Petad - tjänar ändå 300 000 kr i månaden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Först blir jag osäker. Jag måste ha missuppfattat texten.

Läser igen och förstår att jag inte har gjort det, men vill inte riktigt inse vad det står.

Det kan inte vara sant, tänker jag ändå i en snabb reflektion. Men det är fakta, tyvärr

Ishockeyspelaren Johan Sundström. Huvudperson i en lika sorglig som annorlunda historia

Killen, allltså hockeyspelaren, tjänar 300 000 kr i månaden, men är egentligen avfärdad, Frölunda vill inte ha med honom att göra längre, men sedan ett halvår betalar de honom 300 varje månad i alla fall och totalt närmar det sig nu totalt tre miljoner utan att han kommer att spela en enda minut! Han har fått beskedet att han är petad, han får inte träna med A-laget och han får aldrig chansen att visa vad han kan!

Jag läser på Göteborgs-Postens sportsidor igen, Sveriges bästa, ni vet. Hockey-initierade Johan Rylander skriver om Johan Sundström.

Det känns som en berättelse som inte får vara sann. Det är så många bottnar i reportaget. 

Människan, först och främst. Betraktad som otillräcklig. En egen produkt från ungdomslagen, en kille som nådde A-laget, men nu är han betraktad som överflödig. ”Vi betraktar dig som icke aktuell för elitlaget, du får inte plats där, du får inte träna där heller” är det raka beskedet han har fått. Skoningslöst

Pengarna. Storleken känns som en skymf mot idrotts-Sverige. En klubb som slänger ut miljoner, utan att få det minsta nytta av pengarna. Och så gnetar de och räknar in varje krona på många andra håll i landet, i massor av klubbar. De kommer aldrig vare sig i närheten av sådana intäkter eller utgifter, beloppen känns som astronomiska Som om Frölunda lika gärna kunde bränna upp pengarna, så gott ställt har de!

Ishockeyn. Frölunda har pengar så det räcker och blir över. Det kunde  handla om en annan elitklubb. Flera har så det träcker och blir över. De gör också ideliga affärer och beloppen är avsevärda.

Villkoren. Ishockeyn har en sådan attraktion, publiksiffrorna är höga, människor är beredda att betala och i slutänden blir det miljonintäkter bara i entréer. Inte undra på att klubbarna värvar friskt och beloppen blir höga. 300 000 kr i månaden är en självklar månadslön, där börjar förhandlingarna i många fall. Ett flertal lirare har det dubbla och mer därtill. Lön utgår till ett 25-tal personer.

Fakta - hockey i dag består av ett antal affärsdrivande företag i underhållningsbranschen, om nu någon inte har upptäckt detta. Den bistra verkligheten gäller även här. Med anställda som köps ut, med spelare som sägs upp.

Konstaterandet. Okay, det är ett tveklöst faktum, men hur reagerar vi betraktare när sanningen blir så uppenbar. Onekligen känns avslöjandet  som en att en gräns är passerad, men det är också en del av verkligheten…

Personerna.  I huvudrollen. Johan Sundström spelaren i fråga som fyller 30 den 21 september.Göteborgare, sedan födseln, hockeykille som har gått den långa vägen, lyckades bli en hockeystjärna, tog plats i favoritklubben, Frölunda, och har också spelat i KHL och AHL. Allt flöt på till en vårdag 2022.

Beteendet. Johan vägrar att kommentera det som har hänt. Han har tagit besluten, både om ett fyra-årskontrakt och nu om uppsägning. Göteborgs-Posten har gjort flera försök, men han är som en mussla. Men vilka tankar och förhoppningar bär han på? Att någon annan klubb vill värva honom troligen. Han har även suttit med Frölundas ledning, men diskussionerna leder ingenstans. Till saken hör att han har tränat varje dag hela sommaren i Frölundaborg för sin egen skull. Och, inte nog så viktigt, han vet att lönen kommer stadigt. Han har ett giltigt kontrakt värt miljoner. Det är en skaplig tröst, men han torde längta till att få d spela. 

Ansvariga. Tränaren Roger Rönnberg och sportchefen Fredrik Sjöström. De står för beslutet. 

– Det är konstigt. Det är det.  Jag tycker om Johan och jag hoppas verkligen att han komma vidare i sin hockeykarriär och får en roll där han kan växa, säger Roger Rönnberg.

– Det är ett misslyckande. Ett stort misslyckande. Och det är ingenting som jag och sportchef Fredrik Sjöström duckar för. Det är alltid ett misslyckande när vi inte har spelare hos oss längre.

Frågan och Svaret. - det som får mig att haja till GP riktar frågan: "Vad skulle hända om en stjärncenter i Frölunda gick sönder i morgon – skulle du fråga Johan Sundström och be honom byta is till den som ni tränar på?

– En spännande tanke. Men det tror jag inte, säger Rönnberg”.

Framtiden igen: 

Det normala, om man nu kan kalla det så, är att Frölunda hade köpt ut Johan Sundström från hans kontrakt. Just vad som också har diskuteras – utan någon lösning.

”Vikommer inte gå in på allt i detalj om vad vi pratar om – men basgrejen är att vi har meddelat honom att han inte är en del av årets lag. Sedan har han ett giltigt kontrakt. Det får vi stå för. Det är det som gäller. Vill han spela någon annanstans så måste de prata med oss om det. Det är egentligen inte så svårt, men vi är fortfarande på samma status”(Fredrik Sjöström).

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Projektet ”Lokal ungdomsidrott sänker trösklar beviljas 38,5 miljoner kronor via Postkodlotteriet.
SOk, Fryshuset, Svenska Skidförbundet och Svenska Seglarförbundet är aktörer med delvis olika kompetens men tillsammans kan de nå ut till de unga och erbjuda fysisk aktivitet, sysselsättning och delaktighet. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.