Regeringens syfte att bidra, men presentationen blev helt fel...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrotten i dag är mer mångfacetterad än någonsin. Det är skilda villkor i många bemärkelser, fullt naturligt. Stor kontra liten, attraktiv – minskat intresse, tuff –beskedlig, inomhus– utomhus, nya arenor – slitna idrottsplatser, trendig – omodern.  Bevekelsegrunderna är så annorlunda, både interiört och exteriört.

Lars-Christer Olsson analys låg till grund för regeringens presentation.

Men - plötsligt vill regeringen göra något åt det. Tidö-avtalet presenteras med ett kapitel om idrott, grundat på den utredning som RF gav förre fotbollsbasen Lars-Christer Olsson uppgiften att ansvara för. Nu framkommer siluetter på hans slutsatser eller rekommendationer. Ingetdera har redovisats öppet, men uppenbarligen har åsikterna vunnit en stark medvind hos politikerna, märkligt nog, för utöver fotbollen eller ishockeyn finnas det varken sympati eller förståelse hos något annat förbund. Bara fördömande.

Splittrade förbunden, förstås

Som kapitlet tycks vara format kan det inte tjäna annat än som splittring. Men i själva verket är förklaringen den att var det så fördömt bråttom att kunna visa upp dokumentet just nu. Lars-Christer fick ursprungligen åtta månader på sig, men i all hast förkortades tiden. Den nya regeringen såg en vinst i att visa rekkommendationerna nu. Och följden är att det blir motsatt effekt.

Dessutom och inte nog så viktigt, Lars-Christer skulle stå för en utredning om hotbilder mot svenska ligaorganisationer. Det var initiativtagaren, RF-basen  Björn Erikssons ursprungliga tanke – att syna kommersialiseringen i svensk idrott och i synnerhet det som berör toppklubbarna i SEF och SHL. I klartext fotboll och ishockey.

I  samlingspartiernas översättning blev det enkelspårigt. Två idrotter behövde ökat stöd, kom det att heta. De som redan har en hög kapacitet, där beloppen är höga, eftersom aktörerna med tjocka plånböcker söker sig hit, många gånger av slentrian. Det är ju där bilder och uppmärksamheten existerar, det är där kvällstidningarna driver på, det är där som TV-kanalerna helst vill vara och är villiga att betala miljoner för sändningsrättigheterna.

Regeringen gör bäst i att klara ut begreppen. Påvisa med tydlighet vad som avses. Markera kraftfullt en vision med uttalandet - att när bättre och starkare klubbar förmår prestera bättre resultat utomlands så gynnas Sverige. Det är det yttersta skälet till att hockeyn och fotbollen skulle kunna gynnas. Sen kan det viktas i all oändlighet

Så mycket viktigare

Några beslut är inte tagna. Att bara lyfta fram elitfotboll och elitishockey i stället för att stimulera behovet av bredd samt barn och ungdomsidrott, är en snabb slutsats och blir till ett fördömande från många. Det finns till och med röster som ser förslaget som en förnedring och syftar på att det redan råder ett spänt förhållande mellan stora lagidrotterna och många andra förbund

Något som syftade till något positivt hanterades som ett hafsverk och hade hellre kunnat vänta på att presenterats senare och bättre förberett.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.