanliga livet, tappar intresse för familj, jobb och… den idrott man utövar.
Om nu fyra-fem spelare i ett SHL-lag har grava psykiska problem pga sitt spelmissbruk så förstår vi även hur detta går ut över lagets prestation på isen.
En vän till mig har spelat i Premier League i England och han berättade att engelska landslagsspelare fejkade skador före match för att istället få följa sin gambling live.
Och väl på planen så låg fokus i deras bets, svärtan över att ha spelat bort allt, inklusive familjer. Ångesten.
Jag anser det är varje idrottsledares jobb att tillse att samtliga i laget blockerar sig kollektivt hos såväl spelpaus.se + gamban. Alla. Utan undantag.
För då kan laget maxa, vinna serien och dra till sig rena sponsorer, större publik, starkare vikänsla både på och utanför planen. Och vinna respekt även från supporterklubben.
Ovanpå detta så föreslår jag en nationell dag för spelblock, där alla idrottsföreningar och gymnasieskolor inkl idrottsgymnasier gör gemensam sak. Samma dag. Via lärare, ledare, mentorer.
In gemensamt och blockera sig från att kunna betta. Tillsammans i lojalitet.

Jobbade som mental coach

Jag blev själv anlitad som mental coach för Mora IK ishockey i allsvenskan en gång på 2010-talet. Innan säsongen var slut tog vi klivet upp till SHL. Vi pratade mycket om drömmar och vad som stod i vägen.
I slutändan handlar det om människan, människovärdet, över pengarna.
Och drömmar. Och jag vet hur spelmissbruk står i vägen för såväl människovärde som drömmar. 
Jag mår dåligt av vetskapen om att de där fyra-fem killarna i laget kommer att leva trasiga liv, de som överlever. Att ex spelbolaget stod i vägen för deras vackra framtid.
Jag läste att den stora rikskända idrottsmannen sagt upp sig som kapten för landslaget p g a psykisk ohälsa. Samtidigt vet jag de exakta omständigheterna. Det var gambling och det var Unibet och det var så omfattande hotbilder etc mot en man att dennes mamma fick lämna landet. Det är så sjukt alltihop, allt för att ägarna ska få en lite större yacht i hamnen i Marbella eller på Malta.
Jag har talat öppet (vilket var svårt) om hur jag spelat bort inte bara många,  många miljoner, utan även två äktenskap, ett1 barn (på papper) och precis alla mina tillgångar, två gånger i mitt liv.

Räddades i sista stund

Den första gången blev jag hemlös, den andra gången räddades jag i sista sekund, med hagelgevär i ena handen och 2 flaskor Koskenkorva på bordet.
Sen jag vågade öppna upp har jag fått säkert 10 000 brev från förtvivlade människor som äntligen fíck någon att prata med. Det har varit tungt att bära dessa människors liv på mina axlar.
Men idrottens styrelser, paradoxalt nog, fortsätter kisa för de ca 340 000 spelmissbrukare som industrin och den kräkreflexliknande reklamen skapat.
Och TV4 lägger gamblingreklam mitt i Masked Singer för att dom vet att barnen tittar.
Ett fotbollslags-, eller för den delen fotbollsförbundets styrelse är svag och bör bytas ut om den inte förmår skapa förutsättningar för en frisk idrott genom näringsrik konstruktiv reklam. 
Det kan aldrig vara värt ekvationen där ”Jo men för dom pengarna kan vi offra några liv”.

Per Holknekt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.