Så här kan nya Scandinavium se ut
Politikerna har trots synnerligen starka fördelar svårt att acceptera det nya förslaget. Den lösningen med en komplett arenapark blir 3 miljarder billigare och kan byggas fem år snabbare, enligt en ny lansering. Tjänstemannaförslaget,det som politikerna har fastnat för, skulle i så fall kastas,
Men billigare och bättre - det räcker inte som argument i Göteborg!
För fjärde gången utsågs stan till Sveriges bästa idrottsstad nyligen i SVT:s ranking. Det kunde lika gärna vara främsta eventstaden.
Men den positionerna hotas och stan kan gå miste om miljarder i besöksintäkter. Jättelika värden står på spel då många och stora evenemang är beroende av arenakvarteret. Under ett år kommer över en miljon besökare hit.
Missade Song Contest
En förvarning om en tveksam framtid var att Göteborg inte kunde konkurrera om Eurovision Song Contest 2024 utan arrangörskapet gick till Malmö för tredje gången.
Arenaparken med Scandinavium som nav börjar bli ett slitet och ålderstiget. Det invigdes ändå 1991, men politikerna har förtvivlat svårt att enas inför en framtida satsning. Splittringen är stor och många grupperingar vaktar på varandra.
Nåt måste ske, det är stans styrande ändå överens om
Frågan är när, var hur och om en beslutad mångmiljardsatsning ska förverkligas och frågan berör och splittrar. Beslutsvåndan är så stark hos beslutsfattarna.
Ärendet blev än mer infekterat när förslaget från stans tjänstemannakår ifrågasattes.
I synnerhet när det också kom ett alternativt förslag som var både billigare och vettigare. Och dessutom skapat på ideell väg och - utan uppmaning.
Anders tappade tålamodet
Bakgrunden är den att Svenska Mässans tidigare fastighetschef, Anders Carlsson, på nära håll har följt diskussionerna om ett kommande arenaområde och ett nytt Scandinavium. Till slut tappade han tålamodet.
Hemma på kammaren började han skissa på ett eget förslag till ett nytt Arena-Göteborg.
- Fram till i dag har vi i gruppen väl lagt runt 2 000 timmar på det här, men det gick inte att låta bli att gå vidare när jag såg nya lösningar. Jag blev som besatt.
Han tog också hjälp av andra experter i Göteborg. Arkitekten Pontus Orrbacke var en utav dem som anslöt sig och gruppen växte.
- I dag är vi stolta över vårt förslag, betonar Anders.
Sparar 3 miljarder
Gruppen har synat skilda villkor och förutsättningar från alla tänkbara och otänkbara vinklar och argument - initierade och kunniga som alla är har arbetet blivit omfattande.
”Det här förslaget betyder att alla är vinnare”, vill de framhålla och riktar budskapet till såväl idrotten som skattebetalarna.
– Vår modell är bättre än tjänstemannaförslaget i alla avseenden – ekonomiskt, hållbart och historiskt.
Anders Carlsson och Pontus Orrbacke känner väl till den långvariga historien och trätan om behovet av ett nytt arena-område.
- Diskussionerna har pågått i nästa 15 år, och har blivit en plåga med alla skilda idéer, synpunkter och intressen.
– Men nu står vi för för den troligen mest genuina utredningen som gjorts och den täcker hela arenafrågan, inklusive alla idrotter.
Redbergslid hamnade på gatan
Anders Carlsson skärper rösten:
– Det ursprungliga förslaget innebär att området med Valhalla-badet skulle jämnas med marken. Vi vill behålla det och utveckla det i stället.
Simsportens företrädare i Göteborg är oroliga inför framtiden. De befarar att de kan drabbas lika hårt som Redbergslids handboll. Landets mästarklubb tvingades lämna Lisebergshallen, när politikerna tog beslutet om rivning utan att erbjuda RIK en ny hemmahall. Konsekvensen är att klubbens verksamhet sviktar och framtiden osäker.
Carlsson och Orrrbacke var väl medvetna om hur de skulle bli betraktade vid tillkännagivandet av förslaget.
– Vi var redo att ta den risken.
Mottagandet blev ljummet trots att Göteborgs Stad kunde spara3 miljarder och bygget skulle kunna genomföras smidigare och därmed gynna alla föreningar i området.
Men politikerna gjorde inte vågen. Uppenbarligen fanns en misstanke om att fördelarna i det nya paketet var överdrivna.
I takt med att tiden går och att allt flera människor läser in fakta svänger pendeln.
Alternativets alla fördelar
Vad som framhålls är flera stora fördelar jämfört med den pågående planeringen:
• Minst fem års kortare genomförandetid
• Minst 3 miljarder kronor lägre investeringsbehov
• Minskade driftkostnader på grund av sammanhållen utformning
• Mer yta kvar för annat och/eller ökade intäktsmöjligheter på grund av mindre fotavtryck
• Kraftigt minskad klimatpåverkan tack vare transformation och återanvändning
• Scandinavium fortsatt placerad på bästa plats i kvarteret, men inbyggt och en del av multiarenan.
• Bygget Inkräktar inte på Svenska Mässans fastighet utan säkrar Mässans expansionsytor.
I dag säger Anders Carlsson:
- Det finns hopp och jag vill tro att politikerna tar sitt förnuft till fånga.
Dessutom har idrottsföreningarna i stan vaknat, men det märkliga är att klubbarna inte har gjort gemensam sak. Örgryte och GAIS stod tillsamman för en debattartikel til GP och då reagerade IFK och kom med en egen text en vecka senare. Och någon koordination med övriga idrotter sker inte.
Här är tjänstemannaförslaget
Den senaste tjänstemannautredningen lanserar:
• En ny multiarena där Scandinavium och Valhallabadet är beläget
• Ett nytt centralbad intill multiarenan
• Tre sporthallar i området ska rivas med tillägget att nya hallar måste förberedas. Idag saknas de planerna
Förslaget kritiseras från allt flera. Med en sådan byggplanering skulle riskerna framstå som gigantiska. Göteborg kan tappa minst 2,5 miljarder kronor i intäkter, enligt beräkningar. Många besökare och evenemang skulle utesluta stan. Göteborg blir den före detta främsta sportstaden och eventstaden.
Tjänstemanna-förslaget är till synes dömt att misslyckas och då finns alternativet, med desto fler fördelar, både praktiskt och ekonomiskt.
I höst vänder vinden i Göteborg, det är den allmänna uppfattningen.
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.
Då blir SEF och SHL mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar - och kunna hämta hem miljoner direkt till klubben, den tredje parten,
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar