Så här kan nya Scandinavium se ut
Politikerna har trots synnerligen starka fördelar svårt att acceptera det nya förslaget. Den lösningen med en komplett arenapark blir 3 miljarder billigare och kan byggas fem år snabbare, enligt en ny lansering. Tjänstemannaförslaget,det som politikerna har fastnat för, skulle i så fall kastas,
Men billigare och bättre - det räcker inte som argument i Göteborg!

För fjärde gången utsågs stan till Sveriges bästa idrottsstad nyligen i SVT:s ranking. Det kunde lika gärna vara främsta eventstaden.
Men den positionerna hotas och stan kan gå miste om miljarder i besöksintäkter. Jättelika värden står på spel då många och stora evenemang är beroende av arenakvarteret. Under ett år kommer över en miljon besökare hit.
Missade Song Contest
En förvarning om en tveksam framtid var att Göteborg inte kunde konkurrera om Eurovision Song Contest 2024 utan arrangörskapet gick till Malmö för tredje gången.
Arenaparken med Scandinavium som nav börjar bli ett slitet och ålderstiget. Det invigdes ändå 1991, men politikerna har förtvivlat svårt att enas inför en framtida satsning. Splittringen är stor och många grupperingar vaktar på varandra.
Nåt måste ske, det är stans styrande ändå överens om
Frågan är när, var hur och om en beslutad mångmiljardsatsning ska förverkligas och frågan berör och splittrar. Beslutsvåndan är så stark hos beslutsfattarna.
Ärendet blev än mer infekterat när förslaget från stans tjänstemannakår ifrågasattes.
I synnerhet när det också kom ett alternativt förslag som var både billigare och vettigare. Och dessutom skapat på ideell väg och - utan uppmaning.
Anders tappade tålamodet
Bakgrunden är den att Svenska Mässans tidigare fastighetschef, Anders Carlsson, på nära håll har följt diskussionerna om ett kommande arenaområde och ett nytt Scandinavium. Till slut tappade han tålamodet.
Hemma på kammaren började han skissa på ett eget förslag till ett nytt Arena-Göteborg.
- Fram till i dag har vi i gruppen väl lagt runt 2 000 timmar på det här, men det gick inte att låta bli att gå vidare när jag såg nya lösningar. Jag blev som besatt.
Han tog också hjälp av andra experter i Göteborg. Arkitekten Pontus Orrbacke var en utav dem som anslöt sig och gruppen växte.
- I dag är vi stolta över vårt förslag, betonar Anders.
Sparar 3 miljarder
Gruppen har synat skilda villkor och förutsättningar från alla tänkbara och otänkbara vinklar och argument - initierade och kunniga som alla är har arbetet blivit omfattande.
”Det här förslaget betyder att alla är vinnare”, vill de framhålla och riktar budskapet till såväl idrotten som skattebetalarna.
– Vår modell är bättre än tjänstemannaförslaget i alla avseenden – ekonomiskt, hållbart och historiskt.
Anders Carlsson och Pontus Orrbacke känner väl till den långvariga historien och trätan om behovet av ett nytt arena-område.
- Diskussionerna har pågått i nästa 15 år, och har blivit en plåga med alla skilda idéer, synpunkter och intressen.
– Men nu står vi för för den troligen mest genuina utredningen som gjorts och den täcker hela arenafrågan, inklusive alla idrotter.
Redbergslid hamnade på gatan
Anders Carlsson skärper rösten:
– Det ursprungliga förslaget innebär att området med Valhalla-badet skulle jämnas med marken. Vi vill behålla det och utveckla det i stället.
Simsportens företrädare i Göteborg är oroliga inför framtiden. De befarar att de kan drabbas lika hårt som Redbergslids handboll. Landets mästarklubb tvingades lämna Lisebergshallen, när politikerna tog beslutet om rivning utan att erbjuda RIK en ny hemmahall. Konsekvensen är att klubbens verksamhet sviktar och framtiden osäker.
Carlsson och Orrrbacke var väl medvetna om hur de skulle bli betraktade vid tillkännagivandet av förslaget.
– Vi var redo att ta den risken.
Mottagandet blev ljummet trots att Göteborgs Stad kunde spara3 miljarder och bygget skulle kunna genomföras smidigare och därmed gynna alla föreningar i området.
Men politikerna gjorde inte vågen. Uppenbarligen fanns en misstanke om att fördelarna i det nya paketet var överdrivna.
I takt med att tiden går och att allt flera människor läser in fakta svänger pendeln.
Alternativets alla fördelar
Vad som framhålls är flera stora fördelar jämfört med den pågående planeringen:
• Minst fem års kortare genomförandetid
• Minst 3 miljarder kronor lägre investeringsbehov
• Minskade driftkostnader på grund av sammanhållen utformning
• Mer yta kvar för annat och/eller ökade intäktsmöjligheter på grund av mindre fotavtryck
• Kraftigt minskad klimatpåverkan tack vare transformation och återanvändning
• Scandinavium fortsatt placerad på bästa plats i kvarteret, men inbyggt och en del av multiarenan.
• Bygget Inkräktar inte på Svenska Mässans fastighet utan säkrar Mässans expansionsytor.
I dag säger Anders Carlsson:
- Det finns hopp och jag vill tro att politikerna tar sitt förnuft till fånga.
Dessutom har idrottsföreningarna i stan vaknat, men det märkliga är att klubbarna inte har gjort gemensam sak. Örgryte och GAIS stod tillsamman för en debattartikel til GP och då reagerade IFK och kom med en egen text en vecka senare. Och någon koordination med övriga idrotter sker inte.
Här är tjänstemannaförslaget
Den senaste tjänstemannautredningen lanserar:
• En ny multiarena där Scandinavium och Valhallabadet är beläget
• Ett nytt centralbad intill multiarenan
• Tre sporthallar i området ska rivas med tillägget att nya hallar måste förberedas. Idag saknas de planerna
Förslaget kritiseras från allt flera. Med en sådan byggplanering skulle riskerna framstå som gigantiska. Göteborg kan tappa minst 2,5 miljarder kronor i intäkter, enligt beräkningar. Många besökare och evenemang skulle utesluta stan. Göteborg blir den före detta främsta sportstaden och eventstaden.
Tjänstemanna-förslaget är till synes dömt att misslyckas och då finns alternativet, med desto fler fördelar, både praktiskt och ekonomiskt.
I höst vänder vinden i Göteborg, det är den allmänna uppfattningen.
Mest lästa just nu
IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet.
Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.
Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.
”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare
Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar