Optimismen växlar för varje dag
Till och med regeringens företrädare trodde på en öppning.
Men nu föreslår Folkhälsomyndigheten ett maxtak på 500 personer.
De ansvariga hittar inte riktigt rätt. De gör det snarast komplicerat.
En flexibel logistik skulle kunna spara många fördömanden.

Motionstävlingar för vanligt folk hindras och i Mora och lite varstans i Sverige sitter klubbentusiaster och förstår inte om de ska ägna kraft och möda till att planera sin traditionella tävling. Eller om de gör bäst i att inse att det blir inget.
Ena dagen tänds förhoppningarna, andra dagen släcks de.
I förra veckan anslog både idrottsministern och inrikesministern en optimistisk ton. I dag frågar de sig säkert om de inte borde ha varit lite försiktigare. Amanda Lind och Mikael Damberg lovade kanske lite för mycket.
Borde ha kollat först
Först borde de åtminstone ha hört sig för med Anders Tegnell.
På torsdagen stod statsepidemiologen i tv och deklarerade:
”Vi föreslår att man åtminstone till en början höjer gränsen från 50 till 500 på de ställena som har numrerade anvisade platser och att man sprider ut publiken så att det är minst en meter mellan dem. Sedan följer vi upp om någon månad och ser om det finns möjlighet att öka publikmängden ytterligare något. Det är vårt svar på den promemoria som kommit från socialdepartementet”.
Där släckte han förhoppningarna om öppna arenor för ekonomiskt pressade klubbar i ishocky och fotboll.
Fotbollen betonar i sitt remissvar till regeringen att klubbarna under pandemin har tagit ett stort ansvar för att följa regler och rekommendationer. Det har spelats över 400 elitmatcher med ett strikt protokoll, inklusive krav på bl.a. överinsyn av klubbläkare, och där det inte har förekommit några avgörande avvikelser. Fotbollen har också den gemensamma uppfattningen med hockeyn att det tycker att det inte ska finnas någon övre deltagargränsen och inte ens ett bestämt antal, utan att regeln om antalet personer blir evenemangs- och arenaanpassad.
Och, ja, 500 på de största arenorna är rena skämtet som tillvaron i övrigt ser ut i dagens samhälle. Vi rör oss som om vi inte hört talas om någon virussjukdom och vi umgås som ”det händer aldrig mig”.
Tonen är att den där coronan inte är så allvarlig.
Nu får Tegnell jobba hårt för att hålla garden uppe.
Hur svårt kan det vara… Åtskilliga människor kan hållas särade på en arena och motionärer antingen på skidor eller till fots rör sig sällan i så stora klungor och i kan i målområden via avspärrningar och med polisens kontroll hållas åtskilda.
Då kan man växla upp till 500
Först då blir 50-regeln trovärdig och det blir lättare att trappa upp till 500 personer.
På det viset kan idrotten bedriva en laglig verksamhet.
Kan man tycka…
Som det nu är har det skapats intressegrupper där människor får lägga ordinarie göromål på jobbet åt sidan för att ägna energin till att granska konsekvenserna av coronan eller hitta varianter. De stora arenaidrotterna fotboll och ishockey går samman, de något mindre håller ihop. därtill har motionsarrangemangen en allians av liktänkande.
Den sistnämnda guppen finns inte ens med på Justitiedepartementets lista över remissinstanser till förslaget om att tillåta viss publik. Men elva arrangörer agerade och har i alla fall lämnat in ett gemensamt yttrande.
– Här borde man kunna hitta samtalsmöjligheter för här är smittoriskerna mycket, mycket mindre, säger Björn Eriksson.
Inte en lugn stund
Han som trodde att han skulle få ett lugnt sista år som ordförande i RF. Nu jobbar han dag och natt för att hinna lyssna och ta del av alla röster och se en tillstymmelse till lösningar.
Alla tror, tycker, hoppas och tolkar om och när de får träffa honom, alternativt ministrar eller till och med Tegnell.Det är ett ständigt dividerande.
Och mitt uppe i alltihopa ska ministrarna också ta sig tid att lyssna även på kulturfolkets företrädare.
Nu går processen in i andra halvlek. Längre har beslutsfattare och berörda inte kommit.
– Alla är väl medvetna om att det finns ett stort antal evenemang och verksamheter. Nu har man valt ut dem som är relativt enkla, de med fasta sittplatser, där kan man ganska enkelt hitta modeller för hur man ska organisera dem för att inte skapa trängsel.
Är Tegnells ord en förtröstan eller ska vi se framåt med förskräckelse…
Mest lästa just nu
IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet.
Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.
Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.
”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare
Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar