Garantistödet räddar underhållningsbranschen!
Nu beror det på. Hur agerar regeringen efter moderaternas mycket kreativa förslag att idrotten, kulturen(= underhållningsbranschen) kompenseras till 70 procent av de kostnader som man haft kopplat till evenemang via ett s k garantistöd.

För stödet bör3,5 miljarder kronor anslås under 2021, skriver moderaterna.
Med bl a den konsekvensen att arrangörer som tar emot ett sådant statligt stöd bör i så stor utsträckning som möjligt göra rätt för sig mot tredje person som köpt biljetter, löst deltagaravgifter och liknande för det fall evenemanget ställs in.
Två påpekanden
I korthet går förslaget ut på att kompensera evenemangsarrangörer med 70 procent av kostnaderna som är kopplade till evenemanget. Förslaget är tänkt att börja gälla från den 1 juni 2021.
Ett viktigt villkor är att arrangemanget också genomfördes 2019 och att det ska vara evenemang arrangerade av etablerade aktörer som har en historik av att genomföra liknande evenemang.
Det finns en viktig påpekan - om vaccineringen och smittbekämpningen går enligt planerna är det möjligt att inte hela beloppet om 3,5 miljarder behöver användas. Det bör också finnas en nedre för hur små arrangemang som ska gynnas. Moderaterna framhåller också att kostnaderna ska innehålla en avräkning av andra eventuella stöd för arrangemang
Moderaternas förslag rymmer många fördelar och avser att gynna såväl idrott, kultur som eventindustrin.
• Arrangörer kan börja planera.
• Arrangörer kan se framåt med optimism
• Arrangörer kan återfå organisation och kreativitet.
• Arrangörer kan genomföra.
• Och arrangörer kan se en ekonomi med både plus och minus.
De får dela på uppskattningen
Hela frågan är på intet sätt ny, men här har regeringen inte angripit problemet och envist sagt i enrum – ”att nu löser vid det här. Nej tiden har gått, månad efter månad har passerat, och klagomålen har växt i antal och röstläge.
En industri har stoppats från utveckling. Underhållningsbranschen blev handlingsförlamad, vilket inkluderar Idrott, kultur och event, förlorade sin rörelsefrihet.
I dag står tusentals aktörer vid vägs ände.
Konkurser, arbetslöshet och ett utbrett fördärv hotar om inte regeringen applåderar Moderaternas förslag och att de delar på uppskattningen från åtskilliga tusen människor.
Mest lästa just nu
Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr
Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.
Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.
Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.
-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter Martin Åkerberg som valde att stiga av våren 2022.
Sommaren 2019 föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.
Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK. Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR). Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.
Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar