Tony Gustavssons ledarstil går hem i Australien

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Tårarna sköljde ner för Tony Gustavssons kinder. En ny svensk VM-triumf borta i Australien.

Jag förstår att det inte gick att hålla emot. Det är fint med män som visar känslor.

Ännu ett makalöst straffdrama med en svensk i huvudrollen - och nu spelar Australien EM-semifinal på sin hemmaplan.

TonyGustavsson ä r inne på sitt tredje år som förbundskapten. Nu har han också hjälp av Jens Fjellström.

Det är någonting ljuvligt med idrott i Australien. Jag har nämnt det förut, jag har så lätt att återkalla de känslor vi hade som fick uppleva de olympiska spelen i Sydney för 23 år sedan. Många idrottare kunde med avund konstatera vilket ofantligt, kärleksfullt stöd alla får som visar vilja och har framgång i den stora idrottsnationen Australien.

Uppskattning och kärlek

Det är ingen galen publik. Det är människor som förgyller sin tillvaro med en sann kärlek till idrotten och de upplevelser den kan erbjuda. Det behövs inga masker, inga galenpannor med endast okvädningsord i sin repertoar , det behövs inga bengaler för att skapa stämning.

Det är också en publik som visar uppskattning och kärlek till idrottare också från andra nationer, som gör sitt bästa, som kanske behöver tröst för att de inte räckt till. Som Catalina Perez, överraskningslaget Colombias målvakt, som med ett taffligt ingripande hjälpte England att komma in i matchen och till slut gå vidare till semifinal med 2-1.

Och får möta Australien.

Tony Gustavsson har varit Australiens förbundskapten sedan 2020. VM på hemmaplan har förstås varit målet för hans ambitioner och planläggning. Han har dessutom engagerat den analytiskt intresserade datanörden Jens Fjellström som sin bisittare och nu håller deras radarjobb på att bära frukt. Australien är rankat som världstia enligt FIFA så en semifinal har förstås legat inom rimligt avstånd men det är likväl en överraskning med tanke på att lag som Brasilien, Tyskland, Frankrike och USA inte finns med längre.

Ett starkt svenskt recept

Det blev ett mäktigt straffdrama mot Frankrike efter en mållös, förlängd match och ett tag verkade inte ens straffarna kunna skilja lagen åt, det gick till den tionde.

Tony Gustavsson har skapat ett homogent, hårt arbetande, energiskt löpande och rustikt,  fysiskt lag med en rätlinjig, kompromisslös fotboll som kan välta också spelskickligare lag överända. Teknisk briljans kan han nog inte åstadkomma - delikatesserna får lag som Colombia, Japan, Jamaica med flera stå för, lag som förgyllt den här VM-turneringen - men det är ordning och reda i svenska recept för hur man kokar ihop en slagfärdig trupp. Och, som tydligt visades i de båda semifinalerna; det finns flera sätt att vinna fotbollsmatcher på.

Tony Gustavsson har erfarenheter från en tid som spelare i Sundsvall, Brage och Ytterhogdal, minsann, och tränarmeriter från Degerfors, Hammarby och Kongsvinger, och så var han biträdande förbundskapten till Pia Sundhage när USA vann OS-guld i fotboll 2012.

Men han är nog ganska ensam om i den svenska tränarkåren att äga en akademisk (80 poäng) tränarutbildning från universitetet i Örebro. Så han förenar teori och praktik och det tycks han göra lite bättre än den bilverkstad jag besökte en gång där man möttes av ett anslag på väggen: ”Teori är när ingenting fungerar och alla vet varför, praktik är när allt fungerar och ingen förstår varför. På den här verkstaden förenar vi teori och praktik. Ingenting fungerar och ingen vet varför.” Självironi när den är som bäst.

Hans bästa tid är nu

Tony säger själv att han älskar människor och fotboll och att han nu får göra det i världens finaste idrottsland gör att han som känslomänniska har lätt att bjuda på glädjetårar. Hans tacktal till publiken och nationen förstår jag lätt. Han lever sin bästa tid just nu och skapar sig, tillsammans med lika lycklige fotbollskonsulten Fjellström, oförglömliga minnen tillsammans med sina Matildas. Straffdramat blev ännu mera djävulskt spännande och långdraget än när Sverige slog ut USA i åttondelen. 

De regerande Europamästarna England har inte visat samma klass som när de vann en fin final mot Tyskland ifjol. Tyskarna kom inte heller upp i förväntad nivå. Det här VM:et har blivit de mindre betrodda nationernas pigga inträde på arenan. Japan och Colombia har varit de roligaste länderna att titta på men de har fallit på lite bristande fysik.

Colombias fall var tungt. Det var några ödesdigra försvarsmissar som hjälpte England att komma in i matchen och till slut avgöra den. 

Spanien-Sverige på tisdag, Australien-England onsdag. Final på söndag på Stadium Australia i Sydney och skulle hemmalaget finnas med där får vi nog uppleva samma magiska stämning som 2000 när nationens starka (aboriginska nationalsymbol) Cathy Freeman vann 400 meter på just denna arena.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen