Stenbeck och Malmö Redhawks i samtal

Hugo Stenbeck följer Malmö Redhawks och har aviserat att han tänker se några matcher i vinter. Ett nytt samarbete kan också bli aktuellt, har miljardären låtit förstå.
En klassisk bild från 1 februari 2011. Malmö Redhawks har kallat till presskonferens och tillkännager att Hugo Stenbeck går in som majoritetsägare i den allsvenska ishockeyklubben. Han skjuter till 10 miljoner kronor i en nyemission och han garanterar motsvarande 2 miljoner euro (motsvarande cirka 20 miljoner kronor) årligen i tre år. Början till slutet, visade det sig. I dag har klubben repat sig och det kan till och med tal om att Hugo Stenbeck återkommer. Foto Stig-Åke Jönsson, TT Nyheter
Annons


Svallvågorna har algt sig efter en av tiderna största stormar i svensk hockey.

Med Hugo Stenbecks inträde i Malmö steg temperaturen och penningbeloppen.

60 förlorade miljoner

På ett år gjorde han av med 60 miljoner kronor – och fick tillbaka en sjätteplats i allsvenskan och en turbulens som pågick i två år och avslutades först nu i höstas när förre sportchefen Stefan Nyman och klubben gjorde upp i Nyköpings tingsrätt.

60 förlorade miljoner, då skulle man ju kunna tänka sig att den som förlorade pengarna inte har minsta lust att göra något nytt.

Men icke.

- Han är nog lite besviken hur det avslutades förra gången. Hugo brukar säga att han vill ha ett bättre slut på den här sagan, säger klubbens vd och sportchef Patrik Sylvegård till Sydsvenskan.

Skänkte 31 procent av aktierna

Hugo Stenbeck var finansiär säsongen 2011-2012 och hade tänkt investera 20 miljoner kronor per säsong tre år framåt.

Efter åtskilliga turer enades parterna. Hugo Stenbeck blev majoritetsägare genom att skänka 31 procent av sina aktier i holdingbolaget till en stiftelse och han hjälpte till att lösa dyra spelarkontrakt. Tack vare en lyckad rekonstruktion blev en smärtsam process lyckosam.

- Stenbeck har alltjämt ett väldigt stort engagemang för Malmö Redhawks och klubbens ungdomshockey i synnerhet. Med bakgrund av det engagemanget kan man inte utesluta något, men ingenting är beslutat, säger Anders Holmgren, Hugo Stenbeck.

Har bra kontakt

Holmgren ingår i styrelsen för Malmö Redhawks Holding AB tillsammans med en annan av Stenbecks advokater i Björn Ohde. Stenbeck äger 20 procent av det bolaget som i sin tur äger 90,9 procent av Malmö Redhawks Ishockey AB.

Patrik Sylvegård påpekar att det är positivt mellan Hugo Stenbeck och Malmö Redhawks.

- Vi pratas vid, sms:ar och mejlar. Inte varje vecka, det går i perioder. Vi har en bra dialog. Han tycker att vi har gjort ett ganska bra jobb, säger Patrik Sylvegård.

- Hugo ska komma hit och titta i vinter, säger Sylvegård.

Larmrapprterna från klubbar runt om i Sverige om att ungdomar tappade intresset i spåren på alla restriktioner fick regeringen att handla. På måndagen kom beskedet - Idrottsrörelsen får 600 miljoner kronor i s k krisstöd. Pengar ska riktas till åtgärder för att omstarta verksamheten. 

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.