180 anmälningar via visselblåsare
RF ifrågasätter sin egen ordförande, Björn Eriksson. En advokatbyrå har anlitats för att utreda Erikssons agerande.
Något liknande har aldrig skett i svensk idrott. Som tändande gnista fungerade Expressens avslöjande om att Eriksson även varit lobbyist för vaktbolagsbranschen.
På RF insåg man att ett agerande måste ske. I synnerhet när 180 anmälningar kom in via Visselblåsare.
En av RF-ordförande Björn Erikssons stolar är plötsligt ostadig. Och det är hans egen organisation som har tagit beslut om att ”en utredning ska göras av en oberoende part”. När kritiken blev som störst utnyttjade RF nu sin egen visselblåsartjänst.
RF förklarar i egen release
”Under perioden 31 maj till 2 juni har Riksidrottsförbundets visselblåsartjänst tagit emot anmälningar som med olika innehåll gäller Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet”, konstaterar RF i ett pressmeddelande.
”För Riksidrottsförbundet är det en självklarhet att alla anmälningar hanteras enligt de riktlinjer som gäller för visselblåsartjänsten, oavsett vem som anmäler och oavsett vem som anmäls”.
Den 15 november 2018 öppnade RF:s visselblåsartjänst. Syftet är göra det lättare att anmäla allvarliga missförhållanden inom idrotten. Visselblåsartjänsten är ett alternativ då det av någon anledning inte är möjligt att ta ärendet till förening eller förbund – till exempel då en person inte vill eller vågar anmäla.
Visselblåsarärenden kan exempelvis handla om ekonomiska oegentligheter, övergrepp eller trakasserier.
Genom visselblåsartjänsten får en begränsad grupp hos Riksidrottsförbundet meddelande när en visselblåsning kommer in, och hanterar ärendet i ett särskilt system.
– Man menar att de här två uppdragen inte varit förenliga, säger förbundsjurist Elin Johansson.
Har Eriksson i sin roll som ordförande i RF också varit lobbyist och gynnat väktarbranschen – det är den avgörande frågan.
"En drevliknande historia"
Eriksson själv säger till TT att 180 anmälningar har kommit in via visselblåsarsystemet.
Han konstaterar också:
– Jag känner mig nog lite orättvist utsatt för någon slags drevliknande historia, på frågor jag inte har med att göra. I det ingår att om man hittar en visselblåsarfunktion, ja, då anmäler man via den och då är det tvunget att utredas på det här sättet, säger han.
– Det är ett sätt att bilda opinion, och det är inte olagligt att göra så utan då ska det utredas, säger Eriksson.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1 i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”. Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final.
Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.