Entreprenören kunde inte säga nej

När en entreprenör fattar tycke för idrott kan det bli riktigt bra. Det kan till och med bli med det bästa resultatet. Anders Öman och Växjö Lakers är beviset. Nu är de unika.
Jubel i Växjö Lakers efter mål av Liam Reddox i Vida Arena i Växjö. Foto: Mikael Fritzon, TT

 

Han har startat företag och varit helt uppfångad av att skapa framgång. För ungefär 15 år sedan hade han sin skapelse som huvudägare i Ömangruppen som blev utnämnd till Gaseller 2000. 

Sedan dess har Anders Öman startat ytterligare företag inom bygg- och fastighetsbranschen.

Han kunde liksom inte låta bli. Det kunde han inte heller med Växjö Lakers.

Första idrottsföretaget

Nu har Växjö Lakers Idrott AB blivit årets Gasell i Kronobergs län. Det första idrottsföretaget någonsin.

- Det känns fantastiskt roligt och inspirerande. Det är inte bara ett kvitto på tillväxt, utan tillväxt med lönsamhet. Dessutom är det ovanligt att ett idrottsföretag får priset.

Anders Öman säger det själv:

- Hela organisationen genomsyras av ett entreprenörskap där varje enskild avdelning är i en konstant utveckling och jobbar extremt hårt för att uppnå de mål vi satt upp. Priset är ett bevis på att vi nått en bit på vägen.

I Sverigefinal

Under en prisceremoni på Jönköpings Stadshotell presenterade Dagens Industri vinnaren av årets gasell i Kronobergs län, Växjö Lakers.

Det företag i varje län som växer allra snabbast vinner Gasellen i sitt län och deltar i sin tur på Gasellfinalen i Stockholm den 1 december då vinnarnas vinnare, årets Supergasell som Sveriges snabbast växande företag, ska utses.

Det är inga små krav på dessa gaseller. De företagen ska bl a ha en omsättning som överstiger 10 miljoner kronor, minst tio anställda, minst fördubblat sin omsättning, om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret, ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren och visat ett samlat rörelseresultat för de fyra räkenskapsåren som är positivt.

Med råge uppfyllde en hockeyklubb från Växjö alltihopa.

En norrbottning

Anders Öman, en norrbottning som i Småland hittade rätt.

Inte nog med framgången i sig utan också sättet på vilket den har tillkommit och på så få år.

Till historien hör att Växjö HC inte kunde undvika konkurs 1997/98. Då startades Växjö Lakers, men nio år senare, våren 2008, var krisen total även i den klubben. Med en hårsmån undveks haveri och tre år senare, säsongen 2011/2012, spelade klubben i högsta serien.

Alltså, rena Houdini-numret.

44 anställda

Bakom står Anders Öman och Michael Marchal (vd för Visma Collectors i Helsingborg), två företagare som kände starkt för ishockeyn. De gick in med egna pengar, bolagiserade verksamheten och äger 49 procent av Växjö Lakers Idrott AB.

Förvandlingen är total i alla avseenden. Ekonomiskt och sportsligt. Och många tror att den här säsongen slutar med ett småländsk SM-guld.

Sedan 2010 har bolaget vuxit med 325 procent.Omsättning 2013 var 92,3 miljoner och resultatet efter finansnetto 2013 visade på 3,54 miljoner.

Och, som också beskriver tillväxten, här jobbar 44 personer.

En idrottsfabrik

- Det är en idrottsfabrik. Det krävs att vi är väldigt duktiga på allt runt omkring, som publikupplevelsen, hur vi säljer biljetter och möter kunden. För vi kallar dem kunder, de som kommer till arenan.

2011 var Vida Arena, nya hockeyanläggningen, klar och då inleddes nästa fas, Att bygga affärsverksamhet via publik- och reklamintäkter samt få fart på restaurangverksamheten.

