IOK gjorde slut på OS

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ryska och belarusiska idrottare tillåts tävla i OS i Paris under neutral flagg Det meddelandet kom plötsligt på fredagen och väckte både ilska och reaktion över hela världen. I samma stund gjorde IOK av med all trovärdighet och heder. Frågan är om IOK också avfärdade olympiska speI i framtiden...,

TyskenThomas Bach hyllades som en innovatör när han valdes tillIOK:s ordförande. Nu ser vi konsekvenserna.

Idrottare från Ryssland och Belarus har sedan Rysslands invasion i Ukraina i februari i fjol varit utestängda från internationella tävlingar i många sporter. Rysslands agerande har fördömts från alla som tycker att heder och rättvisa ska gälla frärmst av allt i samband med OS.

IOK:s ledning har uppenbarligen haft en dold agenda. Sagt en sak men haft en egen övertygelse.

IOK mjuknade tidigare

Utåt har IOK deklarerat att ett krigförande land, vars soldater förgriper sig, våldtar  och dödar invånarna i ett annat land inte är välkommet i OS. Förvisso har signalerna och tonen under de senaste månaderna förändrats, men att IOK plötsligt skulle uttala en positiv hållning såg en majoritet av världens länder  som en utopi.

Idag säger exempelvis Sebastian Coe, ordförande i internationella friidrottsförbundet World Athletics:

– Man kommer kanske att se några neutrala idrottare från Ryssland och Belarus i OS, men det kommer inte vara i friidrotten, 

NMen IOK visar en annan  öppet  en annan hållning. En betydligt mera hänsynsfull attityd till krigshetsarna.  IOK sökte alternativ och funderade i alternativa banor, typ att idrottarna från Ryssland och Belarus skulle få medverka i OS i Pars i sommar under speciella villkor.

Hittills har runt 4 600 individuella idrottare av olika nationalitet i olika sporter klarat kvalgränserna till OS i Paris. Åtta av dem är från Ryssland och tre från Belarus, påpekar IOK och ser det uppenbarligen estt skäl till öppenheten.

Samtliga nationella olympiska kommittéer hade ett digitalt möte i på torsdagen, där Sveriges olympiska kommitté (SOK) deklarerade sitt motstånd

En fråga växer i styrka och betydelse.

Vad har skett i bakgrunden?

Hur och vem har lyckats påverka IOK till den här extrema omsvängningen? Det lär vi aldrig få veta...

Ytterst märkligt är också det faktum att i övrigt stödde merparten av den olympiska rörelsen IOK:s riktlinjer kring hur ryska och belarusiska idrottare ska få delta i internationella sammanhang; exempelvis IOK:s Aktivas Kommitté, Europeiska Olympiska Kommittén samt Tysklands Olympiska Kommitté och Spaniens Olympiska Kommitté.

SOK insåg vilken reaktion det skulle bli på beslutet och reserverade sig enligt ett nytt regelverk:

o Idrottare med ryska eller belarusiska pass får endast tävla individuellt och neutralt. Inga lag bestående av idrottare med ryska eller belarusiska pass får tävla.

o Idrottare, ledare eller funktionärer som aktivt stöttat kriget får inte tävla.

o Idrottare som är anställda eller kontrakterade av rysk eller belarusisk militär eller säkerhetstjänst får inte tävla.

o Idrottare måste följa antidopingregler.

SOK ska inte bojkotta

Dessutom ska alla sanktioner mot de ansvariga för kriget ligga fast.

Inga officiella representanter för Ryssland eller Belarus får bjudas in eller ackrediteras till internationella tävlingar.

Men den skrivelsen saknar betydelse – vi kan lika gärna vara utan OS i fortsättningen!

Idrottt enligt den här friheten blir ointressant

.Till saken hör att SOK inte har några  planer på att bojkotta spelen i Paris, som invigs den 26 juli.

- SOK tror inte på bojkott. Sverige har aldrig bojkottat ett olympiskt spel och har inga planer på att göra det i Paris, det enda som skulle kunna ändra på det är ett beslut i FN eller liknande, säger Åsa Edlund Jönsson, SOK:s generalsekreterare.

Från RF förklarar Toralf Nilsson, vice ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna:

– Det är mycket olyckligt att IOK har valt att gå den här vägen. Det finns ingenting i situationen i Ukraina som ger anledning att ändra den ståndpunkt vi i de nordiska länderna haft sedan kriget startade,.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.