Jakten på miljonerna till alla spelarköp

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Två storklubbar, betraktade som ”självklara allsvenska lag – fram tills nu. Krisen är påtaglig i både AIK och IFK Göteborg.

Larmet har gått hos båda. Möten och diskussioner sker dagligen. Spelaragenterna har högkonjunktur, då varannan klubb i allsvenskan letar förstärkningar i en djungel av spelare från hela världen.

De tilltänkta förstärkningarna är ju alltid bra  vid agenternas introduktion. Därtill är provträningar och läkarundersökningar inte alltid möjligt utan antaganden och gissningar blir en del av kommersen. Videosekvenser kan påverka, men ger också en skev bild.

Tänk er samtalen i klubbarna när aktuella namn presenteras och ett urval ska ske och det är näst in tillomöjligt att förutse hur vederbörande passar i svensk elitfotboll. Lätt att det blir felaktiga och dyra val.

Räddningsoperationer 

AIK och IFK Göteborg är särskilt utsatta.

Åtgärderna är inledda - och vad sker nu då… Är det verkligen möjligt att räddningsoperationer i storklubbarna kan fungera? Det har ar gått så långt att både AIK och IFK Göteborg pratar öppet om att de behöver fem-sex nya spelare. Vardera!

Transferfönster öppnar 7 juli och mycket arbete har pågått i flera veckor.

Det säger också en hel del mycket om planeringen och andelen kunskap och klokhet inför säsongen. Många klubbar överdrev optimismen och tog felaktiga beslut. Nu blir det blir dyrt att reparera en galen strategi och det borde leda till att även styrelse och sportchef ifrågasätts på samma sätt som spelartruppen.

Krisens skoningslösa sanning präglar tillvaron.

Våren och försommaren har varit hemsk och oerhört påfrestande med ideliga förluster utan egentligt hopp för de båda klassiska klubbarna.

Några urusla månader ska förbytas till motsatsen, enligt förhoppningarna. Är det möjligt? Är det inte så att anhängarna måste förbereda sig på det värsta.

Att bygga ett lag med så många nya är en konst enbart det. Helst ska det också fungera och inte bara det, poängskörden måste bli riklig. Det är inte rimligt.

Andra halvan av allsvenskan får en dramaturgi som frestar nerver och tålamod hos många. 

Förutsättningar och villkor är unika hos AIK och IFK Göteborg som har valt var sin väg till lösning för spelarköp och en framgångsrik morgondag. Olika förutsättningar gäller.

Det får kosta det nödvändiga, det medger båda klubbarna. Det finns inget val.

De inser också vilka misstag som ligger bakom sina fiaskon.

Saknaden av kontinuitet och oförmågan att uppmuntra och värna om egna talanger är typiskt för klubbar i kris.

IFK har gott ställt

Det erkännandet är en tillgång i dagens rekonstruktion. För det vet egentligen alla, en självförsörjande verksamhet, både sportsligt och ekonomiskt, är alltid bäst.

IFK Göteborg har en beredskap i form av tillgängliga miljoner. Blåvitt har inte ens gått ut till sina närstående och kapitalstarka profiler i hemstan, Ola Serneke och Nils Wiberg på Prioritet Finans och bett om extra stöd.

För några år sedan bedömdes Blåvitt som klubben med största supporterskaran spridd över landet. Det var då det. Numera är AIK jämnbördigt.

Det var då IFK Göteborg hade en spelartrupp fylld av stjärnor och fans, om man så väckte dem mitt i natten, kunde stava till namnen på alla spelare. En synnerligen framgångsrik verksamhet i många år med extremt starka ledarprofiler i Anders Bernmar och Gunnar Larsson.

Men 2011-2014 tappade klubben inte mindre än 21,9 miljoner, Idag råder ändå helt andra förutsättningar.

Klubben har öppet gått ut med fakta som anger att nettoomsättningen ökade till 151,3 miljoner (145,2) och resultatet för 2022 uppgick till 7,0 miljoner (12,4) efter skatt. Nettoomsättningen exklusive spelartransfers steg till 132,8 miljoner (106,2).

Det innebar att det egna kapitalet ökade till 43,6 miljoner med tillägget   att en ”omräknad soliditet förbättrades till 19,6 procent (15,4) och likvida medel vid årsskiftet uppgick till 11,9 miljoner (21,1)”.

Blåvitt har inlett upptrappningen med en ny tränare i dansken Jens Askou och en teknisk direktör i Ola Larsson.

Men ekonomichefen Marcus Hermansson har fått en mera framträdande roll än båda, och han överträffar även klubbdirektör Håkan Mildh och ordförande Richard Berkling. Det förtydligar den bistra verkligheten.

"Blåvitt är på fötter igen", som Marcus Hermansson valde att uttrycka det i en intervju. – Vi är ekonomiskt stabila. Fokus är att frigöra medel till att kunna plocka in spelare, var hans svar på frågan från en supporter om vad upprustningen får kosta. Han lade till:

"Det finns pengar för en sportslig satsning".

AIK har också värnat om fansen och göra dem delaktiga. Så pass att klubben inte bara önskade utan också bad om 10 miljoner av supportrarna.

”Vi vill ha möjligheten att på kort sikt vara så handlingskraftiga som möjligt. Det handlar givetvis om det kommande transferfönstret, men kan också beröra den sportsliga organisationen sa AIK Fotbolls tf vd, Fredrik Söderberg, i en första kommentar till den ekonomiska situationen. 

En låneansökan skickades in på torsdagsmorgonen den 8 juni till Den Svarta Massan, en ekonomisk förening skapad av fansen.

Klubben hoppas kunna återbetala lånet redan under hösten då det under hösten väntas komma pengar från tidigare spelarförsäljningar.

Fansen bidrar med 10 miljoner

”Vi har i dag mottagit en låneansökan från AIK Fotboll som nu styrelsen "behandla" innan vi inom kort skickar ut förfrågan till våra medlemmar för omröstning om lånet ska beviljas eller ej”, sa Mikael Jomer, ordförande i Den Svarta Massan.

– Vi är redo att stötta fotbollen om våra medlemmar önskar det. Det är just för dessa situationer som vi finns till.

Svarta Massan ekonomisk förening är skapad av AIK:are för AIK och lyder under Finansinspektionen. Föreningens syfte är att vara en stabil och långsiktig partner för hela Allmänna Idrottsklubben genom att erbjuda de olika verksamheterna finansiellt stöd. Den Svarta Massan har sedan starten 2010 lånat ut mer än 23 miljoner kronor till AIK

Till saken hör att AIK Fotboll har en stark ekonomisk situation.

Den 31 mars 2023 redovisades likvida medel om 34 miljoner kronor och ett eget kapital på 99 miljoner kronor. Bolaget har också ett antal större fordringar via spelarförsäljningar och därmed förstärks bolagets likviditet.

”Ett eventuellt beviljat lån hos Den Svarta Massan kommer att kunna återbetalas i sin helhet under 2023. . Ett lån om10 miljoner kronor ryms vidare inom de ramar som har fastställts i bolagets finansiella mål och är därför i linje med bolagets finansiella strategi, kommenterade AIK Fotbolls finansdirektör Håkan Strandlund.

Det dröjde inte länge, sedan kom klartecknet från "Den svarta massan".

”NGM-noterade AIK Fotboll AB lånar 10 miljoner kronor av ”supporterbanken Den svarta massan” stod det i ett pressmeddelande.

Nu återstår bara själva matcherna. 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen