Wallenstams dubbla syn på idrott

Det är träning fem dagar veckan. Och matcher både på lördagen och söndagen. Det är som för vilken förälder som helst. Bara det att Hans Wallenstam är miljardär och en av landets största fastighetsägare.
Pixbo är laget i Hans Wallenstams hjärta. Där bidrar han kraftfullt, både som ledare för ungdomslag och som sponsor. Foto: Tommy Holl

 

- Jo, vissa reagerar när de inser det, säger Hans Wallenstam med ett lite leende, där han sitter i tornet på sitt ytterst eleganta kontor, beläget på Avenyn i Göteborg.

Klubben i hans hjärta i dag, Pixbo Innebandy, finns i rummet på framträdande plats i form av en tvärrandig rödvit matchtröja. Annars är det en rad bilder på olika byggprojekt som man lägger märke till, ja, förutom de ilgröna borden. Det mycket stora ovala skrivbord har samma fräcka färg som fikabordet i själva klocktornet där man ser ut över Göteborg och närmast Heden, hjärtat i stans idrottsutbud.

"Flickorna betyder allt"

Han är yttersta beviset på att idrott fångar alla utan några som helst gränser. Hur många med hans position och möjligheter klär om till träningsoverall nästan varje dag... Och inte för sin egen skull.

Som det står på klubbens hemsida: ”Hans Wallenstam, lagledare för Flickor 12”.

Han är som vem som helst. Det är precis vad han också önskar.

Just då och där är  han så långt, som det kan tänkas, från en 54-årig miljardär och fastighetsmagnat.

Förklaringen är den samma som för tiotusentals andra. Dvs det sker tack vare barnen.

- Mina fyra flickor betyder allt för mig. De går först, helt enkelt.

- Jag vill aldrig uppleva att jag inte gjorde allt för att vara med dom när de var små. De är det mest värdefulla jag har.

Som junior i IFK Göteborg

Hans Wallenstam representerar allt vad framgång heter. Han leder en koncern med ett börsvärde om 25 miljarder och som har en stark medvind.

Det vore acceptabelt om jobbet stoppade honom och gjorde det omöjligt att ha sådan hög närvaro vid döttrarnas innebandy.

Men Hans Wallenstam har ursäktat sig vid exempelvis förhandlingar och förklarat att nu väntar tjejerna på honom. 

Nog är han ovanlig.

Han har själv ett förflutet som aktiv. Som fotbollsspelare nådde han IFK Göteborgs juniorlag och spelade bl a tillsammans med Dan Corneliusson. 

- Men i en match vred jag knäet galet och sedan var det slutspelat.

"Som att hälla pengar i ett svart hål"

Med den tillgången till stora pengar uppstår den självklara frågan om hans förhållande till sponsorskap.

Han deklarerar direkt:

- Jag gillar inte hur elitidrotten drivs. Det känns som att hälla pengar i ett svart hål. 

Hans relation med IFK Göteborg är därför lika med noll. En i många ögon självklar storsponsor ingår inte i klubbens nätverk.

Han satt tio år, 1987-96 i Frölunda Hockeys styrelse och såg på nära håll hur pengar hanterades och hur spelare krävde och fick höga löner.

- Sakta tappade jag förståelse för hela alltet. Själen är borta, spelarna struntar i vilket märke de har på brösten.  

- Jag har sett hur ledare har pantsatt sitt hus för att spelarna ska få sina pengar. Nej, nej, det har gått till överdrift.

Kvar i Frölunda

I dag är han inte delaktig på något sätt i Blåvitt, men är kvar som sponsor i Frölunda, där hans insats är av något mindre storlek. Wallenstam AB sponsar annars föreningar av mer social karaktär på de orter där företaget har verksamhet.

- Sponsring handlar om att vad som är viktigast för oss som företag, inte vad som är viktigt för klubben i fråga.

- Bolaget har också en sådan position i dag att vi inte behöver synas. 

- Personligen har jag också en mera tillbakadragen attityd. Jag förekommer inte heller på röda mattan särskilt ofta numera, tillägger han med ett leende.

