Ett föredöme bland alla arrangörer

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I Vasaloppet hus i Mora lyser flitens lampa, den slocknar egentligen aldrig. Blinkar möjligen nån enstaka gång. Här får man aldrig nog av motionsivriga människor. Finns det inget passande arrangemang då lägger man till ytterligare ett i utbudet. 

Innovationsandan i huset är utmärkande. Viljan att hela tiden utveckla antingen sommarveckan eller vinterveckan är gränslös och beundransvärd.

Vasaloppstrippeln -en utmaning med tre lopp i grenarna skidor, cykel och löpning under ett kalenderår.

 Nya arrangemang, nya beprövningar, nya lockelser, nya deltagare och nya pengar, det snurrar hela tiden. Vad mer kan vi hitta på?

Om det så är att människor ska åka skidor, trampa på cykel alternativt springa och göra det längre eller kortare, , enskilt eller i lag, i dagsljus eller mörker, det är vilket som. 

kreativitet och  flexibilitet

Här finns en kreativitet, flexibilitet, allt toppat med ett tänkande i alternativa former och i en sådan omfattning att det lika gärna borde förekomma hos en majoritet av svenska idrottsarrangörer.

Varför är man i Dalarna så exceptionella? Det kunde lika gärna vara i vilken idrott och klubb  som helst. I vilken klubb och idrott som helst.et finns ingena patent på fantasier ochnya påhitt.

Allt an börjar med att ifrågasätta sig själv. ”Dags igen, men nu måste vi lägga till och dra ifrån! Varför ska vi göra tävlingen likadan nu igen? Vi vänder upp och ned på hälften i alla fall! Vi måste utveckla oss!”

Idrotter med seriesystem har sin givna formel, men i övrigt. Platsen, tidpunkten, tllvägagångssättet,  mixen, antalet prov och distans, gå ihop med någon annan klubb…, upp med det standardmässiga i luften och låt det landa i salig ordning på bordet.. då börjar utmaningen!

En oförglömlig sommarvecka

I Mora är arbetet nu inriktat på att ordna en lyckosam sommarvecka, 100 dagar återstår till dessoch sedan senast har två nya lopp för löpare uppstått. Dessutom möts deltagarna av ett nytt målområdet.

Längtan är över, utropar arrangörerna! Pandemin kunde man inte göra mycket åt. Det var tre år sedan sist men i augusti är det äntligen dags igen. Då kan man välkomna cyklister och löpare tillbaka till Vasaloppsarenan och Vasaloppets sommarvecka. 

Onsdagen den 4 maj, är det 100 dagar kvar tills de första deltagarna i sommarveckan startar i Sälen och andfådda ska nå i målet under den nya målportalen i Mora. 

Premiären av Vasaloppets nya målområde var planerad till vinterveckan 2021 men fick, som bekant, skjutas upp på grund av pandemin. I vintras var det äntligen dags för alla skidåkare att glida in under den nya målportalen i höjd med Klockstapeln, cirka 100 meter innan det gamla målet. Det nya målområdet fick överlag höga betyg i deltagarundersökningen efter Vasaloppets vintervecka 2022.

Deltagarna visar sin uppskattning och återkommer. Nya pengar uppstår.

Feststämning utlovas med liveband, foodtrucks, mässa samt after bike och after run i Tingshusparken i Mora. Då fortsätter firandet av Vasaloppet 100-årsjubileum fortsätter!

Två största partners

Inte undra på att man har kommit så långt. Förändring och förnyelse är Vasaloppets största partners

– Syftet med att flytta målet har varit att stärka upplevelsen för både deltagare och publik och det upplever jag att vi lyckats med. Många av vinterns deltagare lyfte just hur trevligt det var att möta upp sina anhöriga direkt i målet och kunna stanna till och njuta av stämningen där, säger Mats Rylander, erfaren och inte uttröttad  projektledare på Vasaloppet.

Och det blir fler premiärer under sommarveckan då två nya löplopp, Trailvasan 10 och Trailvasan 30, äntligen ska genomföras 

Just nu  är över 17 000 anmälda till loppen under sommarveckan och i augusti blir det därmed första gången som även löpare och cyklister får chans att gå i mål under samma  målportal. Direkt efter målgång får deltagarna sin medalj och cirka 100 meter längre fram, vid den gamla målportalen, serveras mat och dryck. 

Upplevelsen blir rik och när väl tröttheten har släppt är det många som funderar på hur de ska träna och komma bättre förberedda till starten noch återbesöket nästa år.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

När padel-Sverige har problem och rappporterna dugger tätt om konkurser och nedläggningar  avslöjas att Zlatan Ibrahimovic satsar och investerar i ny papadelhall I Stockholm.

Sveriges VM-succé på hemmaplan samlar storpublik på både arenor och framför skärmar. Som mest följde 1 265 000 personer Sveriges kvartsfinaldrama mot Egypten på TV6, vilken innebar den näst mest sedda handbollsmatchen någonsin på streamingtjänsten Viaplay.

– Fantastiskt fina siffror. Det betyder mycket när hela Idrottsverige samlas framför vår sport, säger Stefan Lövgren, VD för Svenska Handbollslandslaget.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.