SVT:s val av Jesper också en succé

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Någon minut före halv tio på söndagskvällen inleddes det som har varit fyra dagars TV-klassiker.
24-årige  Ludvig Åberg tog de första stegen på finalrundan vid The Masters på Augusta National Golf Club. Marschen mot toppen i världens mest uppmärksammade golftävling följdes av flera hundra tusen svenskar, alla  lika imponerade av Ludvigs lugn. Han agerade som om det var en veckotävling hemma i Eslöv  och föreföll helt omedveten om pådraget inför världspressen, åtskilliga miljoner TV-tittare och hur mycket pengar som stod på spel, Ludvig tycktes inte ha gjort annat än upplevt golfthrillers. Han blev rikligt belönad.
Masters på Augusta National Golf Club blev Ludvig Åbergs succé-scen. Där trivdes han.

Han belönade sig själv med 23,5 miljoner som andraplatsen innebar – och ett unisont erkännande från experter och konkurrenterna

Redan efter halva finalvarvet var han ikapp stjärnorna som då ledde tävlingen. De betraktade honom lite yvaket och Jesper Parnevik från en tv-studio i Stockholm hade svårt att hitta ord och förklaringar.

"Grabben bara fortsätter att storspela - och han är såotroligt cool". 

"Det ska han ju inte klara. Så kontrollerat agerar bara rutinerade spelare".

Ludvig brydde sig inte ett dugg. Ett litet leende avväpnade betraktarna. Annars var det han och golfbollen som utkämpade en kamp tillsammans

Fortsatte så kontrollerat

Ludvigs öppning på finaldagen var  sensationell och förväntningarna ökade ännu mera. Själv syntes han oberörd. Han hade kontroll.

Många svenskar  vid TV-apparaterna kände i ställetett ökat tryck och frågade sig var det här skulle sluta.

Vinnare redan vid starten av tävlingen var också SVT som för en tid sedan tog beslutet att köpa in sändningsrättigheterna till Masters.

Jesper lysande

Och i nästa skede, inleddes  försöket att få Jesper Parnevik som expertkommentator, Och han var positiv. Det blev en fullkomlig succé. Jesper som sakkunnig och samtidigt som den underhållare är, bjöd på härliga kommentarer och gjorde ett särklassigt inhopp.Med sin enorma erfarenhet och alla historier från egna år och upplevelser som golfproffs i USA höjde han utbytet av fyra dagar framför TV:n.. Han var fullkomligt lysande. 

Det blev nattpass, men tittarna var snarast lyriska och tacksamma för underhållningen. Ludvig jgorde dag till natt för många människor. Åtskilliga har suttit uppe till sena natten torsdag-söndag och sovit ut på dagtid.

Ändå har tittarsiffrorna har överträffat alla förväntningar. Aldrig tidigare  har så många så troget följt en golfsändning, men så var skälet historiskt.

Bara nästa slag och nästa...

Golf är Sveriges tredje största idrott med 538 342 medlemskap och 506 614 individer. Antalet medlemskap 2023 var sjunde högst i historien. En majotitet bildade 24--åringens fanklubb och ville i det tillltagande natt mörkret se nästa slag - och nästa...under fyra dagar.

Till golfen hör också stora pengar. I potten fanns 218 miljoner kronor

39 miljoner gick till vinnaren.

Tävlingsledningen hade totalt anslagit 20 miljoner dollar, som belöning till spelarna. En rekordstor summa för The Masters,  plus en grön kavaj till vinnaren.

En 24-åring från Eslöv  hade grepp om ärmen…

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.