Regeringens syfte att bidra, men presentationen blev helt fel...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrotten i dag är mer mångfacetterad än någonsin. Det är skilda villkor i många bemärkelser, fullt naturligt. Stor kontra liten, attraktiv – minskat intresse, tuff –beskedlig, inomhus– utomhus, nya arenor – slitna idrottsplatser, trendig – omodern.  Bevekelsegrunderna är så annorlunda, både interiört och exteriört.

Lars-Christer Olsson analys låg till grund för regeringens presentation.

Men - plötsligt vill regeringen göra något åt det. Tidö-avtalet presenteras med ett kapitel om idrott, grundat på den utredning som RF gav förre fotbollsbasen Lars-Christer Olsson uppgiften att ansvara för. Nu framkommer siluetter på hans slutsatser eller rekommendationer. Ingetdera har redovisats öppet, men uppenbarligen har åsikterna vunnit en stark medvind hos politikerna, märkligt nog, för utöver fotbollen eller ishockeyn finnas det varken sympati eller förståelse hos något annat förbund. Bara fördömande.

Splittrade förbunden, förstås

Som kapitlet tycks vara format kan det inte tjäna annat än som splittring. Men i själva verket är förklaringen den att var det så fördömt bråttom att kunna visa upp dokumentet just nu. Lars-Christer fick ursprungligen åtta månader på sig, men i all hast förkortades tiden. Den nya regeringen såg en vinst i att visa rekkommendationerna nu. Och följden är att det blir motsatt effekt.

Dessutom och inte nog så viktigt, Lars-Christer skulle stå för en utredning om hotbilder mot svenska ligaorganisationer. Det var initiativtagaren, RF-basen  Björn Erikssons ursprungliga tanke – att syna kommersialiseringen i svensk idrott och i synnerhet det som berör toppklubbarna i SEF och SHL. I klartext fotboll och ishockey.

I  samlingspartiernas översättning blev det enkelspårigt. Två idrotter behövde ökat stöd, kom det att heta. De som redan har en hög kapacitet, där beloppen är höga, eftersom aktörerna med tjocka plånböcker söker sig hit, många gånger av slentrian. Det är ju där bilder och uppmärksamheten existerar, det är där kvällstidningarna driver på, det är där som TV-kanalerna helst vill vara och är villiga att betala miljoner för sändningsrättigheterna.

Regeringen gör bäst i att klara ut begreppen. Påvisa med tydlighet vad som avses. Markera kraftfullt en vision med uttalandet - att när bättre och starkare klubbar förmår prestera bättre resultat utomlands så gynnas Sverige. Det är det yttersta skälet till att hockeyn och fotbollen skulle kunna gynnas. Sen kan det viktas i all oändlighet

Så mycket viktigare

Några beslut är inte tagna. Att bara lyfta fram elitfotboll och elitishockey i stället för att stimulera behovet av bredd samt barn och ungdomsidrott, är en snabb slutsats och blir till ett fördömande från många. Det finns till och med röster som ser förslaget som en förnedring och syftar på att det redan råder ett spänt förhållande mellan stora lagidrotterna och många andra förbund

Något som syftade till något positivt hanterades som ett hafsverk och hade hellre kunnat vänta på att presenterats senare och bättre förberett.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Idag inleds bilsporttävlingen Race of Championsigång på isarna utanför Piteå havsbad. Ett evenemang som lockar världseliten inom olika motorsporter och som tidigare har arrangerats bland annat i Barcelona, Peking, Mexico City, London och Miami. Från världsmetropoler till Piteå havsbad  för en folk- och motorfest.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.