Full gas även i Tonys nya liv

I Tony Rickardssons nya liv gäller också hög fart. Han har bytt från speedwaycykel till flygplan och är ansvarig som area manager för Öst- och Centraleuropa. Tonys storsponsor blev hans arbetsgivare.
Sammanbiten och koncentrerad, två faktorer som låg bakom framgångarna. Tony Rickardsson lämnade inget åt slumpen. Foto: Markus Marcetic, Scanpix

 

Tony Rickardsson, i dag 43 år, har blivit affärsman. Från tiden som speedwayförare är han van att resa mycket. Nu är han ansvarig som area manager och företräder hela produktsortimentet i 22 länder.

Försöker begränsa resandet

- Jag försöker hålla resorna och utlandsarbetet inom 40-45 procent av jobbet.

Hemma finns fyra barn och sambon Christina. Tony Rickardsson trivs utmärkt med sitt nya liv.

Hur kom det sig att du tog det här steget?

- Swedish Match var en av mina samarbetspartners och vi hade lärt känna varandra sedan 2001.

Expanderar i Mellanöstern

Tony jobbar med hela produktportföljen och agendan är fylld med möten, antingen via telefon eller på plats. Nu diskuteras en expansion i Mellanöstern och det skulle innebär ännu flera resor.

2006 klev han av speedwaycykeln för att kliva in i banracingens Porsche Carrera Cup där han körde i tre säsonger fram till 2009. Nya uppgifter väntade.

För många blir det en svår omställning att lämna idrotten. För andra en naturlig övergång. Så var det för Tony.

- Jag gillar nya utmaningar inom områden där jag egentligen inte har någon som helst erfarenhet. Då får man en känsla av att utvecklas bredare som människa.

Kompisen Robert Gustafsson...

Han har själv lätt för att visa känslor och bjuda på sig själv såsom kullerbyttor på banan, reaktioner på Idrottsgalan i par med komikern Robert Gustafsson och uppträdandet i Let´s Dance 2008.

I dag reser Tony Rickardsson i Europa och gör affärer och utveckla mellanöstern.

- Det är nya prövningar hela tiden. Jag måste anpassa mig till de olika affärsklimaten inom olika marknader.

Han tycker att omställningen till arbetslivet har gått bra. Han har fått utveckla sin förmåga för bl a logistik, försäljning, anställda, finansiering, avtalsskrivning och PR.

Börsnoterat bolag

- Största skillnaden är att jobba i ett börsnoterat bolag och all den rapportering det innebär.

Han tog steget från sitt eget lilla aktiebolag till det internationella företaget villkor.

Tonys måtto, när det gäller generell framgång: "Tänk att hissen till framgång alltid är trasig, ska man upp, får man ta trapporna".

Tony Rickardsson i en av många tävlingar. Han utvecklade en avancerad körteknik och blev mycket därför så framgångsrik. Foto:Scanpix

 

Förutom tre år i England har han alltid varit trogen sitt Avesta. Där började allt.

- Redan som liten grabb ville jag bli speedwayförare, inte polis, bagare eller plåtslagare. Nej, det var sporten lockade mig.

Körde som 3-åring

Som 3-åring körde han motorcykel och har sedan dess gillat motorsport. Den ambitionen räckte till sex individuella VM-guld i speedway...

Tony gjorde sina första lärospår hemma i Avesta och fick intresse och god hjälp av sin äldre broder. Började på knattecykel 80cc och tävlade där från 11 till 14 år.

Sedan var det dags att gränsla en stor 500-kubikare. En enastående karriär hade startat.

Från 1987 radade han upp meriter och titlar. Framgångarna kom som på ett pärlband och han blev världens främste speedwayåkare.

Vill göra ett avskedsår

2005 kraschade han på sommaren vid en tävling i Köpenhamn och ådrog sig en hjärnskakning.

- Läkarna tyckte att det var lika bra att jag slutade i stället för att ta risker. Och jag kände samma sak.

Han berättade för sitt team på hösten om beslutet, men att ville göra ett avskedsår. Därför körde han också 2006.

Kände du rädsla någon gång under dina nästan 25 år som speedwayåkare?

- Nej, egentligen inte. Jag var nog aldrig direkt rädd. Men har alltid haft stor respekt för sporten och aldrig undervärderat riskerna. Jag har varit noggrann i förberedelserna och klarat mig ganska bra från olyckor, berättar Tony.

"Var noggrann och allround"

Den aktiva karriären blev lång och innehållsrik. 20 år gammal tog han sitt första SM-guld, året därpå VM-silver och 1994 blev han individuell världsmästare för första gången.

Ytterligare fem VM-guld gör Tony Rickardsson historisk. Han är den som tillsammans med nyazeeländaren Ivan Mauger har flest individuella VM-titlar i speedway. Att någon överträffar det förefaller osannolikt.

