En annorlunda byggmästare
Daniel Kindberg, det finns bara en av honom. Han är speciell, minst sagt.
Ödmjuk, pratar lite halvtyst och framstår som en behaglig typ. Fast han kan skärpa tonen i dubbel bemärkelse och har han en bestämd uppfattning låter han ingen vara ovetande.
Okonventionellt
Han vet vad han vill, så att säga. Och han är medveten om att vägen dit blir lite lång ibland. Men helst inte.
Daniel Kindberg är mannen bakom Östersunds FK, laget som senast slog IFK Göteborg och gav ett nytt besked om att klubben är att räkna med.
ÖFK, som de heter i Jämtland, har avancerat från division två till Allsvenskan på bara fem år. Sånt ger rubriker. Och i synnerhet om ordföranden säger att det bara är ett delmål.
Med okonventionella metoder där spelarna får ägna sig åt bokutgivning, konstutställningar, dans och sång, blir uppmärksamheten stor, till och med i The Guardian och Der Spiegel.
Daniel Kindberg har många roller, han syns och hörs, och har ofta en räv bakom varje öra.
- Jag kan inte vara någon annan än mig själv, säger han lite försiktigt.
Jo, jo...
Gillar militären
Han är före detta yrkesmilitär och har gjort FN-tjänst i flera länder.
- Jag tvingades till upplevelser som jag helst vill glömma, säger han och visar tydligt med kroppsspråket att han inte vill prata mer om det.
Han hyllar utbildningen och disciplinen i det militära. Som att skapa en grupp med hög känsla för samvaro. Men han känner ingen nostalgi när hotellobbyn plötsligt fylls av just militärer varav några är före detta kollegor.
Gick själv in med 4,5 miljoner
Han hymlar inte med målsättningen för klubben, ÖFK ska vinna allsvenskan och spela ute i Europa.
Men samtidigt finns varningssignaler.
Under två år har spelarförsäljningar täckt stora underskott och ett år gick Daniel Kindberg själv in med 4,5 miljoner för att inte ett betydande minus skulle uppstå.
- Vår ansträngda likviditet har att göra med klubbens snabba framgångar.
Från tre till 60 anställda, från en minimal budget till 35 miljoner som måste förstärkas, nog finns det växtvärk.
Värvat spelare i mängd
Östersund har som ingen annan klubb värvat spelare och ledare från utlandet. Allt började med tränaren Graham Potter.
I truppen har det kommit och gått spelare från Island, England, USA, Montserrat, Mexiko, Nigeria, Sydkorea, Spanien, och några få svenskar, tack vare en omfattande scouting,
Graham Potter har ändå lyckats göra ett lag av alla.
- 2005 ville jag hitta en tränare från England och tog kontakt med vänner med insyn i fotbollen och fick tipset om honom. Jag åkte över, vi träffades och jag kände direkt att det här är rätt man, berättar Kindberg.
Då hade Potter en kontraktssituation som inte gick att lösa.
Potter var lika intresserad
- Men det första jag gjorde när jag blev ordförande 2010 var att kontakta Graham igen. Och nu både han ville och kunde.
- Vi har pratat ohyggligt mycket om människor, metoder och tankar. Det är ur detta som våra annorlunda initiativ har kommit.
- Han är vår bäste värvning någonsin och ändå befinner vi oss bara i början av resan...
- Vi ska tävla om mästerskapet.
Han påstår det utan att blinka.
- Så bra är vi och kommer att bli.
Han kom till klubben 1996, först som sportsligt ansvarig och sedan som ordförande. Han har själv spelat och var faktiskt 41 år när han var med om att vinna en serue och gå upp i division IV.
Blev yrkesmilitär
Han har en mycket stark tävlingsinstinkt:
- En matchdaf har jag lite procedurer. Rakning och kläder bestöms av matchens betydelse. 30 minuter före avspark vill jag trampa höger fot på ett visst ställe på planen, sedan tar jag ett halvt varv så att ska kunna trampa vänster fot på ett annat ställe. Sen går jag tillbaka samma väg och tar emot spelarna när de kommer in från uppvärmningen. Jag säger nåt dem innan de går ut på planen.
Daniel Kindberg är uppvuxen i Umeå och Sollefteå, gjorde militärtjänstgöring, blev uttagen till reservofficer och lagom när han var inställt på att läsa ekonomi på högskola valde han att ta klivet och bli yrkesofficer.
- Jag blev uppmuntrad att fortsätta, men hade svårt för det hierkarkiska. Vill helst inte inordna mig efter vissa beslut, att ta order utan jag vill helsts bestämma själv.
