Ett föredöme bland alla arrangörer

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I Vasaloppet hus i Mora lyser flitens lampa, den slocknar egentligen aldrig. Blinkar möjligen nån enstaka gång. Här får man aldrig nog av motionsivriga människor. Finns det inget passande arrangemang då lägger man till ytterligare ett i utbudet. 

Innovationsandan i huset är utmärkande. Viljan att hela tiden utveckla antingen sommarveckan eller vinterveckan är gränslös och beundransvärd.

Vasaloppstrippeln -en utmaning med tre lopp i grenarna skidor, cykel och löpning under ett kalenderår.

 Nya arrangemang, nya beprövningar, nya lockelser, nya deltagare och nya pengar, det snurrar hela tiden. Vad mer kan vi hitta på?

Om det så är att människor ska åka skidor, trampa på cykel alternativt springa och göra det längre eller kortare, , enskilt eller i lag, i dagsljus eller mörker, det är vilket som. 

kreativitet och  flexibilitet

Här finns en kreativitet, flexibilitet, allt toppat med ett tänkande i alternativa former och i en sådan omfattning att det lika gärna borde förekomma hos en majoritet av svenska idrottsarrangörer.

Varför är man i Dalarna så exceptionella? Det kunde lika gärna vara i vilken idrott och klubb  som helst. I vilken klubb och idrott som helst.et finns ingena patent på fantasier ochnya påhitt.

Allt an börjar med att ifrågasätta sig själv. ”Dags igen, men nu måste vi lägga till och dra ifrån! Varför ska vi göra tävlingen likadan nu igen? Vi vänder upp och ned på hälften i alla fall! Vi måste utveckla oss!”

Idrotter med seriesystem har sin givna formel, men i övrigt. Platsen, tidpunkten, tllvägagångssättet,  mixen, antalet prov och distans, gå ihop med någon annan klubb…, upp med det standardmässiga i luften och låt det landa i salig ordning på bordet.. då börjar utmaningen!

En oförglömlig sommarvecka

I Mora är arbetet nu inriktat på att ordna en lyckosam sommarvecka, 100 dagar återstår till dessoch sedan senast har två nya lopp för löpare uppstått. Dessutom möts deltagarna av ett nytt målområdet.

Längtan är över, utropar arrangörerna! Pandemin kunde man inte göra mycket åt. Det var tre år sedan sist men i augusti är det äntligen dags igen. Då kan man välkomna cyklister och löpare tillbaka till Vasaloppsarenan och Vasaloppets sommarvecka. 

Onsdagen den 4 maj, är det 100 dagar kvar tills de första deltagarna i sommarveckan startar i Sälen och andfådda ska nå i målet under den nya målportalen i Mora. 

Premiären av Vasaloppets nya målområde var planerad till vinterveckan 2021 men fick, som bekant, skjutas upp på grund av pandemin. I vintras var det äntligen dags för alla skidåkare att glida in under den nya målportalen i höjd med Klockstapeln, cirka 100 meter innan det gamla målet. Det nya målområdet fick överlag höga betyg i deltagarundersökningen efter Vasaloppets vintervecka 2022.

Deltagarna visar sin uppskattning och återkommer. Nya pengar uppstår.

Feststämning utlovas med liveband, foodtrucks, mässa samt after bike och after run i Tingshusparken i Mora. Då fortsätter firandet av Vasaloppet 100-årsjubileum fortsätter!

Två största partners

Inte undra på att man har kommit så långt. Förändring och förnyelse är Vasaloppets största partners

– Syftet med att flytta målet har varit att stärka upplevelsen för både deltagare och publik och det upplever jag att vi lyckats med. Många av vinterns deltagare lyfte just hur trevligt det var att möta upp sina anhöriga direkt i målet och kunna stanna till och njuta av stämningen där, säger Mats Rylander, erfaren och inte uttröttad  projektledare på Vasaloppet.

Och det blir fler premiärer under sommarveckan då två nya löplopp, Trailvasan 10 och Trailvasan 30, äntligen ska genomföras 

Just nu  är över 17 000 anmälda till loppen under sommarveckan och i augusti blir det därmed första gången som även löpare och cyklister får chans att gå i mål under samma  målportal. Direkt efter målgång får deltagarna sin medalj och cirka 100 meter längre fram, vid den gamla målportalen, serveras mat och dryck. 

Upplevelsen blir rik och när väl tröttheten har släppt är det många som funderar på hur de ska träna och komma bättre förberedda till starten noch återbesöket nästa år.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.