Nu ska Karl-Erik hålla koll på många bollar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Valberedningen har gjort sitt och på måndagen offentligggjordes att den tidigare ordföranden för Svenska fotbollförbundet (SvFF), Karl-Erik Nilsson, nomineras som RF:s nye ordföranden. Han får den mäktigaste posten inom svensk idrott. 

Karl-Erik Nilsson ska ersätta Björn Eriksson. Det är ingen lätt uppgift som den förre domaren har antagit. Ska man beklaga eller gratulera… 

Karl-Eriknilsson flyttar in i Idrottens Hus och den förre fotbollsbasen ska nu ha koll på många bollar.

Det är han som ska reagera, han blir talesmannen och ska representera idrotten inför alla tänkbara och otänkbara aktörer och sammanhang. Alla med skiftande förslag, åsikter, olika intresse och vilja att samarbeta eller ej. 

Han ska alltid ha ett svar, anpassat och improviserat om så krävs.

Frågan är med vilka konsekvenser skiftet sker.

Att Björn får ett mer behagligliv utan så mycket arbete - medan Karl-Erik blir kvar i en arbetsbelastad tillvaro som ändå måste vara det han önskar sig eftersom han sa ja till en ny framträdande roll efter åren inom fotbollen. 

Före och efter Björn

Men framför allt, tjänar idrottsrörelsen på bytet?  

Oavsett, en sak står klar, människor kommer att prata om tiden före och efter Björn E.

Under tolv års tid har han suttit i Riksidrottsförbundets styrelse – varav de senaste åtta åren som dess ordförande. Ingen har behövt tvivla inför hans ståndpunkt i diverse frågor, han har alltid haft svar på tal.

Han har kritiker, vilket är inte annat än logiskt med den positionen och alla frågor. Men nu, i avskedets stund, kommer åtskilliga inom idrottsrörelsen att ändå förstå vilken nytta och insats som Björn har uträttat. 

Den förre polischefen har haft ett ord eller finger med i det mesta - och lite till. Både under idrottens lugnare vardag och under den exceptionella Covid-tiden. Hur pressad han än har varit har Karl-Erikhittat lösningar via eftertanke och en positiv betoning. och faktiskt.tror att han helst hade velat fortsätta.

Visste hur det gick till

Få var och är bättre skickade än Björn att kliva in i regeringens korridorer och prata med de styrande. Med sin vana vid tillvägagångssätt och beteenden i de mest polerade styrelserummen visste han hur resonemangen löd och hur beslut tillkom och på vilka grunder enighet uppnås

Som den handlingskraftige improvisatören med en bred bakgrund inom framträdande ämbeten har han utvecklat ordföranderollen. Och inte minst, Han har varit tillgänglig och lyhörd, dessutom stryktålig, hur mycket motståndare än har laddat.

Rollen i RF har en inneboende narurlag som inne bär att låta alla att ha sina åsikter, och själv ska ordföranden i synnerhet visa tålamod och vara lyhörd.

Har Karl-Erik Nilsson den förmågan?  

 

Efter åren inom fotbollen har han torde han också ha skaffat sig en en vana från förhandlingar med beslutsfattare och en förmåga att uppnå samförståndets lösning. 

Det krävs av honom även framledes, men utåt sett har det aldrig framgått att han är den handlingskraftige och reaktionssnabbe potentaten

Han har en del att bevisa.

Som ordförande krävs att man ska kunna växla mellanförsiktighet till att agera instinktivt enligt den vind som råder.

Att hitta rätt tonalitet

Vid rätt tillfälle ska en ens egen ståndpunkt gälla, nästa gång är det tvärtom. Att känna rätt takt och hitta rätt tonalitet.

Det ska ske två år efter att fotbollen hotade att lämna RF.

Då hotade han med fotbollens utträde och var snabb med hårda kommentarer. Idag vill han vara förlåtande:

– Jag kan förstå om det finns de som utifrån tycker att det här är lite märkligt, säger han i dag och syftar på sina olika roller. När splittringen var som störst förlorade Karl-Erik slutligen i skiljenämnd och det krävdes försonande möten.  Det är begynnelsevillkoren inför det kommande arbetsklimatet.

Som om inte det vore nog – han ska också öka budgeten inom RF och hantera de utlovade nedskärningarna inom  organisationen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UK satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har man minskat sina energikostnader betydligt genom den kombinerade satsning på ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.