Många välkända engagerar sig för OS

Inte mindre än 39 stjärnor från en rad idrotter har nu sagt ja till att att anslå tid och engagera sig som OS-ambassadörer i kampen att få vinter-OS och Paralympics till Sverige och Stockholm 2026.

Gunnar Larsson, en gång simmarkung, vill gynna Sverige chanser för att få ett OS. Foto: Jonas Ekströmer / TT

 – Att få uppleva ett olympiskt spel på hemmaplan är det största som en enskild idrottare kan få uppleva i sin karriär. Inget toppar det, säger Stina Nilsson, OS-guldmedaljör i Pyeongchang 2018 och nu också ambassadör för den svenska OS-kampanjen.

 Och Stina får medhåll från en annan guldmedaljör i Pyeongchang:

 – Betydelsen för svensk idrott att få hem spelen till Sverige vore enorm, då ett OS på hemmaplan kommer starta både drömmar och mål, säger André Myhrer guldmedaljör i slalom.

De vill bidra

De nya ambassadörerna är både nuvarande och före detta olympier eller paralympier som gärna ser Sverige som ett värdland för ett vinter-OS – och som är beredda att engagera sig för att det ska bli verklighet.

Totalt finns nu 39 svenska aktiva eller före detta aktiva elitidrottare som engagerat jobbar för att Sverige och Stockholm ska stå som värd för vinter-OS och Paralympics 2026.  Men det är inte slut med dessa utan ännu fler ambassadörer kommer att presenteras inom en snar framtid.

 Stockholm är tillsammans med Milano/Cortina i Italien enda kvarvarande kandidatstad vad det gäller vinter-OS och Paralympics 2026. Var spelen hamnar avgörs under ett IOK-möte i Lausanne under midsommarhelgen 2019.

Här de 39 

Här alla OS-ambassadörerna:

Therese Alshammar, simning

Niklas Edin, curling

Thomas Fogdö, alpint

Magdalena Forsberg, skidskytte

Tomas Gustafson, skridskor

Frida Hansdotter, alpint

Marcus Hellner, längdskidor

Stefan Holm, höjdhopp

Anna Holmlund, skicross

Charlotte Kalla, längdskidor

Carolina Klüft, friidrott

Björn Lind, längdskidor

Jessica Lindell Vikarby, alpint

Peja Lindholm, curling

Eva Lund, curling

Kim Martin Hasson, ishockey

Anette Norberg, curling

Sandra Näslund, skicross

Johan Olsson, längdskidor

Markus Oscarsson, kanot

Anja Pärson, alpint

De 14 nya är;

Niclas Rodhborn, rullstolstennis

Agneta Andersson, kanot

Gunnar Larsson, simning

Jonas Bergqvist, ishockey

Ronny Persson, rullstolscurling

Stefan Janssonrullstolsrugby

André Myhrer, alpint

Stina Nilsson, längdskidåkning

Jonas Jacobsson, sportskytte, 

Emma Dahlström, freestyle, 

Sven Torgren, snowboard, 

Anna Jönsson Haag, längdskidåkning, 

Emil Jönsson Haag, längdskidåkning, 

Hanna Öberg, skidskytte.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.