Tony Gustavssons ledarstil går hem i Australien

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Tårarna sköljde ner för Tony Gustavssons kinder. En ny svensk VM-triumf borta i Australien.

Jag förstår att det inte gick att hålla emot. Det är fint med män som visar känslor.

Ännu ett makalöst straffdrama med en svensk i huvudrollen - och nu spelar Australien EM-semifinal på sin hemmaplan.

TonyGustavsson ä r inne på sitt tredje år som förbundskapten. Nu har han också hjälp av Jens Fjellström.

Det är någonting ljuvligt med idrott i Australien. Jag har nämnt det förut, jag har så lätt att återkalla de känslor vi hade som fick uppleva de olympiska spelen i Sydney för 23 år sedan. Många idrottare kunde med avund konstatera vilket ofantligt, kärleksfullt stöd alla får som visar vilja och har framgång i den stora idrottsnationen Australien.

Uppskattning och kärlek

Det är ingen galen publik. Det är människor som förgyller sin tillvaro med en sann kärlek till idrotten och de upplevelser den kan erbjuda. Det behövs inga masker, inga galenpannor med endast okvädningsord i sin repertoar , det behövs inga bengaler för att skapa stämning.

Det är också en publik som visar uppskattning och kärlek till idrottare också från andra nationer, som gör sitt bästa, som kanske behöver tröst för att de inte räckt till. Som Catalina Perez, överraskningslaget Colombias målvakt, som med ett taffligt ingripande hjälpte England att komma in i matchen och till slut gå vidare till semifinal med 2-1.

Och får möta Australien.

Tony Gustavsson har varit Australiens förbundskapten sedan 2020. VM på hemmaplan har förstås varit målet för hans ambitioner och planläggning. Han har dessutom engagerat den analytiskt intresserade datanörden Jens Fjellström som sin bisittare och nu håller deras radarjobb på att bära frukt. Australien är rankat som världstia enligt FIFA så en semifinal har förstås legat inom rimligt avstånd men det är likväl en överraskning med tanke på att lag som Brasilien, Tyskland, Frankrike och USA inte finns med längre.

Ett starkt svenskt recept

Det blev ett mäktigt straffdrama mot Frankrike efter en mållös, förlängd match och ett tag verkade inte ens straffarna kunna skilja lagen åt, det gick till den tionde.

Tony Gustavsson har skapat ett homogent, hårt arbetande, energiskt löpande och rustikt,  fysiskt lag med en rätlinjig, kompromisslös fotboll som kan välta också spelskickligare lag överända. Teknisk briljans kan han nog inte åstadkomma - delikatesserna får lag som Colombia, Japan, Jamaica med flera stå för, lag som förgyllt den här VM-turneringen - men det är ordning och reda i svenska recept för hur man kokar ihop en slagfärdig trupp. Och, som tydligt visades i de båda semifinalerna; det finns flera sätt att vinna fotbollsmatcher på.

Tony Gustavsson har erfarenheter från en tid som spelare i Sundsvall, Brage och Ytterhogdal, minsann, och tränarmeriter från Degerfors, Hammarby och Kongsvinger, och så var han biträdande förbundskapten till Pia Sundhage när USA vann OS-guld i fotboll 2012.

Men han är nog ganska ensam om i den svenska tränarkåren att äga en akademisk (80 poäng) tränarutbildning från universitetet i Örebro. Så han förenar teori och praktik och det tycks han göra lite bättre än den bilverkstad jag besökte en gång där man möttes av ett anslag på väggen: ”Teori är när ingenting fungerar och alla vet varför, praktik är när allt fungerar och ingen förstår varför. På den här verkstaden förenar vi teori och praktik. Ingenting fungerar och ingen vet varför.” Självironi när den är som bäst.

Hans bästa tid är nu

Tony säger själv att han älskar människor och fotboll och att han nu får göra det i världens finaste idrottsland gör att han som känslomänniska har lätt att bjuda på glädjetårar. Hans tacktal till publiken och nationen förstår jag lätt. Han lever sin bästa tid just nu och skapar sig, tillsammans med lika lycklige fotbollskonsulten Fjellström, oförglömliga minnen tillsammans med sina Matildas. Straffdramat blev ännu mera djävulskt spännande och långdraget än när Sverige slog ut USA i åttondelen. 

De regerande Europamästarna England har inte visat samma klass som när de vann en fin final mot Tyskland ifjol. Tyskarna kom inte heller upp i förväntad nivå. Det här VM:et har blivit de mindre betrodda nationernas pigga inträde på arenan. Japan och Colombia har varit de roligaste länderna att titta på men de har fallit på lite bristande fysik.

Colombias fall var tungt. Det var några ödesdigra försvarsmissar som hjälpte England att komma in i matchen och till slut avgöra den. 

Spanien-Sverige på tisdag, Australien-England onsdag. Final på söndag på Stadium Australia i Sydney och skulle hemmalaget finnas med där får vi nog uppleva samma magiska stämning som 2000 när nationens starka (aboriginska nationalsymbol) Cathy Freeman vann 400 meter på just denna arena.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den 152:a upplagan av golfens The Open var en svensk TV-klassiker redan innan förste svensk hade slagit ut på torsdagmorgonen.
Med direktsändningar i TV runt sju timmar dagligen torsdag-söndag innebär den här bevakningen ett nytt rekord.Och nu eggar tre svenskar varandra

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.