Fastighetsmagnaten som började om

Lasse Bäckvall har fler idéer om utvecklingen av Frösö Park. – Vi planerar för över 1 000 bostäder ner mot Storsjön. Men det blir inga sjötomter. Alla ska kunna njuta av närheten till vattnet, säger han.

Den tidigare flygflottiljen i Östersund vid Storsjöns strand är i dag omvandlad till hotell- och konferensanläggning samt företagscenter Frösö Park, med planer på bostadshus och villor. Inte strandtomter dock - alla invånare ska kunna njuta av vattenbrynet. — Foto: Frösö Park

Han är född 1946, i Ljusdal. Utbildade sig på Stockholms Tekniska Institut. Egen företagare sedan 1970. Grundare och helägare av Norrlandspojkarna och förvaltningsföretaget NP3. 

När karriären startade fanns inte fastigheter på kartan. Norrlandspojkarna jobbade med fjärrvärme i Stockholm under två år. Sen blev hans längtan till Norrland för stor.  Det unga bolaget fick uppdrag i Sundsvall och familjen flyttade dit.

Steget in i fastighetsbranschen togs 1976. 

– Vi permitterade gubbarna under vintern men nu sa facket nej till det. Vi var tvungna att hålla gubbarna igång under hela året. Vi ägde en tomt och byggde en industrilokal.

Hyresgästerna stod i kö för att hyra in sig redan innan lokalen var klar vilket ledde till att Norrlandspojkarna byggde fler fastigheter. Fastighetsmarknaden blev överhettad och Norrlandspojkarna byggde kommersiella fastigheter över hela Norrland. 1987 började tanken på en börsintroduktion. Bolagets bestånd var värderat till 1,5 miljarder kronor. Börsintroduktionen sattes till november 1990.

Saddam Husseins fel

Allt såg ut att gå enligt plan men i augusti 1990 invaderar Saddam Hussein Kuwait. Börserna störtdyker. I Sverige faller de kraftigt belånade fastighetsbolagen som korthus.

Bäckvall:

– Vi höll ut till april 1992. Sen gick det inte längre. Vi ansökte om konkurs. Han beskriver situationen med ett enda ord: ”Chock”.

Under tre månader var han i ”en rejäl svacka” men så hörde en av hans gamla kunder från fjärrvärmebranschen av sig om ett jobb.

– Hurdå, jag har ju för fan inte ens en skyffel att tillgå, sa jag. Men han bad mig ändå räkna på jobbet.

Tillbaka i matchen

Han fick hjälp av en kompis jobbet att starta ett nytt företag så han kunde räkna på jobbet. Han fick det. Lusten återvände. Lasse åkte runt till alla leverantörer för att berätta att han var tillbaka i branschen. Han behövde material men sa att de inte kunde få betalt förrän efter semestern.

– Det här var i mars 1993. Vårt goda rykte betydde att ingen av leverantörerna nekade oss krediten. Mina gamla gubbar ville komma tillbaka. Jag sa ja men ni får inga pengar förrän efter semestern.

Nästa steg blev att snegla på fastighetsmarknaden igen. Den första fastigheten han köpte var den som han byggde för att gubbarna skulle ha något att göra på vintern. Sen rullade det på.

I dag är Bäckvalls fastighetsinnehav långt mycket större än före konkursen 1992. Norrlandspojkarna har utvecklingsprojekt på 160 000 kvadratmeter igång och nu finns nämnda NP3 med i sfären. 

Döttrarna tar över?

Bolaget bildades 2010 som ett renodlat, högavkastande förvaltningsbolag med fokus på Norrland. Bäckvall lade över cirka 200 miljoner kronor vid grundandet. I dag är bolagets fastighetsinnehav värderat till sju miljarder kronor.  Börsvärdet är cirka 2,5 miljarder. Bäckvall är största ägare i bolaget med 18,5 procent av aktierna.

Tillbaka till Frösön. Lasse Bäckvall hoppas att flygterminalen flyttas till det som de anser rätta sidan, deras egen. I så fall bara 200 meter från hotellet.

Framtiden?

Förhoppningen är att döttrarna, 39 och 44 år, ska ta över företaget när han inte orkar längre. 

– Det kanske inte blir operativt eftersom de satsat på andra banor. Den ena är ekonom, den andra psykolog. Men jag vill i alla fall att de ska veta vad gubben håller på med.

 

Thomas Ejderhov

 

Andra artikeln i miniserien om Försö Park hittar du här: Sporthotellet som blir landets främsta

 

Ägarna Lasse Bäckvall och Marcus Lundberg har anledning att se glada ut. Entreprenören Lasse Bäckvalls historia är historien om mannen som började med två tomma händer, byggde upp ett imperium, förlorade allt och började byggare upp ett nytt imperium med hotell- och konferensanläggningen Frösö Park som utgångspunkt. En unik möjlighet han bara inte kunde säga nej till. — Foto: Frösö Park

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.