Arenan ägs för övrigt av den ideella föreningen genom ett separat fastighetsbolag, som lånat 266 miljoner via kommunen. Samma koncept som gäller hela den unika arenastaden i Växjö och som fått många kommunen att göra studiebesök.

Tre alternativ

Vad gjorde och hur resonerade Anders Öman den där vårdagen 2008 när allt ställdes på sin spets?

- I februari hade vi varit nere och åkt skidor. Jag minns det väl. En kompis var ordförande och ringde till mig och frågade om jag kunde komma på ett möte. Vad är det?, frågade jag. Är det ekonomin? Ja, förstås. Jag var adjungerande i styrelsen och det blev bara värre och värre för varje möte som vi hade.

Han fortsätter:

- Det fanns tre alternativ, skjuta till kapital, göra en rekonstruktion eller gå i konkurs. Men vi sa att vi skulle försöka samla ihop pengarna och försöka betala. Vi tyckte att det var mest renhårigt.

Saknades det dubbla

Till saken hör att man trodde att det saknades 2 miljoner. Det beloppet fick man ihop via sponsorer, men det visade sig att det behövdes ändå mera. Nära dubbelt så mycket.

- När vi till slut hade hela bilden klar för oss så kände vi att vi inte kunde gå ut en gång till allmänheten och säga att vi behöver mer pengar. Vi hade fått in 2 miljoner. Antingen gick vi i konkurs eller så fick vi skjuta in pengar. Jag satte in en miljon och ”Micke” satte in en miljon. Så hade vi fixat det.

Anders Öman betonar.

- ”Micke” och jag sa att om vi ska gå in med så mycket pengar vill vi säkerställa makten lite grann. 

På det viset blev det en bolagisering. Sedan dess har affärsverksamheten utvecklats successivt varje år.

Nu dags för kulmen

I år ska allt kulminera, är det tänkt. Växjö Lakers har successivt förstärkt och i år skedde ytterligare några miljoninvesteringar i truppen. Nu är det upp till bevis.

Förklaringen till allt?

- Vi blev tydliga med vad vi skulle göra. Vi jobbade igenom affärsplanerna noga. Vi bestämde oss för att inte göra så många saker som vi gjort innan och som vi gjorde halvdant. Vi satte upp en klar målbild.

"Ett jäkla fokus"

- Det kräver ett jäkla fokus och svar på frågor som ”Vad gör vi? Vad gör vi med spelartruppen? Hur tränar vi? Hur utvecklar vi laget?” 

Växjös framsteg är, om nu någon trodde annat, är personifierat till Anders Öman. Vem är han som person?

- Jag älskar ju att starta upp företag och bolag. Oavsett vad det är. Jag orkar inte hålla på med saker så länge. Jag kräver nog rätt mycket stimulans. Sen har jag haft förmågan att hitta människor som är mycket bättre än mig på nästa fas. Jag är rätt duktig i uppstartsfasen.  

Thomas Ejderhov

Claes Hansen (inte verifierad)

tis, 2014-10-07 14:29

1. Lån från kommunen

Det spelar ingen roll om man är "entrepenör" eller ideell förening när kommunen ställer upp med ett förmånligt lån à 266 miljoner kronor. Den typen av kommunala subventioner som Växjö, Skellefteå eller Leksand åtnjuter kan andra klubbar endast drömma om. Ägarformen är irrelevent när kommunen dopar idrotten.

Sven Essen (inte verifierad)

tors, 2014-10-09 01:46

2. Skjuta till pengar

Jo jag har förstått att ngn stöttar klubben ekonomiskt. Men den stora frågan är dock...kan klubben stå på egna ben? Om inte hur länge kan Öhman ställa upp?

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Idag inleds bilsporttävlingen Race of Championsigång på isarna utanför Piteå havsbad. Ett evenemang som lockar världseliten inom olika motorsporter och som tidigare har arrangerats bland annat i Barcelona, Peking, Mexico City, London och Miami. Från världsmetropoler till Piteå havsbad  för en folk- och motorfest.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.