Väcker glöd även hos oss betraktare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Han sporrar sig själv. Det är  bilden av en fighter, den störste vi har i dag.

Handbollsmålvakten Andreas Palicka fick många av oss i TV-fåtöljerna att känna begär efter att också själva växa och vilja uträtta något utöver det vanliga.Att  var och en av oss också är att räkna med.

Förbundskapten GlennSolberg klappar om Andreas Palicka. Foto: Fredrik Sandberg, TT

Jag märker också på omgivningen, Många av oss knöt näven och påmindes om matcher i det förgångna och kände att visst går det att överträffa både det hopplösa och logiska. Vi har själva varit där. Visst funkar det. Och segrarna känns då ännu härligare.

En sådan heroisk insats, på gränsen till osannolika av den fantastiske Andreas Palicka. Så underbart att se. Tyskarna kom igen i våg efter våg och, och sköt både högt och lågt, men Paallika var som en gummiboll och studsade fram och tillbaka. Han gjorde det egentliga omöjliga. Han tog allt och fyllde hjälterollen och hade stor del i EM-bronset och steget till medverkan iOS i sommar.

Som en vägg

han var som en vägg, Aldrig har det stämt så bra som denna gång.

Andreas Hans triumfartade gest med knutna nävar och knuten hand är som ett signum inte bara för handbollen utan för all idrott. Ett slags bevis på konststycket att alla kan stå för det omöjliga, att vi kan överträffa oss själva, 

I klartexty - att ge sig f-n på att klara uppgiften, vad det nu än är fråga om trots svåra odds. Med rätt inställning kryddat med en skärpa och en vilja av ofantliga mått. 

Då idrott är som bäst, när ett lag presterar och gemenskap och kamratskap utgör grunden.

Handbollslandslaget är det bästa exemplet på de förutsättningarna. 

En verklig hjälte

Thomas Ravellis hjältedåd i oförglömliga fotboll-VM är annars det hjältedåd vi närmast kommer att tänka när det gäller hjältar.VI tänker tillbaka och får ett leende på läpparna.

Målvakter har en speciell roll i sina sporter. Utelämnade och ensamma i situationer står de där, ofta utan att ens kunna hoppas på hjälp…

I två veckor har vi följt handbollslandslaget och Viaplay har säkert haft höga tittarsiffror. En handbollsmatch präglas av dramatik. Sporten är uppbyggd på ett sådant sätt att det ska uppstå spänning och tvära kast i matcherna.

Handboll har lite av ishockeyns dramaturgi med tät kroppskontakt , högt tempo, snabba skiften på planen och dessutom befinner sig åskådarna nära och engageras intensivt.

Handbollen har säkerligen vunnit många nya anhängare under de här veckorna. I synnerhet som det finns flera starka profiler.

Som bäste uteselaren, snitsiga och hårdskjutande Felix Claar 

Men framför allt han mellan stolparna.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Orienteringens paradnummer O-ringen,  tidigare 5-dagars,  är i högsta grad en kommunal angelägenhet. Oskarshamns kommun, cirka 27 000 invånare  varav 19 000 i tätorten och de senaste åren uppmärksammat för sitt SHL-lag i ishockey,  satsar 7,5 miljoner kronor på nästa veckas jakt efter kontroller i skogarna längs Smålandskusten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.