Men inte ens Zlatan är evigt ung

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Fråga efter fråga, så många att han själv undrade om det var den längsta presskonferensen någonsin.

Men Zlatan Ibrahimovic svarade tålmodigt. Han till och med fortsatte att le. Så det blev en minnesvärd träff med journalisterna Vår världsstjärna har aldrig utstrålat en sådan harmoni och så mycket genuint lugn som denna gång.

Att åter vara en i landslaget och hur roligt det är parat med hans uppenbara förväntan inför vad som väntar lyste runt 40-åringen. 

Inte en enda bitsk kommentar, inte heller någon bisats med sarkasm.

Jannes största tillgång

Däremot vänligt bemötande från början till slut.

Zlatan har vuxit till förbundskapten Janne Anderssons största tillgång inför avgörandet. när det ska bestämmas om vi ska få uppleva ett fotbolls-VM nästa år.

Vilken ynnest att kasta in en sådan stor spelare i det här läget. Och vilket stöd de andra spelarna måste känna av att få en sådan erfaren och rutinerad ny lakompis. Som till och med de spanska världsstjärnorna känner respekt inför.

Georgien och Spanien inom loppet av några dagar gäller nu. Zlatan är beredd att spela båda matcherna.

– Vill Janne att jag ska göra det så gör jag det, konstaterade han lugnt.

Att han skulle vara sårbar eller otillräcklig, nej dit nådde aldrig ordbytet med journalisterna. Skadorna viftade han bort med beskedet att han har en egen fysioterapeut på heltid som har uppsyn. Det har också Zlatan själv. Han reagerar på kroppens signaler och att tar också hänsyn till värk och problem som uppstår i den tuffa ligan, han är mer uppriktig mot sig själv. 

Till och med Zlatan har insett att han inte är ung för evigt.

Då brände det till

Enda gången det brände till och den där vassa blicken blixtrade var när just åldern kom på tal.

– Jag är 40 år och demonstrerar att jag är 20. Det är bra att du påminner alla om vilken nivå jag håller.

Bra replik. Rolig faktiskt, vilket påminner om att han har humor. I kombination med den här ödmjukheten blir han en storvinnare i alla bemärkelser.

Zlatan växte ytterligare när han också kommenterade sin come-back i landslaget: – I början är det mycket respekt men de mjuknar när de märker att jag inte bits. Det är jag som ska smälta in och inte tvärt om. 

- De får ta selfies om de vill.

Han får gärna vara en vinnare i ytterligare ett par veckor. Men förresten, av många frågor saknade jag åtminstone en - hur ser han på att få spela tillsammans med Isak, svensk fotbolls nya omslagspojke och en artist som med sin teknik påminner om en ung Zlatan. 

Vilken ynnest för Janne Andersson, att få möjligheten att para ihop de båda!

Nu kan man inte ta för givet att förbundskapten väljer en sådan lösning, men det skulle förvåna om han kan motstå frestelsen. Få andra fotbollsländer kan uppvisa ett så vasst forwardspar.

Angående position i laget var Zlatan själv ödmjukheten personifierad:

– Jag är en i laget. Janne bestämmer. Jag är här för att jag kan spela.

– Jag respekterar alla krav Janne ställer på mig. Jag gillar att ha press på mig och ta ansvar.

Vilket forwardspar!

Men det krävs inte så mycket fantasi att se hur Janne Andersson nästan fnittrar av förtjusning inför den efterlängtade stunden när han ska presentera sitt lag till de här matcherna av ett så ofantligt värde. Medverkan i VM har ju inte bara ett enormt sportsligt utan ger också en bonus till förbundet om åtskilliga miljoner.

Svensk fotboll skulle belönas och Zlatans cv berikas. Han har samlat på ligatitlar, men saknar upplevelsen av ett internationellt mästerskap, med alla stjärnor, atmosfären och all uppmärksamhet. Den showen har en given plats för Zlatan.

Han erkände att han tyckte det var vedervärdigt att i fjol sitta hemma i soffan och titta på EM i Italien där han känner sig så hemma överallt.

– Det var jobbigt. Jag hade sett fram emot det och längtade efter att få spela.

Han har en ofantlig längtan efter att få uppleva ett stort mästerskap.

I det läget kan vi nu stoppa in en en exceptionell storspelare i laget

En världsvan fotbollsmiljonär som numera i en märklig och motsägelsefull bemärkelse ibland känns så självklar att vi ibland glömmer bort hur stor han är i fotbollsvärlden.

Han tar vilken storklubb som helst i besittning, han umgås med auktoriteter på ett avkopplat vis, han får dem att buga i stället för tvärtom,

Han är Zlatan, något liknande får vi sannolikt inte uppleva igen.

Men framför allt, han är en svensk landslagsspelare.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.