Skidsportens grepp om TV-tittarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vid lunch på torsdagen söker sig åtskilliga svenskar till lägerelden, d v s TV:n. Få vill missa det första loppet i skid-VM. Inte ens fotbollslandslaget eller Tre Kronor räcker till i konkurrensen. Nu ska fem unga tjejer försvara de blågula traditionerna och erövra sprintmedaljer. Var och en av dem räknas som favorit. En egentligen osannolik situation. Att vem som helst av de fem  kan vinna ett individuellt VM-lopp. 

Maja Dahlqvist är kanske den största favoriten bland de fem svenska tjejerna i VM-sprinten

Sprint, Skidor, fem blågula,unga kvinnor– en oslagbar komibination för att folkhemmets TV-apparater, eller datorer också för den delen, är inställda på att följa en förväntad dramatik, och helst medaljfest i nordvästra Slovenien. Vi är åtskilliga som vill se uppgörelsen mellan bästa kompisarna.

Kärleken till skidsporten

Skidåkningen har sitt fasta grepp om svenskarna. Från gårdagens något snoriga, fräsande manliga åkare till dagens prydliga tjejer. Men alla är skidåkare och det är den mest genuina sporten. Uppgörelser i spåret, sekundstrider, vallaproblematiken – allt för att uppfylla dramaturgin finns där. Och nu, fem blågula tjejer, fem kompisar samtidigt på startlinjen, alla med stor kapacitet och därtill med den dramatik som förstoras i just sprint! 

TV-tittarna har i många år varit trogna anhängare till sändningarna från skidspåren. Säkerligen har antalet tittare blivit ännu flera.

I synnerhet som att de svenska förutsättningarna är så mycket bättre. ”Nu är vi med i kampen igen, vi kan till och med besegra konkurrenterna från väster”

Ett väntat och stjärnspäckat svenskt damlag står på startlinjen när VM i Planica inleds denna torsdag.

Dubbelt värde på en medaljer

- Och det är fem starka tjejer som startar, så det ser bra ut, betonar Maja Dahlqvist, ändå lite anspråkslöst för hon inser att värsta konkurrensen kan finnas från bland någon av kompisarna, Jonna Sundling, Emma Ribom, Johanna Hagström och Linn Svahn. 

Sverige har dominerat sprinten hittills den här säsongen med fyra segrar, två vardera av Sundling och Ribom. Maja Dahlqvist har dessutom tre andraplatser och Johanna Hagström en.

Då har herrarna inte mycket att komma med, men den situationen är vi vana vid.

Tjejernas framgångar (för det måste det bli, eller hur?) har  både ett sportsligt och ekonomiskt värde av stort format. Det hör ju samman mer än någonsin.

Medaljer i kombination med mycket TV-tid gör det desto lättare att både rekrytera nya och att behålla gamla sponsorer för skidförbundet. Exponering, i synnerhet i TV, har stort värde i mångdubbel betydelse när idrottsförbund ska börja diskutera med partners.  

Dagens lopp har en ekonomisk konsekvens i flera delar.

Förbundets utdelning via avtal med företag, åkarnas behållning i form av premier och bonusar. Och, som tredje del, förutsättningar för det kommande marknadsarbetet skapas av dagens insatser. 

Det är miljoner som står på spel i skidspåren.

Och vi då?

Skidförbundet har sina speciella fördelar, som vissa andra sporter, i nivå med ishockey och fotboll. SVT eller annan kanal klappar på dörren varje år och vill vara med på ett hörn vid de flesta tävlingar. Då är det lätt att vara en avtalspart. När, var, hur, blir givna frågor och hela paketet formas också av Världscup och andra internationella tävlingar.

Betänk hur andra förbund å ena sidan har det jobbigt och tvingas leva i en helt annan verklighet. De har inte lika många tittare,attraktionen minskar betydligt, och som en konsekvens även ersättningen, om det ens blir någon alls.

De möts av mindre angelägna TV-kanaler och oundvikligt blir det jämförelser – ”varför får den idrotten så mycket tid och vi så lite”.

Färre tittare, mindre trendigt, inte särskilt angeläget, få affischnamn, inga ”kontakter”, bristande kreativt – det är en blandning av förklaringar.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.