Så här kan nya Scandinavium se ut

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Politikerna har trots synnerligen starka fördelar svårt att acceptera det nya förslaget. Den lösningen med en komplett arenapark blir 3 miljarder billigare och kan byggas fem år snabbare, enligt en ny lansering. Tjänstemannaförslaget,det som politikerna har fastnat för, skulle i så fall kastas, 

Men billigare och bättre - det räcker inte som argument i Göteborg!

Scandinavium i framtiden, enligt det ny förslaget förstärkt i alla avseenden. Med ett arenatorg och närhet till alla andra arenor.

För fjärde gången utsågs stan till Sveriges bästa idrottsstad nyligen i SVT:s ranking. Det kunde lika gärna vara främsta eventstaden. 

Men den positionerna hotas och stan kan gå miste om miljarder i besöksintäkter. Jättelika värden står på spel då många och stora evenemang är beroende av arenakvarteret.  Under ett år kommer över en miljon besökare hit.

Missade Song Contest

En förvarning om en tveksam framtid var att Göteborg inte kunde konkurrera om Eurovision Song Contest 2024 utan arrangörskapet gick till Malmö för tredje gången.

Arenaparken med Scandinavium som nav börjar bli ett slitet och ålderstiget. Det invigdes ändå 1991, men politikerna har förtvivlat svårt att enas inför en framtida satsning. Splittringen är stor och många grupperingar vaktar på varandra.

Nåt måste ske, det är stans styrande ändå överens om

Frågan är när, var hur och om en beslutad mångmiljardsatsning ska förverkligas och frågan berör och splittrar. Beslutsvåndan är så stark hos beslutsfattarna. 

Ärendet blev än mer infekterat när förslaget från stans tjänstemannakår ifrågasattes. 

I synnerhet när det också kom ett alternativt förslag som var både billigare och vettigare. Och dessutom skapat på ideell väg och - utan uppmaning.

Anders tappade tålamodet

Bakgrunden är den att Svenska Mässans tidigare fastighetschef, Anders Carlsson, på nära håll har följt diskussionerna om ett kommande arenaområde och ett nytt Scandinavium. Till slut tappade han tålamodet.

Hemma på kammaren började han skissa på ett eget förslag till ett nytt Arena-Göteborg. 

- Fram till i dag har vi i gruppen väl lagt runt 2 000 timmar på det här, men det gick inte att låta bli att gå vidare när jag såg nya lösningar. Jag blev som besatt. 

Han tog också hjälp av andra experter i Göteborg. Arkitekten Pontus Orrbacke var en utav dem som anslöt sig och gruppen växte.

- I dag är vi stolta över vårt förslag, betonar Anders.

Sparar 3 miljarder

Gruppen har synat skilda villkor och förutsättningar från alla tänkbara och otänkbara vinklar och argument - initierade och kunniga som alla är har arbetet blivit omfattande. 

”Det här förslaget betyder att alla är vinnare”, vill de framhålla och riktar budskapet till såväl idrotten som skattebetalarna.

– Vår modell är bättre än tjänstemannaförslaget i alla avseenden – ekonomiskt, hållbart och historiskt.

Anders Carlsson och Pontus Orrbacke känner väl till den långvariga historien och trätan  om behovet av ett nytt arena-område.

- Diskussionerna har pågått i nästa 15 år, och har blivit en plåga med alla skilda idéer, synpunkter och intressen.

–  Men nu står vi för för den troligen mest genuina utredningen som gjorts och den täcker hela arenafrågan, inklusive alla idrotter.

Redbergslid hamnade på gatan

Anders Carlsson skärper rösten:

–  Det ursprungliga förslaget innebär att området med Valhalla-badet skulle jämnas med marken. Vi vill behålla det och utveckla det i stället.

Simsportens företrädare i Göteborg är oroliga inför framtiden. De befarar att de kan drabbas lika hårt som Redbergslids handboll. Landets mästarklubb tvingades lämna Lisebergshallen, när politikerna tog beslutet om rivning utan att erbjuda RIK en ny hemmahall. Konsekvensen är att klubbens verksamhet sviktar och framtiden osäker.

Carlsson och Orrrbacke var väl medvetna om hur de skulle bli betraktade vid tillkännagivandet av förslaget.

– Vi var redo att ta den risken.

Mottagandet blev ljummet trots att Göteborgs Stad kunde spara3 miljarder och bygget skulle kunna genomföras smidigare och därmed gynna alla föreningar i området.

Men politikerna gjorde inte vågen. Uppenbarligen fanns en misstanke om att fördelarna i det nya paketet var överdrivna.

I takt med att tiden går och att allt flera människor läser in fakta svänger pendeln. 

Alternativets alla fördelar

Vad som framhålls är flera stora fördelar jämfört med den pågående planeringen:

Minst fem års kortare genomförandetid

Minst 3 miljarder kronor lägre investeringsbehov

Minskade driftkostnader på grund av sammanhållen utformning

Mer yta kvar för annat och/eller ökade intäktsmöjligheter på  grund av mindre fotavtryck

Kraftigt minskad klimatpåverkan tack vare transformation och återanvändning

Scandinavium fortsatt placerad på bästa plats i kvarteret, men inbyggt och en del av multiarenan. 

Bygget Inkräktar inte på Svenska Mässans fastighet utan säkrar Mässans expansionsytor.

I dag säger Anders Carlsson:

- Det finns hopp och jag vill tro att politikerna tar sitt förnuft till fånga.

Dessutom har idrottsföreningarna i stan vaknat, men det märkliga är att klubbarna inte har gjort gemensam sak. Örgryte och GAIS stod tillsamman för en debattartikel til GP och då reagerade IFK och kom med en egen text en vecka senare. Och någon koordination med övriga idrotter sker inte.

Här är tjänstemannaförslaget

Den senaste tjänstemannautredningen lanserar:

En ny multiarena  där Scandinavium och Valhallabadet är beläget

Ett nytt centralbad intill multiarenan

Tre sporthallar i området ska rivas med tillägget att nya hallar måste förberedas. Idag saknas de planerna

Förslaget kritiseras från allt flera. Med en sådan byggplanering skulle riskerna framstå som gigantiska. Göteborg kan tappa minst 2,5 miljarder kronor i intäkter, enligt beräkningar. Många besökare och evenemang skulle utesluta stan. Göteborg blir den före detta främsta sportstaden och eventstaden. 

Tjänstemanna-förslaget är till synes dömt att misslyckas och då finns alternativet, med desto fler fördelar, både praktiskt och ekonomiskt.

I höst vänder vinden i Göteborg, det är den allmänna uppfattningen. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.