Han är allt mer lockad att bli RF:s ordförande

Karl-Erik Nilsson förordas som ny ordförande i Riksidrottsförbundet och SISU. Ett uppdrag som förr i tiden var predestinerat för kronprinsar och prinsar – med Prins Bertil som den senaste (1991)i den raden. När den nu 65-årige Uddevallabon nyligen slutade som ordförande i Svenska Fotbollförbundet blev förre statsministern Fredrik Reinfeldt efterträdaren.

I skenet från Vättern pratar han om nutid och framtid.

Karl-Erik Nilsson i möte med två verkliga höjdare, FIFA:s omstridde ordförande, Gianni Infantino, och Michel Platini, tidigare Uefa-president.

Det började med social träning runt bensinmacken som föräldrarna drev i samhället Lindås (knappt 2000 invånare), en del av tätorten Emmaboda. Eller var det kanske än mer på Lindåsvallen där även två äldre bröder huserade. När Lindås BK förlorade var det oftast domaren fel enligt pappa Ingvar. Det var innan sonen Karl-Erik börjat som domare eller blivit ordförande i Lindås BK.

Många olika sysslor

Mediabilden av den förre mellanstadieläraren, kriminalvårdsanställde, kommunalrådet, toppdomaren och fotbollsledaren har ibland framstått som avvaktande, långsam, profillös, politiskt balanserad i överkant. 

Först känna in hur vinden blåser innan uttalandet kom. Eller var det bara så att avgående mer pratglade generalsekreteraren Håkan Sjöstrand alltid hann före? Eller hade de bara en förnuftig och normal arbetsfördelning?

Jag åkte över 30 mil för att bilda mig en egen uppfattning i samband med att småländska Idrottshistoriska Sällskap hade årsmöte – och Karl-Erik var gäst – på sin födelsedag. 

Han medgav omgående:

- Som fotbollsspelare hade jag min bästa period tidigt på våren med dåliga grusplaner. Men jag slutade när baksidans lårmuskel gick sönder.

 -Då hade jag redan tjuvstartat som ledare, men också fuskat med närradio i Radio LBK varje lördag, kul. Det var kul, men jag har ingen aning om hur många lyssnare vi hade…

Det var där någonstans han deklarerade att ”vid ledarrekrytering skall det sökas efter någon som redan har mycket att göra”

Observatör räddade domarkarriären

-Pingstafton 191980 var det dags att göra seniordebut som domare i en match mellan IFK Påryd och Färjestadens GoIF. Ölands-laget hade 14 supporters med sig och de protesterade konsekvent mot alla domslut.

Älskar tugget iomklädningsrummet

- Hade inte domarobservatören Bengt Lindgren, Nybro stöttat mig hade domarkarriären tagit abrupt slut där.

När han säger det i Gränna AIS klubblokal sker det med en övertygelse i rösten. Karl-Erik Nilsson hade tidigare berört att i ett lag är det tugget, tjatet med lagkompisar som stimulerar och fångar. 

”Som domare möttes man, i början, i bästa fall av en fesljummen Loranga”.  Vilka tider…

Han avancerade som domare och gjorde  150 allsvenska matcher till slutsignalen 2002. Under åren 1998–2002 ingick Karl-Erik Nilsson i UEFA Top Class Group med toppmatcher i Champions League och landskamper, totalt 100 internationella uppdrag i 35 olika länder.

I dag berättar han med ett leende:

- Notoriskt domarkritiske pappa Ingvar var min störste supporter under domaråren!

Sedan skiftar Karl-Erik han till åren sompolitiker

- Det började med att jag hade synpunkter på kommunens fritidsverksamhet i Emmaboda och hamnade då i fritidsnämnden och upptäckte då att det är lite mer komplicerat.

Regeringsuppdrag

Det slutade med att han blev kommunalråd i Emmaboda kommun under perioden 1994–2006.

Det största uppdraget hade han från regeringen 2004 vid skapandet av en långsiktig nationell landsbygdspolitik. När slutbetänkandet togs i december 2006 var det i full politisk enighet utan reservationer. Det blev slutet på den politiska karriären.

2006 gick flyttlasset till Uddevalla.

han hade då varit ledamot och vice ordförande i högskolestyrelsen vid Högskolan i Kalmar, men också aktiv i styrelsen för Turism Glasriket, AU-ledamot inom Regionförbundet i Kalmar län, styrelseledamot för Länsstyrelsen i Kalmar län och ordförande i ”Hela Sverige skall leva”, plus ytterligare några uppdrag.  

