Politiska förslag som fler borde anamma

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Läser Göteborg-Posten och blir begeistrad. Igen, vanligt. GP har varit, undantaget några djupdykningar, landets bästa  dagliga sportidning sedan flera årtionden tillbaka. Nu är göteborgarna på väg att återerövra den positionen. Yttersta beviset – en sportredaktion som förmår att bevaka  och skriva om både elitidrott och den breda verksamheten i förenings-Sverige, ungdom och motion, ja till och med politik.

GP-sporten är unik på att kunna blanda och ge. Dessutom är det befriande få filmer när man kollar sajten, här dominerar artiklar och bilder. Nu stöter jag, mitt bland elitfotboll och Frölunda Hockey på två politiska rapporter som åtskilliga kommunalansvariga ute i Sverige borde ta intryck av.

+ Vänsterpartiet vill införa gratis simskola och fri entré till badhallar

Notera - gratis simskola och fri entré till kommunens badhus för barn, studenter och pensionärer!

– Att lära sig simma är en livsviktig kunskap, säger kommunalrådet Daniel Bernmar (V) i en intervju.

Livsviktig i många bemärkelser, vill man tillägga.

Och från ett annat politiskt håll kommer också ett fräscht förslag:

Betydelsen av föreningsidrotten

Kristdemokraterna i Göteborg vill satsa på idrotten och föreslår bland annat en dubblering av föreningsstödet.

– Alldeles för många underskattar betydelsen av föreningsidrotten och tar den given, säger Elisabet Lann (KD), också hon ett kommunalråd

Man kan tro att de har pratat, vänsterpartister och Kristdemokrater, med varandra. Så förnuftiga och logiska i sina förslag! Betydelsen av att vara eller bli van vid vatten, delar vi alla. Småbarn som lär sig från begynnelseåldern får ett stärkt självförtroende när de slipper stå på stranden  eller dröja kvar på poolkanten när modet sviker och kompisarna ser ut att ha det jättekul i vattnet. Och glöm inte  alla äldre som inte kan simma och överför rädslan till de  yngre. Och likadant här, de skäms över sin oförmåga

Dubbelt stöd till föreningarna är lika logiskt det. Oavsett idrott eller aktivitet, i gruppen och gemenskapen lär man sig att lyssna och hjälpas åt. Helt enkelt att anstränga sig för sakens skull och att alla gynnas, om man blir och beter sig som en vettig människa och inte är egoist. Det som är självklart i en förening

Men då krävs att föreningen, om det så är en idrott med eller utan tv-exponering, förmår, att ledarna orkar och uppmuntras.

Saknar självförtroende

Alldekles för många yngre tar snedsteg i dag, det är ungdomar som inte är vana vid att lyssna och själva bidra. Som inte har fått lära sig det, och som inte har känt grupptrycket av att vara en kompis som ställer upp.

För många föreningar går på knä. Ledare har slutat och bland människor i dag är det oerhört svårt att hitta nya ledare. Alltså människor som vill medverka. I klartext, som förstår att  lag-et är viktigare än jag-et. 

Jag märker själv i in min egen omgivning hur förändringen bland människor är stark och förvånar äve mig. Jag har en idé om att ta tag i en avsomnad verksamhet. Det krävs att vi blir några i gruppen. 

Tycker att jag känner ganska många personer och borde hitta några lämpliga snart nog. Men icke. Folk tycks aldrig ha så mycket att göra som numera.

(bort-)förklaringarna och skälen är åtskilliga.

 Människor vill inte, de har ingen lust, de känner inte för det, de är slitna, de har mycket annat, = stryk det ni inte känner till…

Men så ser villkoren ut   i de i ännu existerande föreningar. Ledarna blir allt färre och kvar blir ett fåtal som knäar under ett allt större ansvar. När det också fattas pengar finns det ingen annan – de kvarvarandet ska också tjata på politiker och sponsorer, nån måste ju  försöka öka intäkterna för att verksamheten ska kunna fortsätta.

Kris i förenings--Sverige

Det är en hopplös situation. RF har via undersökningar bevisat att det är kris ute i förenings-Sverige. Det är fakta och inte bara ord, det är allvar, inte bara löst snack.

Allt fler ungdomar begår misstag, stora som små. Visst, många kommer ändå, även med fungerande föreningar att ta fel beslut. Föreningarna kan inte fånga alla, men möjligheterna att ytterligare ett antal snedseglare blir vettigare individer är värt mycket, nej massor. Som dubbelt anslag till föreningarna – och i en framtid att varje utbetalning åtföljs  av skyldigheten att presentera projektplaner och inte minst rapporter om resultatet av ansträngningarna. Krav mår alla bra utav.

Och apropå vattenvana, i dagens samhälle gäller det mer än någonsin att fler håller sig flytande. Skattepengar ska investeras i framtiden. Den enda vägen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nu finns förhoppningar om att skandalen med visselblåsarnas aktion och förstörelse bland friidrottsentusiasterna i Eskilstuna-föreningen Ärla IF har blåst över.

- Ja, det vill jag tro, Vi pratar med alla parter och har nått en överenskommelse, säger Stefan Axberg vid Eskilstuna Fritid.

Täby GK planerar en rejäl renovering. Ambitionen är att bygga om bana, träningsområde  och klubbhus Det är en investering på cirka 35 miljoner kronor där aktieägarna, tillika medlemmar, tillsammans behöver bidra med tio miljoner.  I november ska de få säga sitt om satsningen ska bli verklighet, eller inte. 

Speedwaymästarna Smederna firade sitt sjätte SM-guld med 2 000 jublande fans på Fristadstorget i Eskilstuna på onsdagen. 1973,1977,2017, 2018, 2019, 2022, utgör klubbens praktfulla mästarrad.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Aldrig tidigare har det visats så mycket ishockey i mobiler, surfplattor, datorer, streamingtjänster  och smart TV-apparater som den här säsongen. En kommersiell satsning som totalt uppgår till flera miljarder kronor visar  Idrottens Affärers unika granskning..

Nuvarande TV-avtal,  som tecknats mellan SHL-organisationen och C More, moderbolag är Teila, garanterar de 14 ligalagen årligen cirka 45 miljoner kronor per lag. Parterna har redan enats om nytt sexårigt avtal, 2024-2030. SHL-lagens intäktsdel kommer över tid att öka från 45 miljoner till 65 miljoner.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.