Regeringens syfte att bidra, men presentationen blev helt fel...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrotten i dag är mer mångfacetterad än någonsin. Det är skilda villkor i många bemärkelser, fullt naturligt. Stor kontra liten, attraktiv – minskat intresse, tuff –beskedlig, inomhus– utomhus, nya arenor – slitna idrottsplatser, trendig – omodern.  Bevekelsegrunderna är så annorlunda, både interiört och exteriört.

Lars-Christer Olsson analys låg till grund för regeringens presentation.

Men - plötsligt vill regeringen göra något åt det. Tidö-avtalet presenteras med ett kapitel om idrott, grundat på den utredning som RF gav förre fotbollsbasen Lars-Christer Olsson uppgiften att ansvara för. Nu framkommer siluetter på hans slutsatser eller rekommendationer. Ingetdera har redovisats öppet, men uppenbarligen har åsikterna vunnit en stark medvind hos politikerna, märkligt nog, för utöver fotbollen eller ishockeyn finnas det varken sympati eller förståelse hos något annat förbund. Bara fördömande.

Splittrade förbunden, förstås

Som kapitlet tycks vara format kan det inte tjäna annat än som splittring. Men i själva verket är förklaringen den att var det så fördömt bråttom att kunna visa upp dokumentet just nu. Lars-Christer fick ursprungligen åtta månader på sig, men i all hast förkortades tiden. Den nya regeringen såg en vinst i att visa rekkommendationerna nu. Och följden är att det blir motsatt effekt.

Dessutom och inte nog så viktigt, Lars-Christer skulle stå för en utredning om hotbilder mot svenska ligaorganisationer. Det var initiativtagaren, RF-basen  Björn Erikssons ursprungliga tanke – att syna kommersialiseringen i svensk idrott och i synnerhet det som berör toppklubbarna i SEF och SHL. I klartext fotboll och ishockey.

I  samlingspartiernas översättning blev det enkelspårigt. Två idrotter behövde ökat stöd, kom det att heta. De som redan har en hög kapacitet, där beloppen är höga, eftersom aktörerna med tjocka plånböcker söker sig hit, många gånger av slentrian. Det är ju där bilder och uppmärksamheten existerar, det är där kvällstidningarna driver på, det är där som TV-kanalerna helst vill vara och är villiga att betala miljoner för sändningsrättigheterna.

Regeringen gör bäst i att klara ut begreppen. Påvisa med tydlighet vad som avses. Markera kraftfullt en vision med uttalandet - att när bättre och starkare klubbar förmår prestera bättre resultat utomlands så gynnas Sverige. Det är det yttersta skälet till att hockeyn och fotbollen skulle kunna gynnas. Sen kan det viktas i all oändlighet

Så mycket viktigare

Några beslut är inte tagna. Att bara lyfta fram elitfotboll och elitishockey i stället för att stimulera behovet av bredd samt barn och ungdomsidrott, är en snabb slutsats och blir till ett fördömande från många. Det finns till och med röster som ser förslaget som en förnedring och syftar på att det redan råder ett spänt förhållande mellan stora lagidrotterna och många andra förbund

Något som syftade till något positivt hanterades som ett hafsverk och hade hellre kunnat vänta på att presenterats senare och bättre förberett.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Biljetterna till Swedish Opens inledning i Båstad på måndagen går åt som smör i solsken. Vid lottningen skapades mötet Leo Borg mot Rafael Nadal! Rrena drömmen för arrangörerna!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.