Jakten på miljonerna till alla spelarköp

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Två storklubbar, betraktade som ”självklara allsvenska lag – fram tills nu. Krisen är påtaglig i både AIK och IFK Göteborg.

Larmet har gått hos båda. Möten och diskussioner sker dagligen. Spelaragenterna har högkonjunktur, då varannan klubb i allsvenskan letar förstärkningar i en djungel av spelare från hela världen.

De tilltänkta förstärkningarna är ju alltid bra  vid agenternas introduktion. Därtill är provträningar och läkarundersökningar inte alltid möjligt utan antaganden och gissningar blir en del av kommersen. Videosekvenser kan påverka, men ger också en skev bild.

Tänk er samtalen i klubbarna när aktuella namn presenteras och ett urval ska ske och det är näst in tillomöjligt att förutse hur vederbörande passar i svensk elitfotboll. Lätt att det blir felaktiga och dyra val.

Räddningsoperationer 

AIK och IFK Göteborg är särskilt utsatta.

Åtgärderna är inledda - och vad sker nu då… Är det verkligen möjligt att räddningsoperationer i storklubbarna kan fungera? Det har ar gått så långt att både AIK och IFK Göteborg pratar öppet om att de behöver fem-sex nya spelare. Vardera!

Transferfönster öppnar 7 juli och mycket arbete har pågått i flera veckor.

Det säger också en hel del mycket om planeringen och andelen kunskap och klokhet inför säsongen. Många klubbar överdrev optimismen och tog felaktiga beslut. Nu blir det blir dyrt att reparera en galen strategi och det borde leda till att även styrelse och sportchef ifrågasätts på samma sätt som spelartruppen.

Krisens skoningslösa sanning präglar tillvaron.

Våren och försommaren har varit hemsk och oerhört påfrestande med ideliga förluster utan egentligt hopp för de båda klassiska klubbarna.

Några urusla månader ska förbytas till motsatsen, enligt förhoppningarna. Är det möjligt? Är det inte så att anhängarna måste förbereda sig på det värsta.

Att bygga ett lag med så många nya är en konst enbart det. Helst ska det också fungera och inte bara det, poängskörden måste bli riklig. Det är inte rimligt.

Andra halvan av allsvenskan får en dramaturgi som frestar nerver och tålamod hos många. 

Förutsättningar och villkor är unika hos AIK och IFK Göteborg som har valt var sin väg till lösning för spelarköp och en framgångsrik morgondag. Olika förutsättningar gäller.

Det får kosta det nödvändiga, det medger båda klubbarna. Det finns inget val.

De inser också vilka misstag som ligger bakom sina fiaskon.

Saknaden av kontinuitet och oförmågan att uppmuntra och värna om egna talanger är typiskt för klubbar i kris.

IFK har gott ställt

Det erkännandet är en tillgång i dagens rekonstruktion. För det vet egentligen alla, en självförsörjande verksamhet, både sportsligt och ekonomiskt, är alltid bäst.

IFK Göteborg har en beredskap i form av tillgängliga miljoner. Blåvitt har inte ens gått ut till sina närstående och kapitalstarka profiler i hemstan, Ola Serneke och Nils Wiberg på Prioritet Finans och bett om extra stöd.

För några år sedan bedömdes Blåvitt som klubben med största supporterskaran spridd över landet. Det var då det. Numera är AIK jämnbördigt.

Det var då IFK Göteborg hade en spelartrupp fylld av stjärnor och fans, om man så väckte dem mitt i natten, kunde stava till namnen på alla spelare. En synnerligen framgångsrik verksamhet i många år med extremt starka ledarprofiler i Anders Bernmar och Gunnar Larsson.

Men 2011-2014 tappade klubben inte mindre än 21,9 miljoner, Idag råder ändå helt andra förutsättningar.

Klubben har öppet gått ut med fakta som anger att nettoomsättningen ökade till 151,3 miljoner (145,2) och resultatet för 2022 uppgick till 7,0 miljoner (12,4) efter skatt. Nettoomsättningen exklusive spelartransfers steg till 132,8 miljoner (106,2).

Det innebar att det egna kapitalet ökade till 43,6 miljoner med tillägget   att en ”omräknad soliditet förbättrades till 19,6 procent (15,4) och likvida medel vid årsskiftet uppgick till 11,9 miljoner (21,1)”.

Blåvitt har inlett upptrappningen med en ny tränare i dansken Jens Askou och en teknisk direktör i Ola Larsson.

Men ekonomichefen Marcus Hermansson har fått en mera framträdande roll än båda, och han överträffar även klubbdirektör Håkan Mildh och ordförande Richard Berkling. Det förtydligar den bistra verkligheten.

"Blåvitt är på fötter igen", som Marcus Hermansson valde att uttrycka det i en intervju. – Vi är ekonomiskt stabila. Fokus är att frigöra medel till att kunna plocka in spelare, var hans svar på frågan från en supporter om vad upprustningen får kosta. Han lade till:

"Det finns pengar för en sportslig satsning".

AIK har också värnat om fansen och göra dem delaktiga. Så pass att klubben inte bara önskade utan också bad om 10 miljoner av supportrarna.

”Vi vill ha möjligheten att på kort sikt vara så handlingskraftiga som möjligt. Det handlar givetvis om det kommande transferfönstret, men kan också beröra den sportsliga organisationen sa AIK Fotbolls tf vd, Fredrik Söderberg, i en första kommentar till den ekonomiska situationen. 

En låneansökan skickades in på torsdagsmorgonen den 8 juni till Den Svarta Massan, en ekonomisk förening skapad av fansen.

Klubben hoppas kunna återbetala lånet redan under hösten då det under hösten väntas komma pengar från tidigare spelarförsäljningar.

Fansen bidrar med 10 miljoner

”Vi har i dag mottagit en låneansökan från AIK Fotboll som nu styrelsen "behandla" innan vi inom kort skickar ut förfrågan till våra medlemmar för omröstning om lånet ska beviljas eller ej”, sa Mikael Jomer, ordförande i Den Svarta Massan.

– Vi är redo att stötta fotbollen om våra medlemmar önskar det. Det är just för dessa situationer som vi finns till.

Svarta Massan ekonomisk förening är skapad av AIK:are för AIK och lyder under Finansinspektionen. Föreningens syfte är att vara en stabil och långsiktig partner för hela Allmänna Idrottsklubben genom att erbjuda de olika verksamheterna finansiellt stöd. Den Svarta Massan har sedan starten 2010 lånat ut mer än 23 miljoner kronor till AIK

Till saken hör att AIK Fotboll har en stark ekonomisk situation.

Den 31 mars 2023 redovisades likvida medel om 34 miljoner kronor och ett eget kapital på 99 miljoner kronor. Bolaget har också ett antal större fordringar via spelarförsäljningar och därmed förstärks bolagets likviditet.

”Ett eventuellt beviljat lån hos Den Svarta Massan kommer att kunna återbetalas i sin helhet under 2023. . Ett lån om10 miljoner kronor ryms vidare inom de ramar som har fastställts i bolagets finansiella mål och är därför i linje med bolagets finansiella strategi, kommenterade AIK Fotbolls finansdirektör Håkan Strandlund.

Det dröjde inte länge, sedan kom klartecknet från "Den svarta massan".

”NGM-noterade AIK Fotboll AB lånar 10 miljoner kronor av ”supporterbanken Den svarta massan” stod det i ett pressmeddelande.

Nu återstår bara själva matcherna. 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.