Jakten på miljonerna till alla spelarköp
Två storklubbar, betraktade som ”självklara allsvenska lag – fram tills nu. Krisen är påtaglig i både AIK och IFK Göteborg.
Larmet har gått hos båda. Möten och diskussioner sker dagligen. Spelaragenterna har högkonjunktur, då varannan klubb i allsvenskan letar förstärkningar i en djungel av spelare från hela världen.

De tilltänkta förstärkningarna är ju alltid bra vid agenternas introduktion. Därtill är provträningar och läkarundersökningar inte alltid möjligt utan antaganden och gissningar blir en del av kommersen. Videosekvenser kan påverka, men ger också en skev bild.
Tänk er samtalen i klubbarna när aktuella namn presenteras och ett urval ska ske och det är näst in tillomöjligt att förutse hur vederbörande passar i svensk elitfotboll. Lätt att det blir felaktiga och dyra val.
Räddningsoperationer
AIK och IFK Göteborg är särskilt utsatta.
Åtgärderna är inledda - och vad sker nu då… Är det verkligen möjligt att räddningsoperationer i storklubbarna kan fungera? Det har ar gått så långt att både AIK och IFK Göteborg pratar öppet om att de behöver fem-sex nya spelare. Vardera!
Transferfönster öppnar 7 juli och mycket arbete har pågått i flera veckor.
Det säger också en hel del mycket om planeringen och andelen kunskap och klokhet inför säsongen. Många klubbar överdrev optimismen och tog felaktiga beslut. Nu blir det blir dyrt att reparera en galen strategi och det borde leda till att även styrelse och sportchef ifrågasätts på samma sätt som spelartruppen.
Krisens skoningslösa sanning präglar tillvaron.
Våren och försommaren har varit hemsk och oerhört påfrestande med ideliga förluster utan egentligt hopp för de båda klassiska klubbarna.
Några urusla månader ska förbytas till motsatsen, enligt förhoppningarna. Är det möjligt? Är det inte så att anhängarna måste förbereda sig på det värsta.
Att bygga ett lag med så många nya är en konst enbart det. Helst ska det också fungera och inte bara det, poängskörden måste bli riklig. Det är inte rimligt.
Andra halvan av allsvenskan får en dramaturgi som frestar nerver och tålamod hos många.
Förutsättningar och villkor är unika hos AIK och IFK Göteborg som har valt var sin väg till lösning för spelarköp och en framgångsrik morgondag. Olika förutsättningar gäller.
Det får kosta det nödvändiga, det medger båda klubbarna. Det finns inget val.
De inser också vilka misstag som ligger bakom sina fiaskon.
Saknaden av kontinuitet och oförmågan att uppmuntra och värna om egna talanger är typiskt för klubbar i kris.
IFK har gott ställt
Det erkännandet är en tillgång i dagens rekonstruktion. För det vet egentligen alla, en självförsörjande verksamhet, både sportsligt och ekonomiskt, är alltid bäst.
IFK Göteborg har en beredskap i form av tillgängliga miljoner. Blåvitt har inte ens gått ut till sina närstående och kapitalstarka profiler i hemstan, Ola Serneke och Nils Wiberg på Prioritet Finans och bett om extra stöd.
För några år sedan bedömdes Blåvitt som klubben med största supporterskaran spridd över landet. Det var då det. Numera är AIK jämnbördigt.
Det var då IFK Göteborg hade en spelartrupp fylld av stjärnor och fans, om man så väckte dem mitt i natten, kunde stava till namnen på alla spelare. En synnerligen framgångsrik verksamhet i många år med extremt starka ledarprofiler i Anders Bernmar och Gunnar Larsson.
Men 2011-2014 tappade klubben inte mindre än 21,9 miljoner, Idag råder ändå helt andra förutsättningar.