Pixbo är vad som gäller

Det är Pixbo som gäller. Där bor han, där känner han klubbens medlemmar, och åter, det är där hans tjejer gillar att vara och syssla med innebandy.

- Två lag, jo, så är det...

Konstaterar han lugnt. Nu är de två äldsta döttrarna inte lika aktiva längre så engagemanget har lättat något, men han är delaktig i två lag, vid träningar, matcher och allt vad som hör till.

- Jag kan ju inte gärna favorisera någon av dem och skippa ett lag. Jag vill vara med alla tjejerna.

Det är inte undra på att vardagskvällarna är fyllda av alla uppgifter som hör till.

- Vänta nu, då spelar vi där, klockan 16.10 med det laget, sedan har vi en match klockan 18.30 i...

Han bläddrar i mobilens dagbok och har allt planerat. 

Lugnt, nästan metodiskt och kontrollerat berättar han om innebandyn precis som sina affärer.

Den idealiske arvtagaren

Wallenstam AB omges sällan av negativa rubriker eller tvivel.

Vad pappa Lennart en gång grundlade fick den idealiske arvtagaren i sonen.

Det Lennart Wallenstam som snickare startade 1944 när han byggde ett hus nära Slottsskogen, växte till att företaget noterades på börsen 1989.

Då hade hans tre syskon, alla systrar, inget intresse av att arbeta i bolaget.

- Pappa gav aktier till barnen så vi kunde göra det vi önskade. Numera har några av mina syskon har sålt sina aktier och jag har köpt. Vi valde olika vägar.

Rakt in i finanskrisen

Som 25-åring hamnade han på lönelistan på företaget.

- Samma år hade jag gått ut från Handelshögskolan. Jag var sladdbarn och ville visa att jag kunde klara mig själv, men pappa frågade om jag ändå inte ville ge det en chans. Ok, jag prövar, men då vill jag ha mitt eget område, sa jag.

Han fick först bli finanschef i bolaget, sedan ansvarig för verksamheten i Göteborg innan han efter fem år tog över som vd i koncernen - och hamnade mitt i skärselden.

Fastighetskrisen slog till med förödande kraft i början 1991 och skördade många offer. Wallenstams aktiekurs rasade från 220 kronor till 9 kronor och risken att gå i konkurs var överhängande.

Det var fem riktigt jobbiga år, men tack vare hårt jobb och goda relationer kom Wallenstams ur krisen som en överlevare.

- En tuff tid, men det var aldrig aktuellt att ge upp. Jag tror faktiskt att det var en fördel att jag inte var gammal. Jag funderade inte så mycket. Om jag hade varit äldre och mer rutinerad kanske jag hade varit mer orolig.

En ny generation

Hans Wallenstam har varit vd i 25 år och känner sig trygg i sin roll. Nu har ytterligare en generation ur familjen börjat på företaget. Äldsta dottern Rebecka arbetar som koncerncontroller.

- Döttrarna får välja sitt eget liv var och en. Men är de intresserade av att till exempel sitta i styrelsen så blir jag jätteglad.

Han minns hur hans egen pappa agerade.

- Han var fantastisk, lät mig ta mina egna beslut och göra mina egna misstag.  

Att chansa eller ta risker är så långt från Hans Wallenstam som det kan tänkas.

Investeringar sker alltid efter noga granskningar av möjligheter och via noga beräknade prognoser.

Stockholm och Göteborg är prioriterade marknader i dag jämte begynnande förutsättningar i Uppsala.

Får dra ur honom...

Hans Wallenstams betydelse för klubben Pixbo kan inte nog framhållas.

Det är inget som han själv påtalar. Man får bokstavligen försöka dra ur honom fakta runt hur han har stöttat klubben ekonomiskt.

Han är delaktig i allt jobb runt två lag och gör en stor insats där, men det är framför allt som sponsor som han är ovärderlig.

Bara namnet på klubben förtydligar hans närvaro, Pixbo Wallenstam.

Han har bidragit till investeringar av olika slag. Hallen, tränararvoden och andra utgifter, men det har alltid skett utan större uppmärksamhet, enligt hans önskemål.

Att verka utan att synas, är något av hans måtto.

- Här är det inte samma penninginsats som på andra håll och pengarna används på ett förnuftigt sätt.

