Ett föredöme bland alla arrangörer

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I Vasaloppet hus i Mora lyser flitens lampa, den slocknar egentligen aldrig. Blinkar möjligen nån enstaka gång. Här får man aldrig nog av motionsivriga människor. Finns det inget passande arrangemang då lägger man till ytterligare ett i utbudet. 

Innovationsandan i huset är utmärkande. Viljan att hela tiden utveckla antingen sommarveckan eller vinterveckan är gränslös och beundransvärd.

Vasaloppstrippeln -en utmaning med tre lopp i grenarna skidor, cykel och löpning under ett kalenderår.

 Nya arrangemang, nya beprövningar, nya lockelser, nya deltagare och nya pengar, det snurrar hela tiden. Vad mer kan vi hitta på?

Om det så är att människor ska åka skidor, trampa på cykel alternativt springa och göra det längre eller kortare, , enskilt eller i lag, i dagsljus eller mörker, det är vilket som. 

kreativitet och  flexibilitet

Här finns en kreativitet, flexibilitet, allt toppat med ett tänkande i alternativa former och i en sådan omfattning att det lika gärna borde förekomma hos en majoritet av svenska idrottsarrangörer.

Varför är man i Dalarna så exceptionella? Det kunde lika gärna vara i vilken idrott och klubb  som helst. I vilken klubb och idrott som helst.et finns ingena patent på fantasier ochnya påhitt.

Allt an börjar med att ifrågasätta sig själv. ”Dags igen, men nu måste vi lägga till och dra ifrån! Varför ska vi göra tävlingen likadan nu igen? Vi vänder upp och ned på hälften i alla fall! Vi måste utveckla oss!”

Idrotter med seriesystem har sin givna formel, men i övrigt. Platsen, tidpunkten, tllvägagångssättet,  mixen, antalet prov och distans, gå ihop med någon annan klubb…, upp med det standardmässiga i luften och låt det landa i salig ordning på bordet.. då börjar utmaningen!

En oförglömlig sommarvecka

I Mora är arbetet nu inriktat på att ordna en lyckosam sommarvecka, 100 dagar återstår till dessoch sedan senast har två nya lopp för löpare uppstått. Dessutom möts deltagarna av ett nytt målområdet.

Längtan är över, utropar arrangörerna! Pandemin kunde man inte göra mycket åt. Det var tre år sedan sist men i augusti är det äntligen dags igen. Då kan man välkomna cyklister och löpare tillbaka till Vasaloppsarenan och Vasaloppets sommarvecka. 

Onsdagen den 4 maj, är det 100 dagar kvar tills de första deltagarna i sommarveckan startar i Sälen och andfådda ska nå i målet under den nya målportalen i Mora. 

Premiären av Vasaloppets nya målområde var planerad till vinterveckan 2021 men fick, som bekant, skjutas upp på grund av pandemin. I vintras var det äntligen dags för alla skidåkare att glida in under den nya målportalen i höjd med Klockstapeln, cirka 100 meter innan det gamla målet. Det nya målområdet fick överlag höga betyg i deltagarundersökningen efter Vasaloppets vintervecka 2022.

Deltagarna visar sin uppskattning och återkommer. Nya pengar uppstår.

Feststämning utlovas med liveband, foodtrucks, mässa samt after bike och after run i Tingshusparken i Mora. Då fortsätter firandet av Vasaloppet 100-årsjubileum fortsätter!

Två största partners

Inte undra på att man har kommit så långt. Förändring och förnyelse är Vasaloppets största partners

– Syftet med att flytta målet har varit att stärka upplevelsen för både deltagare och publik och det upplever jag att vi lyckats med. Många av vinterns deltagare lyfte just hur trevligt det var att möta upp sina anhöriga direkt i målet och kunna stanna till och njuta av stämningen där, säger Mats Rylander, erfaren och inte uttröttad  projektledare på Vasaloppet.

Och det blir fler premiärer under sommarveckan då två nya löplopp, Trailvasan 10 och Trailvasan 30, äntligen ska genomföras 

Just nu  är över 17 000 anmälda till loppen under sommarveckan och i augusti blir det därmed första gången som även löpare och cyklister får chans att gå i mål under samma  målportal. Direkt efter målgång får deltagarna sin medalj och cirka 100 meter längre fram, vid den gamla målportalen, serveras mat och dryck. 

Upplevelsen blir rik och när väl tröttheten har släppt är det många som funderar på hur de ska träna och komma bättre förberedda till starten noch återbesöket nästa år.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

SVT-dokumentären ”Hotet mot handbollen”, SVT-play, som handlar om misstänkt matchfixning inom sporten, är inget som oroar Krister Bergström.

Han är svensk VM-general för damernas 26:e mästerskap, som nu pågår fram till 17 december, med final i danska Jyske Bank Boxen i Herning på Jylland.

-Nej, det är inget som vi reflekterar över, eller påverkar oss det minsta.  Jag kan inte säga att det är någon ”snackis” i korridorer eller omklädningsrum, säger Krister Bergström.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen