Väcker glöd även hos oss betraktare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Han sporrar sig själv. Det är  bilden av en fighter, den störste vi har i dag.

Handbollsmålvakten Andreas Palicka fick många av oss i TV-fåtöljerna att känna begär efter att också själva växa och vilja uträtta något utöver det vanliga.Att  var och en av oss också är att räkna med.

Förbundskapten GlennSolberg klappar om Andreas Palicka. Foto: Fredrik Sandberg, TT

Jag märker också på omgivningen, Många av oss knöt näven och påmindes om matcher i det förgångna och kände att visst går det att överträffa både det hopplösa och logiska. Vi har själva varit där. Visst funkar det. Och segrarna känns då ännu härligare.

En sådan heroisk insats, på gränsen till osannolika av den fantastiske Andreas Palicka. Så underbart att se. Tyskarna kom igen i våg efter våg och, och sköt både högt och lågt, men Paallika var som en gummiboll och studsade fram och tillbaka. Han gjorde det egentliga omöjliga. Han tog allt och fyllde hjälterollen och hade stor del i EM-bronset och steget till medverkan iOS i sommar.

Som en vägg

han var som en vägg, Aldrig har det stämt så bra som denna gång.

Andreas Hans triumfartade gest med knutna nävar och knuten hand är som ett signum inte bara för handbollen utan för all idrott. Ett slags bevis på konststycket att alla kan stå för det omöjliga, att vi kan överträffa oss själva, 

I klartexty - att ge sig f-n på att klara uppgiften, vad det nu än är fråga om trots svåra odds. Med rätt inställning kryddat med en skärpa och en vilja av ofantliga mått. 

Då idrott är som bäst, när ett lag presterar och gemenskap och kamratskap utgör grunden.

Handbollslandslaget är det bästa exemplet på de förutsättningarna. 

En verklig hjälte

Thomas Ravellis hjältedåd i oförglömliga fotboll-VM är annars det hjältedåd vi närmast kommer att tänka när det gäller hjältar.VI tänker tillbaka och får ett leende på läpparna.

Målvakter har en speciell roll i sina sporter. Utelämnade och ensamma i situationer står de där, ofta utan att ens kunna hoppas på hjälp…

I två veckor har vi följt handbollslandslaget och Viaplay har säkert haft höga tittarsiffror. En handbollsmatch präglas av dramatik. Sporten är uppbyggd på ett sådant sätt att det ska uppstå spänning och tvära kast i matcherna.

Handboll har lite av ishockeyns dramaturgi med tät kroppskontakt , högt tempo, snabba skiften på planen och dessutom befinner sig åskådarna nära och engageras intensivt.

Handbollen har säkerligen vunnit många nya anhängare under de här veckorna. I synnerhet som det finns flera starka profiler.

Som bäste uteselaren, snitsiga och hårdskjutande Felix Claar 

Men framför allt han mellan stolparna.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.