Ett föredöme bland alla arrangörer

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I Vasaloppet hus i Mora lyser flitens lampa, den slocknar egentligen aldrig. Blinkar möjligen nån enstaka gång. Här får man aldrig nog av motionsivriga människor. Finns det inget passande arrangemang då lägger man till ytterligare ett i utbudet. 

Innovationsandan i huset är utmärkande. Viljan att hela tiden utveckla antingen sommarveckan eller vinterveckan är gränslös och beundransvärd.

Vasaloppstrippeln -en utmaning med tre lopp i grenarna skidor, cykel och löpning under ett kalenderår.

 Nya arrangemang, nya beprövningar, nya lockelser, nya deltagare och nya pengar, det snurrar hela tiden. Vad mer kan vi hitta på?

Om det så är att människor ska åka skidor, trampa på cykel alternativt springa och göra det längre eller kortare, , enskilt eller i lag, i dagsljus eller mörker, det är vilket som. 

kreativitet och  flexibilitet

Här finns en kreativitet, flexibilitet, allt toppat med ett tänkande i alternativa former och i en sådan omfattning att det lika gärna borde förekomma hos en majoritet av svenska idrottsarrangörer.

Varför är man i Dalarna så exceptionella? Det kunde lika gärna vara i vilken idrott och klubb  som helst. I vilken klubb och idrott som helst.et finns ingena patent på fantasier ochnya påhitt.

Allt an börjar med att ifrågasätta sig själv. ”Dags igen, men nu måste vi lägga till och dra ifrån! Varför ska vi göra tävlingen likadan nu igen? Vi vänder upp och ned på hälften i alla fall! Vi måste utveckla oss!”

Idrotter med seriesystem har sin givna formel, men i övrigt. Platsen, tidpunkten, tllvägagångssättet,  mixen, antalet prov och distans, gå ihop med någon annan klubb…, upp med det standardmässiga i luften och låt det landa i salig ordning på bordet.. då börjar utmaningen!

En oförglömlig sommarvecka

I Mora är arbetet nu inriktat på att ordna en lyckosam sommarvecka, 100 dagar återstår till dessoch sedan senast har två nya lopp för löpare uppstått. Dessutom möts deltagarna av ett nytt målområdet.

Längtan är över, utropar arrangörerna! Pandemin kunde man inte göra mycket åt. Det var tre år sedan sist men i augusti är det äntligen dags igen. Då kan man välkomna cyklister och löpare tillbaka till Vasaloppsarenan och Vasaloppets sommarvecka. 

Onsdagen den 4 maj, är det 100 dagar kvar tills de första deltagarna i sommarveckan startar i Sälen och andfådda ska nå i målet under den nya målportalen i Mora. 

Premiären av Vasaloppets nya målområde var planerad till vinterveckan 2021 men fick, som bekant, skjutas upp på grund av pandemin. I vintras var det äntligen dags för alla skidåkare att glida in under den nya målportalen i höjd med Klockstapeln, cirka 100 meter innan det gamla målet. Det nya målområdet fick överlag höga betyg i deltagarundersökningen efter Vasaloppets vintervecka 2022.

Deltagarna visar sin uppskattning och återkommer. Nya pengar uppstår.

Feststämning utlovas med liveband, foodtrucks, mässa samt after bike och after run i Tingshusparken i Mora. Då fortsätter firandet av Vasaloppet 100-årsjubileum fortsätter!

Två största partners

Inte undra på att man har kommit så långt. Förändring och förnyelse är Vasaloppets största partners

– Syftet med att flytta målet har varit att stärka upplevelsen för både deltagare och publik och det upplever jag att vi lyckats med. Många av vinterns deltagare lyfte just hur trevligt det var att möta upp sina anhöriga direkt i målet och kunna stanna till och njuta av stämningen där, säger Mats Rylander, erfaren och inte uttröttad  projektledare på Vasaloppet.

Och det blir fler premiärer under sommarveckan då två nya löplopp, Trailvasan 10 och Trailvasan 30, äntligen ska genomföras 

Just nu  är över 17 000 anmälda till loppen under sommarveckan och i augusti blir det därmed första gången som även löpare och cyklister får chans att gå i mål under samma  målportal. Direkt efter målgång får deltagarna sin medalj och cirka 100 meter längre fram, vid den gamla målportalen, serveras mat och dryck. 

Upplevelsen blir rik och när väl tröttheten har släppt är det många som funderar på hur de ska träna och komma bättre förberedda till starten noch återbesöket nästa år.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Aldrig tidigare har det visats så mycket ishockey i mobiler, surfplattor, datorer, streamingtjänster  och smart TV-apparater som den här säsongen. En kommersiell satsning som totalt uppgår till flera miljarder kronor visar  Idrottens Affärers unika granskning..

Nuvarande TV-avtal,  som tecknats mellan SHL-organisationen och C More, moderbolag är Teila, garanterar de 14 ligalagen årligen cirka 45 miljoner kronor per lag. Parterna har redan enats om nytt sexårigt avtal, 2024-2030. SHL-lagens intäktsdel kommer över tid att öka från 45 miljoner till 65 miljoner.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.