Skidsportens grepp om TV-tittarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vid lunch på torsdagen söker sig åtskilliga svenskar till lägerelden, d v s TV:n. Få vill missa det första loppet i skid-VM. Inte ens fotbollslandslaget eller Tre Kronor räcker till i konkurrensen. Nu ska fem unga tjejer försvara de blågula traditionerna och erövra sprintmedaljer. Var och en av dem räknas som favorit. En egentligen osannolik situation. Att vem som helst av de fem  kan vinna ett individuellt VM-lopp. 

Maja Dahlqvist är kanske den största favoriten bland de fem svenska tjejerna i VM-sprinten

Sprint, Skidor, fem blågula,unga kvinnor– en oslagbar komibination för att folkhemmets TV-apparater, eller datorer också för den delen, är inställda på att följa en förväntad dramatik, och helst medaljfest i nordvästra Slovenien. Vi är åtskilliga som vill se uppgörelsen mellan bästa kompisarna.

Kärleken till skidsporten

Skidåkningen har sitt fasta grepp om svenskarna. Från gårdagens något snoriga, fräsande manliga åkare till dagens prydliga tjejer. Men alla är skidåkare och det är den mest genuina sporten. Uppgörelser i spåret, sekundstrider, vallaproblematiken – allt för att uppfylla dramaturgin finns där. Och nu, fem blågula tjejer, fem kompisar samtidigt på startlinjen, alla med stor kapacitet och därtill med den dramatik som förstoras i just sprint! 

TV-tittarna har i många år varit trogna anhängare till sändningarna från skidspåren. Säkerligen har antalet tittare blivit ännu flera.

I synnerhet som att de svenska förutsättningarna är så mycket bättre. ”Nu är vi med i kampen igen, vi kan till och med besegra konkurrenterna från väster”

Ett väntat och stjärnspäckat svenskt damlag står på startlinjen när VM i Planica inleds denna torsdag.

Dubbelt värde på en medaljer

- Och det är fem starka tjejer som startar, så det ser bra ut, betonar Maja Dahlqvist, ändå lite anspråkslöst för hon inser att värsta konkurrensen kan finnas från bland någon av kompisarna, Jonna Sundling, Emma Ribom, Johanna Hagström och Linn Svahn. 

Sverige har dominerat sprinten hittills den här säsongen med fyra segrar, två vardera av Sundling och Ribom. Maja Dahlqvist har dessutom tre andraplatser och Johanna Hagström en.

Då har herrarna inte mycket att komma med, men den situationen är vi vana vid.

Tjejernas framgångar (för det måste det bli, eller hur?) har  både ett sportsligt och ekonomiskt värde av stort format. Det hör ju samman mer än någonsin.

Medaljer i kombination med mycket TV-tid gör det desto lättare att både rekrytera nya och att behålla gamla sponsorer för skidförbundet. Exponering, i synnerhet i TV, har stort värde i mångdubbel betydelse när idrottsförbund ska börja diskutera med partners.  

Dagens lopp har en ekonomisk konsekvens i flera delar.

Förbundets utdelning via avtal med företag, åkarnas behållning i form av premier och bonusar. Och, som tredje del, förutsättningar för det kommande marknadsarbetet skapas av dagens insatser. 

Det är miljoner som står på spel i skidspåren.

Och vi då?

Skidförbundet har sina speciella fördelar, som vissa andra sporter, i nivå med ishockey och fotboll. SVT eller annan kanal klappar på dörren varje år och vill vara med på ett hörn vid de flesta tävlingar. Då är det lätt att vara en avtalspart. När, var, hur, blir givna frågor och hela paketet formas också av Världscup och andra internationella tävlingar.

Betänk hur andra förbund å ena sidan har det jobbigt och tvingas leva i en helt annan verklighet. De har inte lika många tittare,attraktionen minskar betydligt, och som en konsekvens även ersättningen, om det ens blir någon alls.

De möts av mindre angelägna TV-kanaler och oundvikligt blir det jämförelser – ”varför får den idrotten så mycket tid och vi så lite”.

Färre tittare, mindre trendigt, inte särskilt angeläget, få affischnamn, inga ”kontakter”, bristande kreativt – det är en blandning av förklaringar.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.