Granskning:idrottsplatser saknas i hela Sverige!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ibland går diskussioner och beslutsfattandet fort. I torsdags lunch presenterade utredaren Johan R Norberg och hans team från Centrum för idrottsforskning en granskning av nybyggnation i Sverige och behovet av genomgripande renovering av idrottshallar och ytor i Sverige för idrottsminister Anders Ygeman.

Ett par timmar sedan beslöt Ygeman att staten ska agera. Han vill upprätta en kunskapsplattform för anläggningar och utemiljöer avsedd för idrott och fritid, 

Ygeman ser ett akut behov och vill  att Centrum för idrottsforskning driver och ansvarar för ett arbete som präglas av förutseende.

RF:s ordförande Björn Eriksson hängde på direkt och är lika mån om ett bra och snabbt resultat.

- Vvi borde tillsätta en samordnare för projektet. För att samla alla parter, kommuner, regioner, myndigheter och idrottsrörelsen och då uppnå ett konsekvent arbete med resultat. 

- Jag vet av egen erfarenhet att det fungerar. Det är effektivt med en central person som har kontroll på verksamheten, betonar RF-basen.

CEF konstaterar i undersökningen att i alla Sveriges kommuner är frågan om anläggningar präglad av konkurrerande behov, inte minst när det gäller nybyggnation av bostäder kontra hallar och idrottsplatser. 

Rapporten ”Idrottsanläggningar – i dag och i morgon” ger en fördjupad analys av bristen på anläggningar i Sverige. 

Bostäder tränger bort idrotten

I granskningen betonas att det saknas en samlad nationell strategi i anläggningsfrågor. I synnerhet när antalet hallar och idrottsplatser inte räcker längre

Rapporten från forskare och experter inom idrotten och kommunsektorn ger olika perspektiv.  

Men det byggs inte nya idrottsplatser i tillräcklig takt och det finns ett stort renoveringsbehov. Och, det mest alarmerande - tillgång och avstånd till en idrottsanläggning påverkar i hög grad hur mycket som barn, unga och vuxna är aktiva. Det borde få politikerna att agera.

Under senare år har idrottens behov av ändamålsenliga anläggningar och ytor vuxit avsevärt - och blivit omdebatterad bland beslutsfattarna. 

Å ena sidan - Idrotten växer snabbt och kontinuerligt samtidigt som många av dagens hallar och idrottsplatser är föråldrade och nedgångna.

Å andra sidan - Många kommuner väljer att prioritera ytor för fastigheter och andra byggnader. Rekreation och fysisk aktivitet är inte alls lika viktigt längre.  

Därför slår Riksidrottsförbundet larm via sitt idrottsmiljöpolitiska program. Här finns en framtidsvision om en mångfald av anläggningar och dessutom presenteras konkreta förslag på reformer.  

Ett förslag är att idrottens behov av anläggningar och ytor måste få en självklar plats i kommunernas översikts- och detaljplaner. Dessutom kräver RF att   begreppet ”idrott” ska skrivas i skrivas in i Plan- och bygglagen (PBL).

Nu visar det sig att fem av åtta riksdagspartier vill att Boverket inkluderar idrott i sin vägledning till kommunerna. Det framkommer i Riksidrottsförbundets enkät till samtliga partier.

När ungdomarna mår allt sämre

Detta sker i en tid då tonåringar är en grupp som mår allt sämre både fysiskt och psykiskt på grund av ökat stillasittande och upplevelse av stress och press. 

Björn Eriksson blir irriterad:

- Vi ser ökande hälsoklyftor, växande segregation och ett samhälle som glider isär. I ett socialt hållbart samhälle är stadsutveckling mer än bara boende, 

- Idrottsrörelsen vara en kraft men då krävs att idrotten inte tas för given eller glöms bort när det byggs och förtätas. Likaså när idrottshallar och ytor försummas utan underhålls och renoveras.

De fem partier som svarat att de vill att Boverket inkluderar idrott i sin vägledning till kommunerna är S, Mp, V, C och KD.

Politiker är tveksamma!

– Ska idrotten kunna fortsätta utvecklas måste politikerna ge oss förutsättningar. Närhet till idrottsanläggningar och idrottsytor är avgörande Att inte alla partier vill bidra till det är oroande.

Inför RF:s förslag om att ordet idrott ska ingå  i plan- och bygglagen för att kommunerna ska känna ett ökat tryck inför planering av miljön är – hur ofattbart det än låter –   några riksdagspartier tveksamma. Bara två är positiva, V och L. medan S, M och C vill invänta översyn eller inleda utredning. MP och SD har inte läst in konsekvens och verkan i ämnet.

Thomas Ejderhov

Fakta, partiutfrågning

Nu står det också klart att onsdagen den 27 april kl hålls en partiutfrågning i Idrottens hus i Stockholm. Deltar gör Anders Ygeman, idrottsminister Socialdemokraterna, Michael Artursson, partisekreterare Centerpartiet, Kristina Axén Olin, vice ordf Kulturutskottet Moderaterna, Hanna Gedin, tf partisekreterare Vänsterpartiet, Emma Hult, ordförande Civilutskottet Miljöpartiet, Roland Utbult, idrottspolitisk talesperson Kristdemokraterna.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa. 

Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats. 

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV.  Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.

 Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats. 

Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.