Stenbeck och Malmö Redhawks i samtal

Hugo Stenbeck följer Malmö Redhawks och har aviserat att han tänker se några matcher i vinter. Ett nytt samarbete kan också bli aktuellt, har miljardären låtit förstå.
En klassisk bild från 1 februari 2011. Malmö Redhawks har kallat till presskonferens och tillkännager att Hugo Stenbeck går in som majoritetsägare i den allsvenska ishockeyklubben. Han skjuter till 10 miljoner kronor i en nyemission och han garanterar motsvarande 2 miljoner euro (motsvarande cirka 20 miljoner kronor) årligen i tre år. Början till slutet, visade det sig. I dag har klubben repat sig och det kan till och med tal om att Hugo Stenbeck återkommer. Foto Stig-Åke Jönsson, TT Nyheter


Svallvågorna har algt sig efter en av tiderna största stormar i svensk hockey.

Med Hugo Stenbecks inträde i Malmö steg temperaturen och penningbeloppen.

60 förlorade miljoner

På ett år gjorde han av med 60 miljoner kronor – och fick tillbaka en sjätteplats i allsvenskan och en turbulens som pågick i två år och avslutades först nu i höstas när förre sportchefen Stefan Nyman och klubben gjorde upp i Nyköpings tingsrätt.

60 förlorade miljoner, då skulle man ju kunna tänka sig att den som förlorade pengarna inte har minsta lust att göra något nytt.

Men icke.

- Han är nog lite besviken hur det avslutades förra gången. Hugo brukar säga att han vill ha ett bättre slut på den här sagan, säger klubbens vd och sportchef Patrik Sylvegård till Sydsvenskan.

Skänkte 31 procent av aktierna

Hugo Stenbeck var finansiär säsongen 2011-2012 och hade tänkt investera 20 miljoner kronor per säsong tre år framåt.

Efter åtskilliga turer enades parterna. Hugo Stenbeck blev majoritetsägare genom att skänka 31 procent av sina aktier i holdingbolaget till en stiftelse och han hjälpte till att lösa dyra spelarkontrakt. Tack vare en lyckad rekonstruktion blev en smärtsam process lyckosam.

- Stenbeck har alltjämt ett väldigt stort engagemang för Malmö Redhawks och klubbens ungdomshockey i synnerhet. Med bakgrund av det engagemanget kan man inte utesluta något, men ingenting är beslutat, säger Anders Holmgren, Hugo Stenbeck.

Har bra kontakt

Holmgren ingår i styrelsen för Malmö Redhawks Holding AB tillsammans med en annan av Stenbecks advokater i Björn Ohde. Stenbeck äger 20 procent av det bolaget som i sin tur äger 90,9 procent av Malmö Redhawks Ishockey AB.

Patrik Sylvegård påpekar att det är positivt mellan Hugo Stenbeck och Malmö Redhawks.

- Vi pratas vid, sms:ar och mejlar. Inte varje vecka, det går i perioder. Vi har en bra dialog. Han tycker att vi har gjort ett ganska bra jobb, säger Patrik Sylvegård.

- Hugo ska komma hit och titta i vinter, säger Sylvegård.

Svenska Friidrottsförbundet och ideella Folkspel växlar upp sitt samarbete.

– Att våra föreningar genom åren tjänat över 269 miljoner på att sälja Folkspels produkter talar väl för sig självt om hur viktig Folkspel är som partner till oss, säger Jan Larsson, marknadschef på Svenska Friidrottsförbundet. 

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Dramatiken uteblev när tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, år valdes till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter avgående Karl Erik Nilsson

Under punkt 11, vid 12.30-tiden, kunde mötesordföranden Anders Ygeman (s) redovisa delegaternas röster; 143 röster för Reinfeldt mot 110 för Lars-Christer Olsson, tidigare ordförande för SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.