Regeringens syfte att bidra, men presentationen blev helt fel...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrotten i dag är mer mångfacetterad än någonsin. Det är skilda villkor i många bemärkelser, fullt naturligt. Stor kontra liten, attraktiv – minskat intresse, tuff –beskedlig, inomhus– utomhus, nya arenor – slitna idrottsplatser, trendig – omodern.  Bevekelsegrunderna är så annorlunda, både interiört och exteriört.

Lars-Christer Olsson analys låg till grund för regeringens presentation.

Men - plötsligt vill regeringen göra något åt det. Tidö-avtalet presenteras med ett kapitel om idrott, grundat på den utredning som RF gav förre fotbollsbasen Lars-Christer Olsson uppgiften att ansvara för. Nu framkommer siluetter på hans slutsatser eller rekommendationer. Ingetdera har redovisats öppet, men uppenbarligen har åsikterna vunnit en stark medvind hos politikerna, märkligt nog, för utöver fotbollen eller ishockeyn finnas det varken sympati eller förståelse hos något annat förbund. Bara fördömande.

Splittrade förbunden, förstås

Som kapitlet tycks vara format kan det inte tjäna annat än som splittring. Men i själva verket är förklaringen den att var det så fördömt bråttom att kunna visa upp dokumentet just nu. Lars-Christer fick ursprungligen åtta månader på sig, men i all hast förkortades tiden. Den nya regeringen såg en vinst i att visa rekkommendationerna nu. Och följden är att det blir motsatt effekt.

Dessutom och inte nog så viktigt, Lars-Christer skulle stå för en utredning om hotbilder mot svenska ligaorganisationer. Det var initiativtagaren, RF-basen  Björn Erikssons ursprungliga tanke – att syna kommersialiseringen i svensk idrott och i synnerhet det som berör toppklubbarna i SEF och SHL. I klartext fotboll och ishockey.

I  samlingspartiernas översättning blev det enkelspårigt. Två idrotter behövde ökat stöd, kom det att heta. De som redan har en hög kapacitet, där beloppen är höga, eftersom aktörerna med tjocka plånböcker söker sig hit, många gånger av slentrian. Det är ju där bilder och uppmärksamheten existerar, det är där kvällstidningarna driver på, det är där som TV-kanalerna helst vill vara och är villiga att betala miljoner för sändningsrättigheterna.

Regeringen gör bäst i att klara ut begreppen. Påvisa med tydlighet vad som avses. Markera kraftfullt en vision med uttalandet - att när bättre och starkare klubbar förmår prestera bättre resultat utomlands så gynnas Sverige. Det är det yttersta skälet till att hockeyn och fotbollen skulle kunna gynnas. Sen kan det viktas i all oändlighet

Så mycket viktigare

Några beslut är inte tagna. Att bara lyfta fram elitfotboll och elitishockey i stället för att stimulera behovet av bredd samt barn och ungdomsidrott, är en snabb slutsats och blir till ett fördömande från många. Det finns till och med röster som ser förslaget som en förnedring och syftar på att det redan råder ett spänt förhållande mellan stora lagidrotterna och många andra förbund

Något som syftade till något positivt hanterades som ett hafsverk och hade hellre kunnat vänta på att presenterats senare och bättre förberett.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.