Klubben har öppet gått ut med fakta som anger att nettoomsättningen ökade till 151,3 miljoner (145,2) och resultatet för 2022 uppgick till 7,0 miljoner (12,4) efter skatt. Nettoomsättningen exklusive spelartransfers steg till 132,8 miljoner (106,2).
Det innebar att det egna kapitalet ökade till 43,6 miljoner med tillägget att en ”omräknad soliditet förbättrades till 19,6 procent (15,4) och likvida medel vid årsskiftet uppgick till 11,9 miljoner (21,1)”.
Blåvitt har inlett upptrappningen med en ny tränare i dansken Jens Askou och en teknisk direktör i Ola Larsson.
Men ekonomichefen Marcus Hermansson har fått en mera framträdande roll än båda, och han överträffar även klubbdirektör Håkan Mildh och ordförande Richard Berkling. Det förtydligar den bistra verkligheten.
"Blåvitt är på fötter igen", som Marcus Hermansson valde att uttrycka det i en intervju. – Vi är ekonomiskt stabila. Fokus är att frigöra medel till att kunna plocka in spelare, var hans svar på frågan från en supporter om vad upprustningen får kosta. Han lade till:
"Det finns pengar för en sportslig satsning".
AIK har också värnat om fansen och göra dem delaktiga. Så pass att klubben inte bara önskade utan också bad om 10 miljoner av supportrarna.
”Vi vill ha möjligheten att på kort sikt vara så handlingskraftiga som möjligt. Det handlar givetvis om det kommande transferfönstret, men kan också beröra den sportsliga organisationen sa AIK Fotbolls tf vd, Fredrik Söderberg, i en första kommentar till den ekonomiska situationen.
En låneansökan skickades in på torsdagsmorgonen den 8 juni till Den Svarta Massan, en ekonomisk förening skapad av fansen.
Klubben hoppas kunna återbetala lånet redan under hösten då det under hösten väntas komma pengar från tidigare spelarförsäljningar.
Fansen bidrar med 10 miljoner
”Vi har i dag mottagit en låneansökan från AIK Fotboll som nu styrelsen "behandla" innan vi inom kort skickar ut förfrågan till våra medlemmar för omröstning om lånet ska beviljas eller ej”, sa Mikael Jomer, ordförande i Den Svarta Massan.
– Vi är redo att stötta fotbollen om våra medlemmar önskar det. Det är just för dessa situationer som vi finns till.
Svarta Massan ekonomisk förening är skapad av AIK:are för AIK och lyder under Finansinspektionen. Föreningens syfte är att vara en stabil och långsiktig partner för hela Allmänna Idrottsklubben genom att erbjuda de olika verksamheterna finansiellt stöd. Den Svarta Massan har sedan starten 2010 lånat ut mer än 23 miljoner kronor till AIK
Till saken hör att AIK Fotboll har en stark ekonomisk situation.
Den 31 mars 2023 redovisades likvida medel om 34 miljoner kronor och ett eget kapital på 99 miljoner kronor. Bolaget har också ett antal större fordringar via spelarförsäljningar och därmed förstärks bolagets likviditet.
”Ett eventuellt beviljat lån hos Den Svarta Massan kommer att kunna återbetalas i sin helhet under 2023. . Ett lån om10 miljoner kronor ryms vidare inom de ramar som har fastställts i bolagets finansiella mål och är därför i linje med bolagets finansiella strategi, kommenterade AIK Fotbolls finansdirektör Håkan Strandlund.
Det dröjde inte länge, sedan kom klartecknet från "Den svarta massan".
”NGM-noterade AIK Fotboll AB lånar 10 miljoner kronor av ”supporterbanken Den svarta massan” stod det i ett pressmeddelande.
Nu återstår bara själva matcherna.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.
Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda.
Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.
- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Ludvig Åberg är tillbaka, och då är också TVtittarna där. I synnerhet när det handlar om en Major på Augusta National, klenoden på touren. The Masters gäller torsdag-söndag med en Ludvig Åberg i stort begär.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.