Petad - tjänar ändå 300 000 kr i månaden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Först blir jag osäker. Jag måste ha missuppfattat texten.

Läser igen och förstår att jag inte har gjort det, men vill inte riktigt inse vad det står.

Det kan inte vara sant, tänker jag ändå i en snabb reflektion. Men det är fakta, tyvärr

Ishockeyspelaren Johan Sundström. Huvudperson i en lika sorglig som annorlunda historia

Killen, allltså hockeyspelaren, tjänar 300 000 kr i månaden, men är egentligen avfärdad, Frölunda vill inte ha med honom att göra längre, men sedan ett halvår betalar de honom 300 varje månad i alla fall och totalt närmar det sig nu totalt tre miljoner utan att han kommer att spela en enda minut! Han har fått beskedet att han är petad, han får inte träna med A-laget och han får aldrig chansen att visa vad han kan!

Jag läser på Göteborgs-Postens sportsidor igen, Sveriges bästa, ni vet. Hockey-initierade Johan Rylander skriver om Johan Sundström.

Det känns som en berättelse som inte får vara sann. Det är så många bottnar i reportaget. 

Människan, först och främst. Betraktad som otillräcklig. En egen produkt från ungdomslagen, en kille som nådde A-laget, men nu är han betraktad som överflödig. ”Vi betraktar dig som icke aktuell för elitlaget, du får inte plats där, du får inte träna där heller” är det raka beskedet han har fått. Skoningslöst

Pengarna. Storleken känns som en skymf mot idrotts-Sverige. En klubb som slänger ut miljoner, utan att få det minsta nytta av pengarna. Och så gnetar de och räknar in varje krona på många andra håll i landet, i massor av klubbar. De kommer aldrig vare sig i närheten av sådana intäkter eller utgifter, beloppen känns som astronomiska Som om Frölunda lika gärna kunde bränna upp pengarna, så gott ställt har de!

Ishockeyn. Frölunda har pengar så det räcker och blir över. Det kunde  handla om en annan elitklubb. Flera har så det träcker och blir över. De gör också ideliga affärer och beloppen är avsevärda.

Villkoren. Ishockeyn har en sådan attraktion, publiksiffrorna är höga, människor är beredda att betala och i slutänden blir det miljonintäkter bara i entréer. Inte undra på att klubbarna värvar friskt och beloppen blir höga. 300 000 kr i månaden är en självklar månadslön, där börjar förhandlingarna i många fall. Ett flertal lirare har det dubbla och mer därtill. Lön utgår till ett 25-tal personer.

Fakta - hockey i dag består av ett antal affärsdrivande företag i underhållningsbranschen, om nu någon inte har upptäckt detta. Den bistra verkligheten gäller även här. Med anställda som köps ut, med spelare som sägs upp.

Konstaterandet. Okay, det är ett tveklöst faktum, men hur reagerar vi betraktare när sanningen blir så uppenbar. Onekligen känns avslöjandet  som en att en gräns är passerad, men det är också en del av verkligheten…

Personerna.  I huvudrollen. Johan Sundström spelaren i fråga som fyller 30 den 21 september.Göteborgare, sedan födseln, hockeykille som har gått den långa vägen, lyckades bli en hockeystjärna, tog plats i favoritklubben, Frölunda, och har också spelat i KHL och AHL. Allt flöt på till en vårdag 2022.

Beteendet. Johan vägrar att kommentera det som har hänt. Han har tagit besluten, både om ett fyra-årskontrakt och nu om uppsägning. Göteborgs-Posten har gjort flera försök, men han är som en mussla. Men vilka tankar och förhoppningar bär han på? Att någon annan klubb vill värva honom troligen. Han har även suttit med Frölundas ledning, men diskussionerna leder ingenstans. Till saken hör att han har tränat varje dag hela sommaren i Frölundaborg för sin egen skull. Och, inte nog så viktigt, han vet att lönen kommer stadigt. Han har ett giltigt kontrakt värt miljoner. Det är en skaplig tröst, men han torde längta till att få d spela. 

Ansvariga. Tränaren Roger Rönnberg och sportchefen Fredrik Sjöström. De står för beslutet. 

– Det är konstigt. Det är det.  Jag tycker om Johan och jag hoppas verkligen att han komma vidare i sin hockeykarriär och får en roll där han kan växa, säger Roger Rönnberg.

– Det är ett misslyckande. Ett stort misslyckande. Och det är ingenting som jag och sportchef Fredrik Sjöström duckar för. Det är alltid ett misslyckande när vi inte har spelare hos oss längre.

Frågan och Svaret. - det som får mig att haja till GP riktar frågan: "Vad skulle hända om en stjärncenter i Frölunda gick sönder i morgon – skulle du fråga Johan Sundström och be honom byta is till den som ni tränar på?

– En spännande tanke. Men det tror jag inte, säger Rönnberg”.

Framtiden igen: 

Det normala, om man nu kan kalla det så, är att Frölunda hade köpt ut Johan Sundström från hans kontrakt. Just vad som också har diskuteras – utan någon lösning.

”Vikommer inte gå in på allt i detalj om vad vi pratar om – men basgrejen är att vi har meddelat honom att han inte är en del av årets lag. Sedan har han ett giltigt kontrakt. Det får vi stå för. Det är det som gäller. Vill han spela någon annanstans så måste de prata med oss om det. Det är egentligen inte så svårt, men vi är fortfarande på samma status”(Fredrik Sjöström).

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.