Varför blev just du så framgångsrik?

- Jag var allround och så noggrann med detaljer och fokuserad på vad jag skulle göra.

Avancerad körteknik

Han var en klok speedwayförare i alla avseende. Han utvecklade en avancerad körteknik som gav honom lägen för spektakulära och svåra omkörningar.

Hans första stora konkurrent om VM-titeln var egentligen en tidigare idol, dansken Hans Nielsen med VM-guld 1995. Polacken Tomasz Gollob och dansken Nicki Pedersen var de tuffaste motståndarna.

När fick du en aha-upplevelse första gången om att du skulle göra karriär?

- När jag som 21-åring fick mitt första proffskontrakt i England, säger Tony.

Bengt Skagerström
Tony Rickardsson på Röda torget i Moskva. Han reser väldigt mycket och främst inom öst- och centraleuropa. "Jag försöker begränsa flygandet till 50 procent av arbetstiden, men det är svårt", säger han själv.

Fakta

Tony Rickardsson

Född: 17 augusti 1970

Födelseort: Avesta, i dag bor han i  Folkärna, utanför Avesta

Individuella VM-guld: 6 st (1994, 1998, 1999, 2001,2002, 2005).
Lag VM-guld: 3 st (1994,2000,2004).

Par VM-guld: 1 (1993)

Individulla/lag VM-medaljer: 23

Antal GP-segrar: 20 st, under 12 säsonger

Individuella SM-guld: 6 st.

Klubblagsmästerskap: England 3, Polen 3, Sverige 3

Framgångsrikaste året, 2005: individuella guld i GP totalt, deltävlingarna i Sloveniens GP, Storbritanniens GP, Danmarks GP, Tjeckiens GP, Italiens GP samt SM-guld. Svenska Dagbladets guldmedalj: 1999, Jerringpriset: 2005

Bilsport: tävlade i Porsche Carrera Cup  Scandinavia, åren 2004-2009. 8 delsegrar, totaltvåa 2009.  

Anställd: inom Swedish Match från och med 2009, idag som Area Manager ECE&ME

 

Konsten att börja om

De förgyllde våra stunder både på plats och i TV-soffan. Men vad hände sedan, när strålkastaren slocknat och vaktmästaren låst och gått hem? I en serie artiklar under vinjetten "Konsten att börja om" får du träffa svenska idrottshjältar som försökt sadla om till ett ”Svensson-liv”.

Först ut i serien var friidrottaren Maria Akraka, därpå basketspelaren Roland Rahm och ishockeyspelaren Tomas Sandström följd av Christine Gandrup, en av Sveriges allra bästa badmintonspelare. Därpå simmaren Bengt Gingsjö och golfspelaren Per-Ulrik Johansson.

Därpå följde orienteringens Annichen Kringstad. Sedan träffade vi Bernt Johansson följd av Erica Johansson, friidrottstjejen, och sedan fick vi bekanta oss med volleybollens stora stjärna, Bengt Gustafsson. Agneta Anderssons nya liv berättade vi om och likaså trädde Magnus Hedman, landslagsmålvakten i fotboll, fram och erkände hur svårt han hade haft, men att nu hade allt vänt.

Sedan var turen kommen till Lena Sulkanen, som vann VM 1983 och utsågs till Årets Idrottskvinna. Hon är än i dag bowling-Sveriges mest kända person. Och nu Tony Rickardsson.

Klicka och läs gärna de föregående reportagen:

Maria Akraka

Roland Rahm

Tomas Sandström

Christine Gandrup

Bengt Gingsjö

Per-Ulrik Johansson

Annichen Kringstad

Bernt Johansson

Erica Johansson

Hanna Ljungberg

Bengt Gustafsson

Agneta Andersson

Magnus Hedman

Lena Sulkanen

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Det är ett cykelprojektet som ger Barncancerfonden bara i år totalt 238 miljoner kr.

Över 2 600 cyklister och servicedeltagare gick på lördagen  i mål i Paris för barn med svåra sjukdomar. Bakom satsningen står Team Rynkeby som sedan 2002 arrangerat cykellopp och aktiviteter för att samla in pengar till förmån för organisationer som arbetar för barn med svåra sjukdomar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Svensk Hockey-TV har haft sitt mest framgångsrika år hittills under säsongen 2024/2025. Plattformen, som sänder hockey från hela Sverige – från cuper och ungdomsserier till elitnivå – har vuxit kraftigt i både räckvidd och användning. Med över 300 ishallar utrustade med automatiserade och AI-styrda kamerasystem, 2,5 miljoner unika tittare och mer än 7 miljoner strömstarter, har Svensk Hockey-TV blivit en del av den svenska hockeypublikens vardag.

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.