Nu ska Karl-Erik hålla koll på många bollar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Valberedningen har gjort sitt och på måndagen offentligggjordes att den tidigare ordföranden för Svenska fotbollförbundet (SvFF), Karl-Erik Nilsson, nomineras som RF:s nye ordföranden. Han får den mäktigaste posten inom svensk idrott. 

Karl-Erik Nilsson ska ersätta Björn Eriksson. Det är ingen lätt uppgift som den förre domaren har antagit. Ska man beklaga eller gratulera… 

Karl-Eriknilsson flyttar in i Idrottens Hus och den förre fotbollsbasen ska nu ha koll på många bollar.

Det är han som ska reagera, han blir talesmannen och ska representera idrotten inför alla tänkbara och otänkbara aktörer och sammanhang. Alla med skiftande förslag, åsikter, olika intresse och vilja att samarbeta eller ej. 

Han ska alltid ha ett svar, anpassat och improviserat om så krävs.

Frågan är med vilka konsekvenser skiftet sker.

Att Björn får ett mer behagligliv utan så mycket arbete - medan Karl-Erik blir kvar i en arbetsbelastad tillvaro som ändå måste vara det han önskar sig eftersom han sa ja till en ny framträdande roll efter åren inom fotbollen. 

Före och efter Björn

Men framför allt, tjänar idrottsrörelsen på bytet?  

Oavsett, en sak står klar, människor kommer att prata om tiden före och efter Björn E.

Under tolv års tid har han suttit i Riksidrottsförbundets styrelse – varav de senaste åtta åren som dess ordförande. Ingen har behövt tvivla inför hans ståndpunkt i diverse frågor, han har alltid haft svar på tal.

Han har kritiker, vilket är inte annat än logiskt med den positionen och alla frågor. Men nu, i avskedets stund, kommer åtskilliga inom idrottsrörelsen att ändå förstå vilken nytta och insats som Björn har uträttat. 

Den förre polischefen har haft ett ord eller finger med i det mesta - och lite till. Både under idrottens lugnare vardag och under den exceptionella Covid-tiden. Hur pressad han än har varit har Karl-Erikhittat lösningar via eftertanke och en positiv betoning. och faktiskt.tror att han helst hade velat fortsätta.

Visste hur det gick till

Få var och är bättre skickade än Björn att kliva in i regeringens korridorer och prata med de styrande. Med sin vana vid tillvägagångssätt och beteenden i de mest polerade styrelserummen visste han hur resonemangen löd och hur beslut tillkom och på vilka grunder enighet uppnås

Som den handlingskraftige improvisatören med en bred bakgrund inom framträdande ämbeten har han utvecklat ordföranderollen. Och inte minst, Han har varit tillgänglig och lyhörd, dessutom stryktålig, hur mycket motståndare än har laddat.

Rollen i RF har en inneboende narurlag som inne bär att låta alla att ha sina åsikter, och själv ska ordföranden i synnerhet visa tålamod och vara lyhörd.

Har Karl-Erik Nilsson den förmågan?  

 

Efter åren inom fotbollen har han torde han också ha skaffat sig en en vana från förhandlingar med beslutsfattare och en förmåga att uppnå samförståndets lösning. 

Det krävs av honom även framledes, men utåt sett har det aldrig framgått att han är den handlingskraftige och reaktionssnabbe potentaten

Han har en del att bevisa.

Som ordförande krävs att man ska kunna växla mellanförsiktighet till att agera instinktivt enligt den vind som råder.

Att hitta rätt tonalitet

Vid rätt tillfälle ska en ens egen ståndpunkt gälla, nästa gång är det tvärtom. Att känna rätt takt och hitta rätt tonalitet.

Det ska ske två år efter att fotbollen hotade att lämna RF.

Då hotade han med fotbollens utträde och var snabb med hårda kommentarer. Idag vill han vara förlåtande:

– Jag kan förstå om det finns de som utifrån tycker att det här är lite märkligt, säger han i dag och syftar på sina olika roller. När splittringen var som störst förlorade Karl-Erik slutligen i skiljenämnd och det krävdes försonande möten.  Det är begynnelsevillkoren inför det kommande arbetsklimatet.

Som om inte det vore nog – han ska också öka budgeten inom RF och hantera de utlovade nedskärningarna inom  organisationen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.