Dyrbart, inte bara för Mikael själv
Vi som varit med om tennisens svenska glansdagar - Borg, Wilander, Edberg, Björkman, Nyström, Norman, Söderling och en massa andra - har inte följt sporten så noggrant på senare år.
Svenska Tennisförbundet har inte imponerat, inte spelarna heller.
Men Mikael Ymer har i alla fall sett till att vi hajat till då och då. Nu igen. Avstängd i 18 månader för brott mot dopingreglerna.
Det är närmast chockerande att det kan ske. Att man tre gånger missar att uppge var man befinner sig. Detta är idag och sedan länge varje idrottares skyldighet.
Att det händer Mikael Ymer kan ju tyckas mindre överraskande eftersom han i flera avseenden visat nonchalans, uppträtt osportsligt och respektlöst.
Något för teologerna
Straffet som utdömts av idrottens domstol, Cas, är en rejäl käftsmäll både för 24-årige Ymer och för svensk tennis. Med sin 51:a plats på världsrankingen är han den ende med någorlunda stjärnstatus i svensk tennis, ankaret i ett svenskt Davis cup-lag.
Mikael Ymer själv tycker förstås att straffet är orättmätigt, att han bytte hotell utan agentens (Marijin Bal) vetskap och därmed inte gick att nå av dopingkontrollanterna. Han säger också att hans samvete är rent och att han har Gud som vittne. Inte heller Honom lyckades dopingkontrollanterna nå för att kalla in till vittnesbåset, så där fanns inte mycket hjälp att få. Men det fallet överlåter jag till mera teologiskt insatta att försöka förklara.
Den yttersta domen tycks hur som helst ha fallit.
Det är många saker jag inte begriper i det här unika fallet i svensk idrott.
Hur kan man tre gånger nonchalera att ställa sig till dopingkontrollanternas förfogande?
Varför omger man sig med personer som inte klarar av att sköta administrationen när man är en idrottsman med hela världen som arbetsfält. Det är minsann mycket att tänka på.
Det tisslas och tasslas
Man kan förstås ha synpunkter på det här med dopingkontroller och det påhäng det måste vara att året runt på dygnets alla timmas vara tillgänglig för oannonserade kontroller. Och jag undrar; hur svårt kan det vara att få tag på idrottare med så tydliga spelscheman?
Kan tänka mig att de där oannonserade testerna tillkom för idrottare (skidåkare t ex) som har en tydlig dödsäsong då de helt är borta från tävlingsbanorna. Men i tennis finns knappast sådana säsonger? Om det gjordes dopingkontroller på alla deltagare i alla tävlingar, borde inte det räcka?
Mot det måste sägas; reglerna finns och måste följas. Av respekt för sporten. För att hjälpa till att göra den ren och trovärdig.
När man, som Ymer. missar tre gånger får man skylla sig själv om det nu tisslas och tasslas. Var det agentens slarv, Ymers egen nonchalans - eller har han någonting att dölja? Jag tror ju inte det men man lämnar misstankar efter sig med ett sådant beteende.
En annan sak som förbryllar mig; Svenska Tennisförbundets generalsekreterare, Christer Sjöö, säger sig vara helt tagen på sängen. Han har inte haft en aning om en process mot en av hans förbunds spelare som pågått sedan januari 2022? Hur är det möjligt?
En vuxen i rummet
Följer inte förbundet sina spelare, deras förehavanden, deras matcher, resultat och hur de fungerar därute i världen? Visst, tennisspelare är sina egna företagare men de ingår ju också - i Ymers och några andras fall - i ett landslag.
Hur kan man vara helt omedveten om en process som pågått sedan januari 2022 och som i värsta fall kan leda till att en av deras spelare - den bästa men viktigaste för att hålla skenet uppe någorlunda - riskerar att få hela sin karriär förstörd på grund av nonchalans.
Mikael Ymer har ju signalerat mer än en gång med sitt beteende att han är i stort behov av hjälp. Inte minst vid sidan av banan.
Dopingpoliserna är idag något av en ”Storebror ser dig” för idrottarna. Det är en snudd på integritetskränkande övervakning som har tvingats fram av alltför många flagranta dopingfall. Systemet är långt ifrån fulländat. Någon ren idrott kan vi inte tala om.
Att missa någon gång att anmäla var man befinner sig kan alltid förlåtas. Två gånger kan tyckas som en vana. Tre gånger är så uselt och nonchalant att man inte kan klaga på systemet.
Kommer att tappa allt
Hur klara man 18 månaders avstängning?
I en sport med en ständigt pågående ranking - helt avgörande för deltagande och seedning - är det särskilt ödesdigert.
Ymer kommer att tappa allt. Rasa ner till botten. Får börja om från början. Tappa inkomster.
Om det straffet står i proportion till brottet är lite vanskligt att svara på.
Om det betyder att en 24-årig egenföretagare i tennisbranschen raserar hela sin karriär genom ett näringsförbud är det väl i alla fall någonting som borde kunna diskuteras.
Ymer får skylla sig själv. Jag kan tycka synd om honom ändå. Att han inte har någon vuxen i rummet som vet hur man beter sig.
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen
Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och Sverige är inget undantag.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar