Daniel gör en fulländad ringdans
Daniel Ståhl förstås.
Det hade närmast varit ett hån mot själva priset om inte 2023 års bragdmedalj gått till den 31-årige diskusbjässen.
I lördags var jag i Lund och gratulerade 80-årige värjfäktaren Rolf Edling (bragdmedaljörer för VM-guld 1973), idag har jag bara ett par kvarter bort till dagens vinnare, Malmöbaserad numera som bekant.

Det han åstadkom i Budapest den 21 augusti har jag beskrivit i flera krönikor redan, den text som publicerades dagen efter på Idrottens Affärer slog också rekord. Över tusen (1000) likes. Inte tack vare mig (fast jag blev varm av alla glada tummar förstås) utan för att Ståhl, i allt han gör, berör alla oss som bevittnar när stordåd presteras.
En fulländad ringdans
Och det jag minns allra mest är hans totala lugn, hans sätt att dra ut lite på procedurerna, hur han varsamt smekte sin diskus med handduken, man såg nästan rakt igenom honom hur hjärtat lugnade ner sig, hur nerverna lade sig tillrätta och, mera exteriört, hur han sträckte ut armarna lite längre än vanligt, gjorde sig lång och så stor som möjligt, som för att få med hela kroppen, få den att begripa, att nu var det jävlar i mig allvar, nu musklerna, hjärtan, hjärnan, sinnet, nu får vi hjälpas åt allihop här för att det skall bli tillräckligt långt.
Han har själv beskrivit det sista och helt avgörande kastet som att han försökte efterlikna det sprintern Usain Bolt och simfenomenet Michael Phleps brukat göra; utnyttja sina stora kroppar till att bli ännu större, ännu kraftigare och vidlyftigare i sina rörelser.
Det var till allt detta, det fysiska och mentala också nödvändigt med en total närvaro i kroppsrörelserna, fullständig kontroll så att han inte ”slank ner i diket” som det heter i en annan, snart aktuell ringdans. Att behålla tekniken, att inte bara gå på kraft och bli alltför yvig och ramla ur den cirkel han har till förfogande för startmomentet före take off.
Harmoniskt och vackert
Han har sagt att han var helt lugn, att han kunde höra sin egen puls. ”Jag var mentalt förberedd på situationen”, sa han. Inställd på att konkurrenten, Kristjan Ceh, skulle passera honom i sitt sista kast och att han måste överträffa allt vad som tidigare skådats i mästerskapssammanhang för att få guldet. Det blev en fysisk och psykologisk fullträff med både kropp, hjärna, hjärta, nerver och muskler, så enastående fulländat i ett maximalt utsatt läge. Idrottens optimala förverkligande av det som för de flesta bara stannar vid en dröm. Tekniskt sett hans absolut bästa kast. Så harmoniskt och vackert dessutom.
71.46 löd noteringen. 40 centimeter ifrån det personliga rekordet, noterat i en renodlad kasttävling i Bottnaryd. Det är oftast vid dylika, tillrättalagda tävlingar, där man kan anpassa kastriktningen efter vinden, där det inte ligger guld i potten, där inte konkurrensen är lika stor, där inte hela världen tittar på och närgångna TV-kameror bligar nyfiket, som rekord slås. Det var så mycket som vägdes in och befanns extra tungt och svårt den här dagen. Allt som smidde guldet och kokade ner prestationen till essensen av vad som menas med en idrottsbragd. Det var fulländat.
Bilden av en bragd
Det hade varit några mellanår för Ståhl efter OS-guldet i Tokyo, de uppskjutna spelen från 2020 som genomfördes året efter på grund av coronan. Nu hade hans tränare under många på, Vésterinn Hafsteinsson, flyttat hem till Island, han fick en nytändning i sitt liv, både yrkesmässigt och privat när han flyttade ner till Malmö med sin flickvän Fanny Roos och Staffan Jönsson tog över som tränare. Han hade fem kast över 70 meter med sig i den bag som rymmer självförtroendet, han visste vad han kunde men konkurrensen i diskusvärlden hade också höjts och spetsats till så ingenting kunde vinnas på gamla meriter, det var där och då och att han nu är en i raden av alla dessa som erhållit Sveriges finaste utmärkelse, det bragdguld som Svenska Dagbladet delat ut i snart 100 år, känns så självklart. Jubileum om två år.
”Idrottspsykologi rakt igenom” var Ståhls egen definition av Bragden i Budapest. Ja, sannerligen. Kroppen, styrkan, tekniken fanns ju där. Det alltigenom avgörande var hur han i sitt huvud preparerade sig för att få ut det maximala utan att förivra sig, låta viljan eller aggressiviteten ta över. Alltihop fångande han in i några avgörande sekunder och gav oss den bästa bild vi sett av hur en bragd skapas.
Det var vindstilla i Budapest den där dagen. Inte optimalt. Men kanske vara det makterna som höll sig lika lugna som Ståhl för att inte förstöra ett oförglömligt ögonblick.
Grattis Daniel och tack för att vi fick dansa ringdans med dig en stund.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.