"Jo, jag är en sportnörd"

Däremot medger han:

- Jag är en riktig sportnörd. I takt med att tjejerna valde innebandy fick jag intresset. Det är en sport för alla och jag har haft väldigt kul under de här åren. 

Han ses sällan på läktaren vid olika arrangemang i Göteborg. Däremot ute i Europa:

- Det positiva och egentligen negativa är ju att man kan följa det mesta via TV:n. Jag älskar att exempelvis se Barcelona, Manchester United eller något annat storlag med lirare som verkligen kan hantera en boll.

- Dessutom har jag förmånen att kunna ta mig tid och flyga till de evenemang som lockar mig. 

Han berättar om resor runt om i Europa och drar sig också till minnes att han såg IFK Göteborgs triumf i UEFA-cupen 1982 i Hamburg, men i dag är favoritlaget engelskt, nämligen Leeds.

- De var ju bra en gång i tiden, men i dag känns det mer som att man tar parti för den lille...

Då var det ett ständigt gnabb hemma vid köksbordet. Pappa höll på Arsenal och Örgryte, Hans Wallenstam på Leeds och IFK Göteborg. 

Måste betona värdegrunden

Apropå idrotten och åsikter, Hans Wallenstam har reagerat på nya påfund om icke tävling och diverse påhitt för ungdomar.

- Att förlora eller att vinna ingår i livet. Man åker ut och så får man en ny chans. Det måste ungdomarna lära sig. Det nya förhållningssättet förstår jag inte alls.

- Redan i förskolan är det att vinna som gäller för ungarna. Det är naturligt för dom.

- Däremot måste idrotten lägga mer tid och resurser på att få föräldrar och ledare att förstå betydelsen av en värdegrund och vad det innebär i uppträdande. 

- Tyvärr ser man alldeles för ofta hur vissa tappar kontrollen. 

Känslan av ett lyxhotell

Wallenstams kontor är ett mycket vackert trevåningshus från 1800-talet på Avenyn i Göteborg och har en mycket speciell historia.

- Det ägdes en gång av Skolösa barns stiftelse och här huserade faktiskt Idrottens Hus en gång i tiden. Gert Eklund, Bingolottos skapare, var en av dom som satt här. 

- Men vi ville ta över och lyckades efter diverse turer få köpa huset. Fast då var det rejält nedgånget. Det läckte som ett såll och det växte faktiskt träd här inne.

En mycket omfattande renovering förvandlade huset som i dag ger en känsla av ett lyxhotell. Den mycket vackra byggnaden från 1800-talet har återfått sin forna glans och mer därtill. Allt är mycket elegant utformat, valet av inredning har skett enligt ett exklusivt urval och väggarna täcks av stora målningar av kända konstnärer som exempelvis Chagall.

- Jag är också konstintresserad, men inte lika mycket som min pappa som köpte mycket konst, säger Hans Wallenstam.

Bygger och betalar ny hall

Han framhåller hur han älskar sitt arbete och resultatet av vad han och medarbetarna presterar. Och just nu är det extra kul. Han och företaget står inför en av de största satsningarna i form av att skapa en ny stadsdel på hemmaplan. 

Efter förvärvet av Mölnlycke Fabriker ska Wallenstam AB bygga i stort format. Här ska delar av den gamla miljön blandas med bostads- och hyresrätter om totalt 600 bostäder. Alla med närheten till en park och som navet i hela området – en ny idrottshall.

- Det behövs en riktig arena i Mölnlycke. Nära 4 000 människor är engagerade i innebandyn. Så den hallen är verkligen efterlängtad.

Wallenstam AB står bakom projektet. Men det är tveksamt om det hade blivit någon idrottshall utan Hans Wallenstam. 

Thomas Ejderhov

Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Orienteringens paradnummer O-ringen,  tidigare 5-dagars,  är i högsta grad en kommunal angelägenhet. Oskarshamns kommun, cirka 27 000 invånare  varav 19 000 i tätorten och de senaste åren uppmärksammat för sitt SHL-lag i ishockey,  satsar 7,5 miljoner kronor på nästa veckas jakt efter kontroller i skogarna längs Smålandskusten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.