Politiska förslag som fler borde anamma

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Läser Göteborg-Posten och blir begeistrad. Igen, vanligt. GP har varit, undantaget några djupdykningar, landets bästa  dagliga sportidning sedan flera årtionden tillbaka. Nu är göteborgarna på väg att återerövra den positionen. Yttersta beviset – en sportredaktion som förmår att bevaka  och skriva om både elitidrott och den breda verksamheten i förenings-Sverige, ungdom och motion, ja till och med politik.

GP-sporten är unik på att kunna blanda och ge. Dessutom är det befriande få filmer när man kollar sajten, här dominerar artiklar och bilder. Nu stöter jag, mitt bland elitfotboll och Frölunda Hockey på två politiska rapporter som åtskilliga kommunalansvariga ute i Sverige borde ta intryck av.

+ Vänsterpartiet vill införa gratis simskola och fri entré till badhallar

Notera - gratis simskola och fri entré till kommunens badhus för barn, studenter och pensionärer!

– Att lära sig simma är en livsviktig kunskap, säger kommunalrådet Daniel Bernmar (V) i en intervju.

Livsviktig i många bemärkelser, vill man tillägga.

Och från ett annat politiskt håll kommer också ett fräscht förslag:

Betydelsen av föreningsidrotten

Kristdemokraterna i Göteborg vill satsa på idrotten och föreslår bland annat en dubblering av föreningsstödet.

– Alldeles för många underskattar betydelsen av föreningsidrotten och tar den given, säger Elisabet Lann (KD), också hon ett kommunalråd

Man kan tro att de har pratat, vänsterpartister och Kristdemokrater, med varandra. Så förnuftiga och logiska i sina förslag! Betydelsen av att vara eller bli van vid vatten, delar vi alla. Småbarn som lär sig från begynnelseåldern får ett stärkt självförtroende när de slipper stå på stranden  eller dröja kvar på poolkanten när modet sviker och kompisarna ser ut att ha det jättekul i vattnet. Och glöm inte  alla äldre som inte kan simma och överför rädslan till de  yngre. Och likadant här, de skäms över sin oförmåga

Dubbelt stöd till föreningarna är lika logiskt det. Oavsett idrott eller aktivitet, i gruppen och gemenskapen lär man sig att lyssna och hjälpas åt. Helt enkelt att anstränga sig för sakens skull och att alla gynnas, om man blir och beter sig som en vettig människa och inte är egoist. Det som är självklart i en förening

Men då krävs att föreningen, om det så är en idrott med eller utan tv-exponering, förmår, att ledarna orkar och uppmuntras.

Saknar självförtroende

Alldekles för många yngre tar snedsteg i dag, det är ungdomar som inte är vana vid att lyssna och själva bidra. Som inte har fått lära sig det, och som inte har känt grupptrycket av att vara en kompis som ställer upp.

För många föreningar går på knä. Ledare har slutat och bland människor i dag är det oerhört svårt att hitta nya ledare. Alltså människor som vill medverka. I klartext, som förstår att  lag-et är viktigare än jag-et. 

Jag märker själv i in min egen omgivning hur förändringen bland människor är stark och förvånar äve mig. Jag har en idé om att ta tag i en avsomnad verksamhet. Det krävs att vi blir några i gruppen. 

Tycker att jag känner ganska många personer och borde hitta några lämpliga snart nog. Men icke. Folk tycks aldrig ha så mycket att göra som numera.

(bort-)förklaringarna och skälen är åtskilliga.

 Människor vill inte, de har ingen lust, de känner inte för det, de är slitna, de har mycket annat, = stryk det ni inte känner till…

Men så ser villkoren ut   i de i ännu existerande föreningar. Ledarna blir allt färre och kvar blir ett fåtal som knäar under ett allt större ansvar. När det också fattas pengar finns det ingen annan – de kvarvarandet ska också tjata på politiker och sponsorer, nån måste ju  försöka öka intäkterna för att verksamheten ska kunna fortsätta.

Kris i förenings--Sverige

Det är en hopplös situation. RF har via undersökningar bevisat att det är kris ute i förenings-Sverige. Det är fakta och inte bara ord, det är allvar, inte bara löst snack.

Allt fler ungdomar begår misstag, stora som små. Visst, många kommer ändå, även med fungerande föreningar att ta fel beslut. Föreningarna kan inte fånga alla, men möjligheterna att ytterligare ett antal snedseglare blir vettigare individer är värt mycket, nej massor. Som dubbelt anslag till föreningarna – och i en framtid att varje utbetalning åtföljs  av skyldigheten att presentera projektplaner och inte minst rapporter om resultatet av ansträngningarna. Krav mår alla bra utav.

Och apropå vattenvana, i dagens samhälle gäller det mer än någonsin att fler håller sig flytande. Skattepengar ska investeras i framtiden. Den enda vägen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.

Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen