Största satsningen någonsin på sport i TV

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

De känner trycket på Ringvägen i Stockholm. Där hör NentGroup hemma. Bolaget som ska ta över bevakningen av all vintersport i TV.

Ledningen tog beslutet att köpa sändningsrättigheterna till egentligen all vintersport för x antal miljoner. 

- Gör nu något vasst av det här, sa gänget med pengar och önskade produktionen lycka till.  Den största satsningen i bolagets historia måste bara bli bra. 

Programledarna Suzanna Sjögren, Lovisa Lagerkvist Giertta, Katarina Hultling, Johanna Ojala och Peter Jihde vid en pressträff inför premiären nya tv-satsningen Viaplay Vinter. Foto: Fredrik Sandberg / TT

OS, Skidornas världscup, VM, Alpina vintern är toppen på ett isberg av  backhoppning, nordisk kombination, snowboard, freestyle och freeskiing  världsmästerskapen 2023 och 2025 inte att förglömma

Sedan dess har Nent ägnat mer än halva arbetstiden åt att värva kommentatorer och sakkunniga.

Vinna tittarnas förtroende

För saken är ju den att man ska möta och vinna tittarnas förtroende, Nent ska ersätta Vinterstudion, Sport-TV:s heliga graal. 

Här har SVT i flera år byggt ett orubbat fäste och skämt bort tittarna med att man på helgerna äter frukost eller fikar med framför allt Jacob Hård och Anders Blomquist från skidspåret och André Pops och Yvette hermundstad från studion.

. De har varit stadigt återkommande och självklara gäster i TV-rummet. Alltid lika välkomna - till nu. Ordningen bli en helt annan. och nu ska vi också betala för varje sändning, en väsentlig skillnad och som påverkar oss redan innana första sändningen.

SVT har blivit en institution för förtroende och pålitlighet, kommentatorerna  har fått idolstatus och plötsligt släcks allt.

Klart att de på Ringvägen känner en viss nervositet. Förväntan och kraven är höga. Det handlar om hundratals sändningstimmar och det är otillåtet med missar. Svenskarna är skoningslösa i så fall.

Anställt kommentatorer i mängd

Därför laddar Nent  och anställer femtioelva personer, så många handlar det om. Nya och gamla TV-ansikten vandrar in i huset tillsammans med före detta aktiva som också ska göra sig gällande i direktsändningar.

"Nya profiler gör Viaplay Vinters Satsning komplett" utlovar bolaget i en pressdrive på torsdagen. Så då vet vi vad vi har rätt att kräva.

Med en knapp månad kvar innan sändningarna inleds presenteras hela det jättelika teamet av av röster och ansikten. Vi känner igen alla. Gemensamt är att allihopa gör come-back - i andra roller och ny arbetsgivare

Miljonerna ha rullat igen Först har bolaget köpt rättigheterna, sedan räknat på tekniska lösningar och därpå bemannat allt - jisses vad det har kostat, men de siffrorna är en företagshemlighet och släpps aldrig.  Beloppen som förekommer är bara gissningar.

Vem som betalar? reklamköpare och vi tittare, förstås.

Olika betallösningar, skilda möjligheter, byte av kanaler, växlande förtroende, ständigt letande i tablån efter rätt kanal vid varje tillfälle är vad som väntar. Om all tv-personal har göra så har också vi vid TV-apparaterna fullt upp. Kaffet hinner kallna flera gånger om. Tålamodet minska till gränsen till obefintligt.

Den 20 november är det stor premiär för Viaplay Vinters sändningar från FIS (Internationella skidförbundet) rättigheter där världscupen i längdåkning, alpint, backhoppning, nordisk kombination, snowboard, freestyle och freeskiing samt även världsmästerskapen 2023 och 2025 ingår.  

Nent spelar nu ut något som man hoppas ska bli vägvinnande - nya dedikerade kanalen V sport vinter som bjuder på ett brett urval från rättigheterna exklusive längdåkningen, men inklusive konståkning, skridsko och NHL. 

TV 6 ska bli trumfkortet

Det kostar, förstås. men är skapat i hopp om större förståelse och sympati från tittarna - i kombination med trumfkortet, TV 6,. där också blir sändningar från längdskidåkarnas Världscup-tävlingar liksom upp till hälften av de alpina tävlingarna och ett urval från freestyle och backhoppning.  

Den 1 november lanseras dessutom den nya dedikerade kanalen V sport vinter som sänder ett brett urval från rättigheterna exklusive längdåkningen, men inklusive konståkning, skridsko och NHL. 

Men inför tittarna betonas  Viaplay, enligt Nent. Streamingtjänsten direktsänder samtliga tävlingar plus studiosändningar, extramaterial och mycket annat med 48 timmars reprisfunktion. Vi ska lära oss ett nytt beteende inför TV:n och fjärrkontrollen, är det tänkt. Och allt utan reklam, det låter som en dröm. 

Thomas Ejderhov

Fakta

Viaplay Vinters team 

Programledare: Johanna Ojala, Peter Jihde, Katarina Hultling, Suzanne Sjögren, Lovisa Lagerkvist Giertta.   

Längdskidåkning: Johan Olsson, expert, Anna-Karin Strömstedt, expert, Teodor Petersson, expert, Per Forsberg, kommentator.  

Alpint: Frida Hansdotter, expert, Kajsa Kling, expert, Jessica Lindell Vikarby, expert, Janne Blomqvist, kommentator.  

Skicross: Rickard Olsson, kommentator, Lars Lewén, expert. 

Reportrar: Lovisa Lagerkvist Giertta, Ludvig Holmberg , Andreas Odén.  

Freeskiing: Jesper Norén, kommentator, Emma Dahlström, expert.   

Freestyle: Jonas Lundblad, kommentator puckelpist, Martina Schriwer, expert puckelpist, Marie Lindgren, kommentator hopp.   

Snowboard: Pontus Ståhlkloo, kommentator halfpipe, Big Air och Slopestyle, Maria Danielsson, kommentator snowboardcross, Tobias Lyon, kommentator alpint.  

Konståkning: Katarina Hultling, kommentator, Angelica Olsson, expert.  

Skridsko: Tomas Gustafson, kommentator.  

Shorttrack: Daniel Jansson, kommentator, Linda Liljendahl, kommentator.  

Analytiker: Gustav Almqvist.  

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.