Kommunalråden ser inte behovet
Fler och moderna idrottsanläggningar har blivit en mindre viktig fråga. Det är en smitta som sprids bland kommunalråden landet runt. De tycker inte att behovet är särskilt angeläget.
Gymnastiklärarna larmar lite varstans, Idrottsföreningar i ett flertal kommuner likaså. Helsingborg, Göteborg, Stockholm, Linköping och på många andra platser – larmet går runt om i Sverige. Men politikerna är döva och oron växer

.Byggandet är minimalt, planerna inte ens formade samtidigt som antalet ungdomar och elever blir bara allt fler.
Frågan är hur de styrande reagerar när proteströrelsen växer i landet och det uteblivna byggandet blir en valfråga.
Ljum ton, men hotande allvar
Senast agerade fem inomhusidrotter tillsammans med en arkitektfirma och undertecknade ett debattbrev som har publicerats i några tidningar.
Brevet har en ljum ton och förmår inte betona allvaret som råder på många platser.
Hur elever inte kan genomföra sina lektioner i idrott och gymnastik av det skälet att det att antingen inte finns hallar eller att utrymmen är för små. De yngre utestängs. när idrott och aktviteter ska vara självklart att få syssla med. I dagens Sverige är det som en fars.
En övergripande kontroll över tillgång och efterfrågan saknas för idrottsanläggningar. Det är återkommande när man tar för givet att det borde finnas en förutseende strategi i kommunala Sverige.
-Hoppsan, var det så illa?, blir upptäckten när den nya stadsdelen har tagit form på ritbordet - utan hall och reserverad mark.
Kommunalrådens och grannarnas egna barn och barnbarn är de som drabbas.
Samhällsplanernas dåliga samvete
Den uteblivna Omtanken om invånarna/skattebetalarna tar sig ologiska uttryck. Byggtakten av nya bostäder är den högsta på 40 år, men mark för idrott och fritidsaktiviteter förbises väldigt ofta.
Det är synnerligen märkligt med tanke på ungdomars behov av att ha något att göra och riskerna som uppstår i avsaknad blir desto dyrare.
Samhällsplanerna borde ha dåligt samvete.
Enligt lag behöver kommunerna inte planera för idrottsytor. Men notera, 65 procent av kommunerna har i en undersökning uppgett att de tror att utbyggnaden av idrottsytor skulle öka om villkoret skrevs in i plan- och bygglagen.
Ett avgörande argument inför politiker är att med rätt förutsättningar skapas livslång rörelseglädje. Det är fakta som borde få vilken beslutsfattare som helst att ge vika.
Så många motionerar för lite
Ni känner väl till att två av tio ungdomar saknar tillräckligt mycket motion. De får ingen eller otillräcklig jympa på skoltid då varken tid eller utrymmen räcker till för alla klasser. Så några får vara utan, och på fritiden saknas hallar och planer. Ibland finns ändå inte ens omklädningsrummen är otillräckliga. Det är ingen måtta på eländet.
Det är därför basket, gymnastik, handboll, innebandy och volleyboll nu gör gemensam sak.
De tolererar inte den här situationen och de fasar för att det bara blir ännu värre för varje år.
Därför har de anlitat en arkitektbyrå som ska ta fram ett koncept för hur framtidens idrottshallar behöver byggas för att de ska fungera.
Samarbeta mera
De vill förekomma kommunansvariga och hitta kompromisser och smarta lösningar som fungerar för flera. Som att bollsporten i sin hall har en hoppgrop dold under en lucka, som ett exempel, och att fler kan använda samma hall.
I äldre gymnastikhallar var ribbstolar vanligt, men ändå spelades handboll och vollleyboll där. Nu förordas kombihallar efter ett antal år där det har handlat mycket om specialhallar.
Vad de här förbunden också betonar är samarbeten. Att t ex innebandy och volleyboll gör en gemensam uppvaktning på idrotts- och fritidskontoret. Och att de är ordentligt förberedda och pålästa.
Här är gymnastikförbundet föregångare.
Daniel Glimvert är anställd på gymnastikförbundet för att hjälpa föreningar att få tillgång till ändamålsenliga anläggningar. Han assisterar föreningar i syfte att nå samarbeten med kommunansvariga och påvisa olika lösningar.
Glimvert har utformat ett dokument för föreningar att använda i kontakten med kommuner
Mera lobbying krävs
Han kunde lika gärna ha sagt lobbying, något som man inom RF ser som ett prioriterat område de närmaste åren.Föreningarna behöver skolas.
Glimvert påvisar en egentligen självklar möjlighet - att arbeta tillsammans med andra parter och göra gemensamma projekt.
– En viktig del för att få gensvar är att framhålla samhällsnyttiga insatser. Därför kan det vara bra att även gå ihop med andra organisationer och parter.
Här kan man fråga sig om hur vanligt det är med samarbeten mellan traditionella idrotter och padellhallar som byggs i var och varannan kommun.
Dessutom, kommunerna älskar möjligheten att propagera för etteget medvetandet och vikten av hälsofrågor. Det är en tydlig trend sedan några år. Kan föreningarna också påvisa nyttan och betydelsen för äldres välbefinnande är mycket vunnet.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.
Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda.
Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.
- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.