Regeringens syfte att bidra, men presentationen blev helt fel...
Idrotten i dag är mer mångfacetterad än någonsin. Det är skilda villkor i många bemärkelser, fullt naturligt. Stor kontra liten, attraktiv – minskat intresse, tuff –beskedlig, inomhus– utomhus, nya arenor – slitna idrottsplatser, trendig – omodern. Bevekelsegrunderna är så annorlunda, både interiört och exteriört.

Men - plötsligt vill regeringen göra något åt det. Tidö-avtalet presenteras med ett kapitel om idrott, grundat på den utredning som RF gav förre fotbollsbasen Lars-Christer Olsson uppgiften att ansvara för. Nu framkommer siluetter på hans slutsatser eller rekommendationer. Ingetdera har redovisats öppet, men uppenbarligen har åsikterna vunnit en stark medvind hos politikerna, märkligt nog, för utöver fotbollen eller ishockeyn finnas det varken sympati eller förståelse hos något annat förbund. Bara fördömande.
Splittrade förbunden, förstås
Som kapitlet tycks vara format kan det inte tjäna annat än som splittring. Men i själva verket är förklaringen den att var det så fördömt bråttom att kunna visa upp dokumentet just nu. Lars-Christer fick ursprungligen åtta månader på sig, men i all hast förkortades tiden. Den nya regeringen såg en vinst i att visa rekkommendationerna nu. Och följden är att det blir motsatt effekt.
Dessutom och inte nog så viktigt, Lars-Christer skulle stå för en utredning om hotbilder mot svenska ligaorganisationer. Det var initiativtagaren, RF-basen Björn Erikssons ursprungliga tanke – att syna kommersialiseringen i svensk idrott och i synnerhet det som berör toppklubbarna i SEF och SHL. I klartext fotboll och ishockey.
I samlingspartiernas översättning blev det enkelspårigt. Två idrotter behövde ökat stöd, kom det att heta. De som redan har en hög kapacitet, där beloppen är höga, eftersom aktörerna med tjocka plånböcker söker sig hit, många gånger av slentrian. Det är ju där bilder och uppmärksamheten existerar, det är där kvällstidningarna driver på, det är där som TV-kanalerna helst vill vara och är villiga att betala miljoner för sändningsrättigheterna.
Regeringen gör bäst i att klara ut begreppen. Påvisa med tydlighet vad som avses. Markera kraftfullt en vision med uttalandet - att när bättre och starkare klubbar förmår prestera bättre resultat utomlands så gynnas Sverige. Det är det yttersta skälet till att hockeyn och fotbollen skulle kunna gynnas. Sen kan det viktas i all oändlighet
Så mycket viktigare
Några beslut är inte tagna. Att bara lyfta fram elitfotboll och elitishockey i stället för att stimulera behovet av bredd samt barn och ungdomsidrott, är en snabb slutsats och blir till ett fördömande från många. Det finns till och med röster som ser förslaget som en förnedring och syftar på att det redan råder ett spänt förhållande mellan stora lagidrotterna och många andra förbund
Något som syftade till något positivt hanterades som ett hafsverk och hade hellre kunnat vänta på att presenterats senare och bättre förberett.
Mest lästa just nu
Under 2024 ökade det egna kapitalet hos ligans 16 klubbar med 17 procent jämfört med 2023. I siffror till närmare 2 miljarder kronor med Malmö FF som den fortsatt kapitalstarkaste klubben med 764 miljoner i eget kapital.
MFF följs av Djurgården med 364 miljoner och Elfsborg med 170 miljoner. Procentuellt stod GAIS för den största ökningen med en ökning av eget kapital från 6 till 19 miljoner kronor. 13 av 16 klubbar ökade sitt eget kapital under 2024.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
För att stötta svenska spelare i deras elitsatsningar inleder Svenska Tennisförbundet samarbete med tennisakademin Good to Great Tennis Academy som därmed blir ett rekommenderat utvecklingscenter.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
En svensk spelare har skrivit historia genom att kamma hem den största spelvinsten någonsin i Sverige – orimliga 1,25 miljarder kronor på Eurojackpot. Under tisdagskvällen stod det klart att en rad spelad i Sverige var ensam med full pott, och nu har Svenska Spel Tur fått tag på den lyckliga vinnaren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar