Självrannsakans belöning – för alla

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Mailströmmen  är påtaglig och konsten att sortera blir allt viktigare. Mailen har en förmåga att stjäla tid eftersom man känner sig tvingad att syna var och ett. Mycket av det som kommer från idrottens specialförbund skulle man kunna vara utan, men det finns också små guldkorn.

Som den plötsliga upptäckten - ett mail från Svenska Skidförbundet och generalsekreterare Pernilla Bonde som erkänner behovet av självrannsakan. Och jag håller med. De tär nödvändigt för och hos de flesta, jalla förbund och föreningar, och inte minst för för oss personligen. Självkritik gynnar  utvecklingen
Träning i en allt mörkare back. Variation skulle gynna både tränare och aktiva. Värdet av variation är stort Foto: Pontus Lundahl / TT

 Mycket går på automatik, beteendet blir identiskt med föregående projekt, försök, satsning, kalla det vad ni vill, men Pernilla Bonde, nyligen anställd som generalsekreterare har sett ett behov och man ser själv underrubriken "Vi måste agera även om det kan betyda att viss kritik uppstår".  

Skidförbundet tar täten

Penilla skriver: "Det finns ett starkt engagemang på alla nivåer men precis som i de flesta verksamheter kan vi hitta både förbättringsområden och potential att utvecklas ännu mer”.

_Av det skälet ska skidförbundet kartlägga alpin verksamhet – från ungdoms- och junior- till landslagsverksamhet i överallt. Kalla det en revidering, med en förhoppning om nyskapande.

Mycket är säkert bra och berömvärt. Det konstaterar också Bonde och noterar: " Den alpina skidåkningen i Sverige har en stark position som en av Sveriges mest populära idrotter".

Och så betonar hon: "Därför gör Svenska Skidförbundet en kartläggning med början i den alpina verksamheten från ungdoms- och junior- till landslagsverksamhet". I varje klubb, i varje backe.

Självkritik mår vi bra av

Det är bara att gå till sig själv. På vinterhelger sitter vi där vid TV:n och konstaterar att det ideligen kommer det fram arvtagare till förra favoriten. Vi får lära oss nya namn och ibland ägnar vi dem uppskattning och ett leende medvetet och älskar detta idrotts-Sverige. Backa i tiden och du ser en oupphörlig ström av svenska toppåkare både bland tjejer och killar. 

Det bara pågår och pågår, tack och lov - och det mest väsentliga – det sker i många idrotter. Återväxten är föredömlig  egentligen både ofattbar och  mer eller mindre automatiserat och erkänn – vi tar det lite för givet. Eller hur? Det är blågult i många sporter, överallt och ständigt.  

förenings-Sverige levererar ytterligare talanger och hur dom levererar  i takt med mer rutin och ökad lärdom. Det är grabben från söder, tjejen från söder, men oavsett, de kommer från småklubbar som vi knappt hört talas om, Men där ansvariga får känna stolthet och glädjas över att ha bidragit till det svenska undret. Än så länge har produktionen inte upphört. 

Somi alpint, Sverige har en lång alpin tradition med många legendariska åkare på internationell toppnivå.  Traditionen är stark – och nu ska den underbara ovanan stärkas.

– Vi vill skapa en gemensam målbild där alla involverade strävar mot samma mål genom samverkan mellan klubb, distrikt, gymnasier, postgymnasial verksamhet och landslag. 

Talanger överallt

–  Där vill vi uppnå goda möjligheter för varje individ att utvecklas utifrån sina förutsättningar, säger Pernilla Bonde, generalsekreterare 

Talangerna står där bokstavligen på kö. 

Det tar sin tid för vissa, snabbare för andra, några faller ifrån av olika skäl, det hör till,  här gäller samma beteendegrunder som i det vanliga livet...

”Svenska Skidförbundets vision är ”Bäst i världen – alla på snö”. Valet av slogan påvisar en hög ambition. 

Det ska ske, i samarbete med Linnéuniversitetet en kartläggning av  alpina verksamheten från ungdoms- och junior- till landslagsverksamhet. 

Skidförbundet är först, men fler idrotter  torde och borde följa efter. 

Ifrågasätt beteendet, syna  verksamheten, scanna av klubbarna och ta intryck av de goda exemplen! 

Den självkriiiken är bara till nytta för varje förbund 

”Kan vi i få en samsyn kring våra utmaningar och en tydlig, gemensam väg fram så kommer vi att nå framgång. Vi ska kraftsamla tillsammans”, ska vara en sloga.

För femtioelfte gången, Idrotten är en spegel av vardagslivet, med allt vad det innebär. i den lilla klubben, med begränsade resurser, många gånger med en ansvarige ledare som drunknar i uppgifter  Den oumbärlige, men också med en begränsning i ork och inspiration, stötta honom och verksamheten, pumpa in ny energi och nå resultat!.

Det är hen som ska känna stöd och få uppbackning från ett förbund som exemplifierar, motiverar och påvisar nya möjligheter på tillvägagångssätt...

Åter, via en nödvändig självrannsakan.

Uppmuntran och stimulans hör ihop!

Med syfte att det inte ska bli som senast igen, Att vanans makt bryts, nya träningar får ett annat innehåll och det uppstår variation och uppmuntran.  

Då kan inspiration och lust flöda igen.

Och talangen känner sig motiverad till en fortsättning. Säkerligen stärks också ledaren.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.