Daniel gör en fulländad ringdans

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Daniel Ståhl förstås. 

Det hade närmast varit ett hån mot själva priset om inte 2023 års bragdmedalj gått till den 31-årige diskusbjässen.

I lördags var jag i Lund och gratulerade 80-årige värjfäktaren Rolf Edling (bragdmedaljörer för VM-guld 1973), idag har jag bara ett par kvarter bort till dagens vinnare, Malmöbaserad numera som bekant.

Daniel Ståhl tränar styrka i samband med att Sveriges Olympiska Kommitté arrangerar Olympic Camp till OS i Paris 2024 i Playitas på Kanarieöarna. Foto: Jonas Ekströmer

Det han åstadkom i Budapest den 21 augusti har jag beskrivit i flera krönikor redan, den text som publicerades dagen efter på Idrottens Affärer slog också rekord. Över tusen (1000) likes. Inte tack vare mig (fast jag blev varm av alla glada tummar  förstås) utan för att Ståhl, i allt han gör, berör alla oss som bevittnar när stordåd presteras.

En fulländad ringdans

Och det jag minns allra mest är hans totala lugn, hans sätt att dra ut lite på procedurerna, hur han varsamt smekte sin diskus med handduken, man såg nästan rakt igenom honom hur hjärtat lugnade ner sig, hur nerverna lade sig tillrätta och, mera exteriört, hur han sträckte ut armarna lite längre än vanligt, gjorde sig lång och så stor som möjligt, som för att få med hela kroppen, få den att begripa, att nu var det jävlar i mig allvar, nu musklerna, hjärtan, hjärnan, sinnet, nu får vi hjälpas åt allihop här för att det skall bli tillräckligt långt.

Han har själv beskrivit det sista och helt avgörande kastet som att han försökte efterlikna det sprintern Usain Bolt och simfenomenet Michael Phleps brukat göra; utnyttja sina stora kroppar till att bli ännu större, ännu kraftigare och vidlyftigare i sina rörelser.

Det var till allt detta, det fysiska och mentala också nödvändigt med en total närvaro i kroppsrörelserna, fullständig kontroll så att han inte ”slank ner i diket” som det heter i en annan, snart aktuell ringdans. Att behålla tekniken, att inte  bara gå på kraft och bli alltför yvig och ramla ur den cirkel han har till förfogande för startmomentet före take off.

Harmoniskt och vackert

Han har sagt att han var helt lugn, att han kunde höra sin egen puls. ”Jag var mentalt förberedd på situationen”, sa han. Inställd på att konkurrenten, Kristjan Ceh, skulle passera honom i sitt sista kast och att han måste överträffa allt vad som tidigare skådats i mästerskapssammanhang för att få guldet. Det blev en fysisk och psykologisk fullträff med både kropp, hjärna, hjärta, nerver och muskler, så enastående fulländat i ett maximalt utsatt läge. Idrottens optimala förverkligande av det som för de flesta bara stannar vid en dröm. Tekniskt sett hans  absolut bästa kast. Så harmoniskt och vackert dessutom. 

71.46 löd noteringen. 40 centimeter ifrån det personliga rekordet, noterat i en renodlad kasttävling i Bottnaryd. Det är oftast vid dylika, tillrättalagda tävlingar, där man kan anpassa kastriktningen efter vinden, där det inte ligger guld i potten, där inte konkurrensen är lika stor, där inte hela världen tittar på och närgångna TV-kameror bligar nyfiket, som rekord slås. Det var så mycket som vägdes in och befanns extra tungt och svårt den här dagen. Allt som smidde guldet och kokade ner prestationen till essensen av vad som menas med en idrottsbragd. Det var fulländat.

Bilden av en bragd

Det hade varit några mellanår för Ståhl efter OS-guldet i Tokyo, de uppskjutna spelen från 2020 som genomfördes året efter på grund av coronan. Nu hade hans tränare under många på, Vésterinn Hafsteinsson, flyttat hem till Island, han fick en nytändning i sitt liv, både yrkesmässigt och privat när han flyttade ner till Malmö med sin flickvän Fanny Roos och Staffan Jönsson tog över som tränare. Han hade fem kast över 70 meter med sig i den bag som rymmer självförtroendet, han visste vad han kunde men konkurrensen i diskusvärlden hade också höjts och spetsats till så ingenting kunde vinnas på gamla meriter, det var där och då och att han nu är en i raden av alla dessa som erhållit Sveriges finaste utmärkelse, det bragdguld  som Svenska Dagbladet delat ut i snart 100 år, känns så självklart. Jubileum om två år.

”Idrottspsykologi rakt igenom” var Ståhls egen definition av Bragden i Budapest. Ja, sannerligen. Kroppen, styrkan, tekniken fanns ju där. Det alltigenom avgörande var hur han i sitt huvud preparerade sig för att få ut det maximala utan att förivra sig, låta viljan eller aggressiviteten ta över. Alltihop fångande han in i några avgörande sekunder och gav oss den bästa bild vi sett av hur en bragd skapas.

Det var vindstilla i Budapest den där dagen. Inte optimalt. Men kanske vara det makterna som höll sig lika lugna som Ståhl för att inte förstöra ett oförglömligt ögonblick.

Grattis Daniel och tack för att vi fick dansa ringdans med dig en stund.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.