Politiska förslag som fler borde anamma

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Läser Göteborg-Posten och blir begeistrad. Igen, vanligt. GP har varit, undantaget några djupdykningar, landets bästa  dagliga sportidning sedan flera årtionden tillbaka. Nu är göteborgarna på väg att återerövra den positionen. Yttersta beviset – en sportredaktion som förmår att bevaka  och skriva om både elitidrott och den breda verksamheten i förenings-Sverige, ungdom och motion, ja till och med politik.

GP-sporten är unik på att kunna blanda och ge. Dessutom är det befriande få filmer när man kollar sajten, här dominerar artiklar och bilder. Nu stöter jag, mitt bland elitfotboll och Frölunda Hockey på två politiska rapporter som åtskilliga kommunalansvariga ute i Sverige borde ta intryck av.

+ Vänsterpartiet vill införa gratis simskola och fri entré till badhallar

Notera - gratis simskola och fri entré till kommunens badhus för barn, studenter och pensionärer!

– Att lära sig simma är en livsviktig kunskap, säger kommunalrådet Daniel Bernmar (V) i en intervju.

Livsviktig i många bemärkelser, vill man tillägga.

Och från ett annat politiskt håll kommer också ett fräscht förslag:

Betydelsen av föreningsidrotten

Kristdemokraterna i Göteborg vill satsa på idrotten och föreslår bland annat en dubblering av föreningsstödet.

– Alldeles för många underskattar betydelsen av föreningsidrotten och tar den given, säger Elisabet Lann (KD), också hon ett kommunalråd

Man kan tro att de har pratat, vänsterpartister och Kristdemokrater, med varandra. Så förnuftiga och logiska i sina förslag! Betydelsen av att vara eller bli van vid vatten, delar vi alla. Småbarn som lär sig från begynnelseåldern får ett stärkt självförtroende när de slipper stå på stranden  eller dröja kvar på poolkanten när modet sviker och kompisarna ser ut att ha det jättekul i vattnet. Och glöm inte  alla äldre som inte kan simma och överför rädslan till de  yngre. Och likadant här, de skäms över sin oförmåga

Dubbelt stöd till föreningarna är lika logiskt det. Oavsett idrott eller aktivitet, i gruppen och gemenskapen lär man sig att lyssna och hjälpas åt. Helt enkelt att anstränga sig för sakens skull och att alla gynnas, om man blir och beter sig som en vettig människa och inte är egoist. Det som är självklart i en förening

Men då krävs att föreningen, om det så är en idrott med eller utan tv-exponering, förmår, att ledarna orkar och uppmuntras.

Saknar självförtroende

Alldekles för många yngre tar snedsteg i dag, det är ungdomar som inte är vana vid att lyssna och själva bidra. Som inte har fått lära sig det, och som inte har känt grupptrycket av att vara en kompis som ställer upp.

För många föreningar går på knä. Ledare har slutat och bland människor i dag är det oerhört svårt att hitta nya ledare. Alltså människor som vill medverka. I klartext, som förstår att  lag-et är viktigare än jag-et. 

Jag märker själv i in min egen omgivning hur förändringen bland människor är stark och förvånar äve mig. Jag har en idé om att ta tag i en avsomnad verksamhet. Det krävs att vi blir några i gruppen. 

Tycker att jag känner ganska många personer och borde hitta några lämpliga snart nog. Men icke. Folk tycks aldrig ha så mycket att göra som numera.

(bort-)förklaringarna och skälen är åtskilliga.

 Människor vill inte, de har ingen lust, de känner inte för det, de är slitna, de har mycket annat, = stryk det ni inte känner till…

Men så ser villkoren ut   i de i ännu existerande föreningar. Ledarna blir allt färre och kvar blir ett fåtal som knäar under ett allt större ansvar. När det också fattas pengar finns det ingen annan – de kvarvarandet ska också tjata på politiker och sponsorer, nån måste ju  försöka öka intäkterna för att verksamheten ska kunna fortsätta.

Kris i förenings--Sverige

Det är en hopplös situation. RF har via undersökningar bevisat att det är kris ute i förenings-Sverige. Det är fakta och inte bara ord, det är allvar, inte bara löst snack.

Allt fler ungdomar begår misstag, stora som små. Visst, många kommer ändå, även med fungerande föreningar att ta fel beslut. Föreningarna kan inte fånga alla, men möjligheterna att ytterligare ett antal snedseglare blir vettigare individer är värt mycket, nej massor. Som dubbelt anslag till föreningarna – och i en framtid att varje utbetalning åtföljs  av skyldigheten att presentera projektplaner och inte minst rapporter om resultatet av ansträngningarna. Krav mår alla bra utav.

Och apropå vattenvana, i dagens samhälle gäller det mer än någonsin att fler håller sig flytande. Skattepengar ska investeras i framtiden. Den enda vägen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.