Idrottens pånyttfödelse, händer något?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Idrottens revidering, hur går det med den? Inte alls, tydligen för det är tvärtyst från högsta berörda, de som har makt att agera.
Larmrapporten för 14 dagar sedan efter en genuin granskning hade syftet att Elitidrotten måste utvecklas. Inte att det skulle bli ännu tystare eller ännu mera förlamat. Nej, rapporten var tänkt att utlösa handling.
inititiativet kom från regeringen, men ska idrottsministern starta en process som syftar till att utveckla svensk idrott?
Nja, det torde vara vettigare om RF eller SOK gör det, och gärna i samarbete med  specialförbunden

 

Men den ene litar på den andre och inget sker alternativt att parterna låter tystnaden tala, det bllir lugnast så, åtmIstone tillfälligt...
Att be om synpunkter och lyssna till de berörda brukar annars vara en pålitlig modell. En självklarhet, eller hur? Men mer som regel än undantag är det tvärtom.

Prata med de berörda

Vi är bra konstiga vi människor. Enligt någon märklig naturlag så gör vi ofta just tvärtom. Pratar över huvudet på folk och bestämmer utan att kolla med de närmast berörda 
Plötsligt har jag ett mail från Förvaltningen för Kultur & Fritid i Kungsbacka, utav alla ställen. Med ett koncept som pekar på vikten av sanning och konsekvens. 
De bjuder in barn- och ungdomsföreningar till dialog inför en vidareutveckling av kommunens stöd till föreningar.
Och jag känner direkt och instinktivt att det lika gärna kunde gälla elitidrotten. Hela tillvägagångssättet är överförbart.
Det är ju samma rollspel. De som vet bäst är målgruppen, de ska agera efter de kommunala riktlinjerna, ungefär som specialidrottsförbund kan påverkas och inspireras om de får chans att tycka och tänka. Om deras åsikter räknas. 
Här gäller det människor i Kungsbacka, men det kan lika gärna gälla ansvariga inom specIalförbunden. Får de i samarbete göra saker och ting gemensamt blir resultatat bättre, det är ingen ny upptäckt.
Läsa in, tycka, tänka exemplifiera, motivera, diskutera och fästa allt på papper.
Det anges ”En vidareutveckling av kommunens stöd till föreningar ska säkerställa ett stärkt och självständigt föreningsliv”, heter det i Kungsbacka
Skrivet av en byråkrat, det går ju inte att ta miste på. Men ändå…
Det kunde hellre ha formulerats:  ”Ni, riktat till specialförbunden,  som lever i nu:et och som ska inspireras via de kommande riktlinjerna, det är lika bra att ni få vara med och utforma den svenska eliidrottens ambition och tillräcklighet från början. Sannolikt sparar vi både tid och kraft, ja till och med ökar chanserna att uppnå målsättningen”. 
Fortsatta ambitionen är värd lika mycke beröm: och översättningsbara:: ”Ansträngningarna sker mot bakgrunden att det finns ett behov av att förtydliga vad som är kommunens/RF:s  ansvar. Det krävs ett mer funktionellt samarbete mellan kommun, föreningsliv och invånare” eller omvandlat RF, förbunden och deras ansvariga.

Skidförbundet igen

Då är vi där igen. Här visar Kungsbacka sin modell för kommun-Sverige. Och samtidigt framträder Svenska Skidförbundet igen. de visade  för drygt en vecka sedan alla specialidrottsförbund hur man hittar en mycket vägvinnande modell.  Med Modet att ägna tid till självrannsakan och göra det gemensamt. Desto större blir uppslutningen och säkerligen också resultatet.
Ett nytt citat från Kungs backa i fri översättning:
”Kommunen, liksom hela Sverige, står inför stora framtida utmaningar – att upprätthålla kvalitén med minskande resurser. Därför är det av yttersta vikt att vi finner nya vägar för samarbete och gemensamt ansvarstagande.
Det här ska bli satsningen mot ett mer självständigt föreningsliv”
Först lurades jag att tro tt RF var avsändare och det fanns alla skäl till beröm för snabb och föredömlig reaktion efter förra veckans kraftiga kritik. Men sedan såg jag att det inte alls stod så. Det brevet, den snabba reaktionen  skedde bara i min önskedröm. Jag får vänta lite på RF
Oavsett, Kultur & Fritids förvaltningschef Karl Persson i Kungsbacka framstår som en handlingskraftig karl med visioner. Han har skapat modellen  till utvärdering och utveckling och han ska leda ett dialogmöte den 25 april på hemmaplan. Han har en större scen att framträda på -. Idrottens framtidsforum.
Mötet i Kungsbacka syftar till att öppna upp för en bred diskussion och samverkan mellan olika parter inom samhället/idrotten och. Med andra ord, här finns en mall för nästa steg med workshop och dialoger i kluster baserade på kapacitet och storlek, med möjlighet att diskutera potentiella förändringar och  konsekvenserna av dessa och bidra till ny ordning.

Den nya elitidrotten

I min tolkning  är åhörarna utvalda från specialförbunden, där varje röst och åsikt är en byggsten  för nya elitidrotten med förändring och samarbete som ett fundament. 
Avslutningen är perfekt för RF med sitt uttalade uppdrag:
”En satsning  mot att säkerställa ett stärkt och självständigt föreningsliv i idrotts-Sverige, vilket är avgörande för svenskarnas trivsel, framtid och välfärd”.
Karl Perssons uttalande kan vi inte undanhålla er, åter i fri översättning:
– För att möta framtiden behöver vi alla förnya och förändra våra sätt att samarbeta och arbeta. Tillsammans behöver vi bygga ett samhälle/Sverige med goda förutsättningar. Vi kan påverka framtiden och skapa det samhälle vi vill ha, men då behöver vi agera annorlunda,
Karl Persson upphör inte att imponera: han har en given roll på RF.

Thomas Ejderhov

ingen reaktion

Centrum för idrottsforskning har på uppdrag av regeringen analyserat den svenska elitidrottens villkor och förutsättningar. Idag presenterar vi resultatet i tre separata rapporter. Både svenska och internationella forskare och experter bidrar med ny kunskap, nya perspektiv samt rekommendationer. Mest kritisk är rapport från danska Idrættens, skrev Johan R Norberg den 16 april. Sedan dess har det varit förnekelse och tystnad från de ansvariga och närmas berörda

Här är krönikan som gälller granskningen: https://idrottensaffarer.se/kronikor/2024/04/framgangar-men-oro-for-framtiden

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.