IOK gjorde slut på OS

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ryska och belarusiska idrottare tillåts tävla i OS i Paris under neutral flagg Det meddelandet kom plötsligt på fredagen och väckte både ilska och reaktion över hela världen. I samma stund gjorde IOK av med all trovärdighet och heder. Frågan är om IOK också avfärdade olympiska speI i framtiden...,

TyskenThomas Bach hyllades som en innovatör när han valdes tillIOK:s ordförande. Nu ser vi konsekvenserna.

Idrottare från Ryssland och Belarus har sedan Rysslands invasion i Ukraina i februari i fjol varit utestängda från internationella tävlingar i många sporter. Rysslands agerande har fördömts från alla som tycker att heder och rättvisa ska gälla frärmst av allt i samband med OS.

IOK:s ledning har uppenbarligen haft en dold agenda. Sagt en sak men haft en egen övertygelse.

IOK mjuknade tidigare

Utåt har IOK deklarerat att ett krigförande land, vars soldater förgriper sig, våldtar  och dödar invånarna i ett annat land inte är välkommet i OS. Förvisso har signalerna och tonen under de senaste månaderna förändrats, men att IOK plötsligt skulle uttala en positiv hållning såg en majoritet av världens länder  som en utopi.

Idag säger exempelvis Sebastian Coe, ordförande i internationella friidrottsförbundet World Athletics:

– Man kommer kanske att se några neutrala idrottare från Ryssland och Belarus i OS, men det kommer inte vara i friidrotten, 

NMen IOK visar en annan  öppet  en annan hållning. En betydligt mera hänsynsfull attityd till krigshetsarna.  IOK sökte alternativ och funderade i alternativa banor, typ att idrottarna från Ryssland och Belarus skulle få medverka i OS i Pars i sommar under speciella villkor.

Hittills har runt 4 600 individuella idrottare av olika nationalitet i olika sporter klarat kvalgränserna till OS i Paris. Åtta av dem är från Ryssland och tre från Belarus, påpekar IOK och ser det uppenbarligen estt skäl till öppenheten.

Samtliga nationella olympiska kommittéer hade ett digitalt möte i på torsdagen, där Sveriges olympiska kommitté (SOK) deklarerade sitt motstånd

En fråga växer i styrka och betydelse.

Vad har skett i bakgrunden?

Hur och vem har lyckats påverka IOK till den här extrema omsvängningen? Det lär vi aldrig få veta...

Ytterst märkligt är också det faktum att i övrigt stödde merparten av den olympiska rörelsen IOK:s riktlinjer kring hur ryska och belarusiska idrottare ska få delta i internationella sammanhang; exempelvis IOK:s Aktivas Kommitté, Europeiska Olympiska Kommittén samt Tysklands Olympiska Kommitté och Spaniens Olympiska Kommitté.

SOK insåg vilken reaktion det skulle bli på beslutet och reserverade sig enligt ett nytt regelverk:

o Idrottare med ryska eller belarusiska pass får endast tävla individuellt och neutralt. Inga lag bestående av idrottare med ryska eller belarusiska pass får tävla.

o Idrottare, ledare eller funktionärer som aktivt stöttat kriget får inte tävla.

o Idrottare som är anställda eller kontrakterade av rysk eller belarusisk militär eller säkerhetstjänst får inte tävla.

o Idrottare måste följa antidopingregler.

SOK ska inte bojkotta

Dessutom ska alla sanktioner mot de ansvariga för kriget ligga fast.

Inga officiella representanter för Ryssland eller Belarus får bjudas in eller ackrediteras till internationella tävlingar.

Men den skrivelsen saknar betydelse – vi kan lika gärna vara utan OS i fortsättningen!

Idrottt enligt den här friheten blir ointressant

.Till saken hör att SOK inte har några  planer på att bojkotta spelen i Paris, som invigs den 26 juli.

- SOK tror inte på bojkott. Sverige har aldrig bojkottat ett olympiskt spel och har inga planer på att göra det i Paris, det enda som skulle kunna ändra på det är ett beslut i FN eller liknande, säger Åsa Edlund Jönsson, SOK:s generalsekreterare.

Från RF förklarar Toralf Nilsson, vice ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna:

– Det är mycket olyckligt att IOK har valt att gå den här vägen. Det finns ingenting i situationen i Ukraina som ger anledning att ändra den ståndpunkt vi i de nordiska länderna haft sedan kriget startade,.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.