Tiden i Kongo, Libyen och på Balkan har format honom, medger han. Han var insatsledare under dåvarande ÖB i gamla Jugoslavien.
Värvades själv av Peab
Väl tillbaka i Sverige blev han bataljonschef först i Boden och sedan i Östersund.
2005 togs beslut om den stora militära nedläggningen i Östersund där tre förband upphörde. Det var då som Daniel Kindberg rekryterades av bygg- och fastighetsjätten Peab.
- Det hade aldrig skett utan Mats Paulsson. Jag hade deltagit vid utbildningar i Ängelholm och vi hade träffats och bl a diskuterat ledarskap där vi hade olika perspektiv.
Daniel Kindberg rekryterades och gjorde tio år inom Peab. 2014 blev han vd vid Östersundshem AB, det kommunala fastighetsbolaget.
Rekordavtalet ännu aktuellt
Oavsett klubbens framgångar blev Daniel Kindberg ett namn för många när planerna på ett rekordavtal blev kända för ett och ett halv år sedan.
”Libyen och rekordavtalet. Minns ni det, den största enskilda affären i svensk fotboll.”
- Det är aktuellt fortfarande. I allra högsta grad, vill jag hävda, säger Kindberg.
- Jag träffade deras representanter nyligen i England och jag var i Libyen för inte så länge sedan. Vi har också haft besök av delegationer från Libyen och summorna om 500 miljoner stämmer.
Superettanklubben Östersunds FK ska utbilda libyska fotbollsspelare och om alla planer går i lås kan ungdomsakademin omsätta en halv miljard kronor över fem år och ÖFK tjäna 10 miljoner kronor om året, skrev media.
Fortsättning följer, anslås.
Vill göra affärer
Fotbollen tar mycket av hans tid, men han älskar också att göra affärer inom fastighetsbranschen.
Han är omdiskuterad chef för Östersund kommuns fastigheter. Han har ett eget fastighetsbolag och han gör affärer ständigt och jämnt.
Han är den ende som fått Markus Näslund att ta pengar från sin hockeyförmögenhet och göra miljoninvesteringar i Sverige.
- Jag frågade och han sa ja, säger Kindberg.
- Markus är strukturerad och påläst. Jag kände honom lite från tiden då vi att vi båda hade fastigheter på Ulvön. Sedan har han varit i Östersund med sitt Icebreakers och vid senaste matchen hamnade vi vid samma bord och resonerade om olika saker.
- ”Hör av dig om det är något”, sa han slutligen. Och så kom det här tillfället i Bydalen.
Ska bygga en hel dal
Markus Näslind har alla sina investeringar i Nordamerika och varit väldigt försiktigt här hemma.
- Nu har vi 50-50 i den här affären som kanske följs av flera, beättar Kindberg.
- Åredalen har 32 000 bäddar i dag, vi ska tillföra närmare 10 000 bäddar.
Markus Näslund och Daniel Kindberg köpte Dähliebyn i Åre av Björn Dählie som försökt förverkliga sina planer i fem år. Men nu tar Kindberg-Näslund över.
- Det är ett gigantiskt samhällsprojekt.
Daniel Kindberg nöjer sig aldrig med något på en lagom nivå. Han ska alltså bygga både en fotbollsförening och ett samhälle.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
Magnus Jopevi är den verkliga entreprenören inom Innebandy i Sverige. Han skapade med stor passion varumärket Innebandy24 och satsade på E-handel från lokaler i Bromma.
I höstas tog Innebandy24 ett stort steg framåt när han öppnade sin första fysiska butik. I samband med detta samlade man logistik och lager för e-handeln på samma plats där butiken är belägen i Bromma.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Högtflygande planer har vi hört talas, men aldrig en fotbollsplan 350 meter upp i det blå. I en stad som ännu inte finns kommer 2034 års VM-arrangörer, Saudiarabien, att bygga en arena på våning fyra och fem och där stadens byggnader bildar läktartak, med en kapacitet om 45 000 åskådare.
På onsdagen, den 11 december, tilldelas saudierna värdskapet av FIFA:s 211 medlemsländer. Det svenska förbundet, SvFF, har lagt sin röst för kronprins Mohammed Bin Salman rike. Nyligen har Amnesty rapporterat att antalet utförda dödstraff i år är 198, den högsta siffran sedan 1990.
I samband med damlandslagets kvalseger till EM mot Serbien, uttalades av spelarna, stor besvikelse mot SvFF:s röst för Saudiarabien.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Ingela Mathsson, kassör i IF Hansa, Hoburg sålde en prenumeration på digitala lotten Joyna till maken Thomas. Det blev en dubbelvinst.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.