En mängd uppdrag

Ledarkarriären inom idrotten fortsatte. Karl-Erik ingick i kommittéer och styrelse i distrikt och på riksnivå.

När det succéartade U21-EM hölls i Sverige 2009 var Karl-Erik eventansvarig.

Oddevold IK fick en ny styrelseledamot 2010 och där är han kvar, Han räds varken korvförsäljningen eller lotteriuppdragen.

2011 blev han ny ledamot i Svenska Fotbollsförbundets styrelse och 2012 fick han förtroendet som ordförande

Sverige och Danmark var med om bildandet av FIFA i Paris 1904. 

- Självklart var beslutet om att ge Ryssland och Qatar VM mycket olyckligt. Men vi måste alltid ha i beaktande att i Fifa finns det 211 medlemsländer, där 55 röster tillhör Europa och 10 Sydamerika, två konfederationer med gott samarbete. Merparten av övriga röster tillhör Afrika och Asien.

- Det vi tycker är självklart i västvärlden bryr sig ett land typ Burundi, många gånger inte ett dugg om. Deras enda intäkt kommer från Fifa.

 Slovenen Aleksander Ceferin är president och matchades, av bland annat Sverige och Danmark fram 2016 som efterträdare till Michel Platini.

- -En mycket bra person som hushåller med pengarna  - precis som i Gränna AIS eller IK Oddevold, påpekar Karl-Erik.

Själv är han medlem i Uefas exekutivkommitté fram till våren 2025.  

Skilda villkor

-När vi under pandemin spelade VM-kvalmatch mot Georgien i mars 2021 bestod publiken av sju personer, fyra från Sverige och tre från Georgien., Det glömmer jag aldrig. hoppas att vi slipper att vara med om det igen, tänkte jag då. Men vi hann knappt andas ut från pandemin förrän de bedrövliga kriget i Ukraina inleddes.

Han skärper rösten:

- Fotbollen kommer aldrig att släppa på uteslutningen av Ryssland som typ IOK nu påbörjat, slår Karl-Erik Nilsson fast.

Så skiftar han till mildare röst:

Utvecklingen av damfotbollen, inte minst publikt i England, är det mest positiva.

Ser orosmoln

Men orosmoln finns också: 

- Största hindret mot utveckling är om de stora klubbarna bryter sig ur och startar en egen liga.

fotbollens största utmaningar är vissa s k supportergrupper, förbudet mot gummigranulat – även om nya nya lösningar kommer fram – och hitta villkoren inte minst ekonomiskt, för serier mellan elit och bredd., och inte minst införande av VAR i Sverige, ett system som kommer förr eller senare, säger han utan minsta tvivel. Han skiftar ämne igen:

Att Sverige skall gå till VM är ytterst angeläget, framför allt av ekonomiska skäl, säger Karl-Erik utan att kunna dölja att kroppsspråket signalerar tvivel för blågult. Han kan inte låta bli att ta upp frågor som att många av de närmast startelvan får lite speltid i klubblagen, och han är även kritisk till tidig exportering av spelare från Sverige och. Sedan har skador ställt till det för förbundskapten janne Andersson.

Oroande med färre ungdomar

Säkert utstuderat, nämner han ytterst lite om framtiden för svensk idrott, väl medveten om att han ännu inte  är  vald som RF/Sisu-boss. Ändå men han kan inte förbigå två ämnen:

- Svensk ledarutbildning, är lysande, ligger i europeisk topp. Här måste vi säkerställa framtiden. Ledarförsörjningen är idrottens viktigaste framtidsfråga

- Avtrappningen av ungdomar är alarmerande. Många slutar redan i 11–12- årsåldern och bli ännu värre vid 14–15 år. Vi måste få flera att hålla på längre. Det kan inte bli mera angeläget!

På vägen ut kommer han på några ytterligare prioriterade punkter:

” Beslutsfattare vet för lite om idrott”

” Vi måste värna om idrottsanläggningar, både de nuvarande och nya.

Hans blick sveper ut mot Visingsö, han visar en glad uppsyn och tycks njuta av livet. Han utstrålar förväntan.

Curt Einarsson

Fakta

Om det kommande valet i RF, läs här:

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.