Skidsportens grepp om TV-tittarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vid lunch på torsdagen söker sig åtskilliga svenskar till lägerelden, d v s TV:n. Få vill missa det första loppet i skid-VM. Inte ens fotbollslandslaget eller Tre Kronor räcker till i konkurrensen. Nu ska fem unga tjejer försvara de blågula traditionerna och erövra sprintmedaljer. Var och en av dem räknas som favorit. En egentligen osannolik situation. Att vem som helst av de fem  kan vinna ett individuellt VM-lopp. 

Maja Dahlqvist är kanske den största favoriten bland de fem svenska tjejerna i VM-sprinten

Sprint, Skidor, fem blågula,unga kvinnor– en oslagbar komibination för att folkhemmets TV-apparater, eller datorer också för den delen, är inställda på att följa en förväntad dramatik, och helst medaljfest i nordvästra Slovenien. Vi är åtskilliga som vill se uppgörelsen mellan bästa kompisarna.

Kärleken till skidsporten

Skidåkningen har sitt fasta grepp om svenskarna. Från gårdagens något snoriga, fräsande manliga åkare till dagens prydliga tjejer. Men alla är skidåkare och det är den mest genuina sporten. Uppgörelser i spåret, sekundstrider, vallaproblematiken – allt för att uppfylla dramaturgin finns där. Och nu, fem blågula tjejer, fem kompisar samtidigt på startlinjen, alla med stor kapacitet och därtill med den dramatik som förstoras i just sprint! 

TV-tittarna har i många år varit trogna anhängare till sändningarna från skidspåren. Säkerligen har antalet tittare blivit ännu flera.

I synnerhet som att de svenska förutsättningarna är så mycket bättre. ”Nu är vi med i kampen igen, vi kan till och med besegra konkurrenterna från väster”

Ett väntat och stjärnspäckat svenskt damlag står på startlinjen när VM i Planica inleds denna torsdag.

Dubbelt värde på en medaljer

- Och det är fem starka tjejer som startar, så det ser bra ut, betonar Maja Dahlqvist, ändå lite anspråkslöst för hon inser att värsta konkurrensen kan finnas från bland någon av kompisarna, Jonna Sundling, Emma Ribom, Johanna Hagström och Linn Svahn. 

Sverige har dominerat sprinten hittills den här säsongen med fyra segrar, två vardera av Sundling och Ribom. Maja Dahlqvist har dessutom tre andraplatser och Johanna Hagström en.

Då har herrarna inte mycket att komma med, men den situationen är vi vana vid.

Tjejernas framgångar (för det måste det bli, eller hur?) har  både ett sportsligt och ekonomiskt värde av stort format. Det hör ju samman mer än någonsin.

Medaljer i kombination med mycket TV-tid gör det desto lättare att både rekrytera nya och att behålla gamla sponsorer för skidförbundet. Exponering, i synnerhet i TV, har stort värde i mångdubbel betydelse när idrottsförbund ska börja diskutera med partners.  

Dagens lopp har en ekonomisk konsekvens i flera delar.

Förbundets utdelning via avtal med företag, åkarnas behållning i form av premier och bonusar. Och, som tredje del, förutsättningar för det kommande marknadsarbetet skapas av dagens insatser. 

Det är miljoner som står på spel i skidspåren.

Och vi då?

Skidförbundet har sina speciella fördelar, som vissa andra sporter, i nivå med ishockey och fotboll. SVT eller annan kanal klappar på dörren varje år och vill vara med på ett hörn vid de flesta tävlingar. Då är det lätt att vara en avtalspart. När, var, hur, blir givna frågor och hela paketet formas också av Världscup och andra internationella tävlingar.

Betänk hur andra förbund å ena sidan har det jobbigt och tvingas leva i en helt annan verklighet. De har inte lika många tittare,attraktionen minskar betydligt, och som en konsekvens även ersättningen, om det ens blir någon alls.

De möts av mindre angelägna TV-kanaler och oundvikligt blir det jämförelser – ”varför får den idrotten så mycket tid och vi så lite”.

Färre tittare, mindre trendigt, inte särskilt angeläget, få affischnamn, inga ”kontakter”, bristande kreativt – det är en blandning av förklaringar.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet.  Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.

Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen