TV-marknad i stark förändring
Om inte omedelbart så åtminstone snart nog skapar Viaplays kris även ett problem för idrotten och givetvis undkommer inte TV-tittarna som gillar idrott.
Bolaget har ensällsynt tuffa kamp och är i behov av 4 miljarder för att överleva. Det är skrämmande mycket pengar som saknas. Och mitt i den här cirkusen finns du och jag som betraktare.
Bolag kommer och går, via fusioner skapar nya aktörer med behov av nya rättigheter och inte minst, nya erbjudanden. Konsumenten slängs hit och dit när villkoren förändras. Nu kämpar bolaget som har gjort de största affärerna med idrottsförbund för sin överlevnad. Det betyder att rättigheter till evenemang inte blir lika åtråvärda. Marknaden blir annorlunda i morgon.
Intäkterna från försäljningen av TV-rättigheter har blivit en av de största inom idrotten och betraktats som ” Säkra och återkommande pengar”. Fotboll,ishockey och skidor står i första ledet, men där sker nu ett nödvändigtuppvaknande .
Det är ett givande och tagande, drotten har tidigare kunnat pressat fram höga köpsummor - nu kommer efterräkningarna.
Konkurrensen drev priserna
Konkurrensen var tidigare en fördel. TV4 (med Telia från 2019), Viaplay och Discoverys kamp tilltog under några år, i synnerhet under Covid när vi tillbringade mycket tid hemma, och Dramaserier och idrott skymde verkligheten. I den mån det genomfördes matcher och arrangemang, blev idrott hårdvaluta tillsammans med TV-serier. Bolagen behövde allt mer produktion för att fylla tablåerna.
Var sak har sin tid. I dag är villkoren annorlunda. Streamingmarknaden tränger in allt mer och är konkurrenten till TV-bolagen. Automatkameror sprids över hela Sverige och finns snart på de flesta någorlunda moderna arenor.
Då ska du och jag få nya betalningsmottagare när klubben eller förbundet är mottagare efter att de har enats om avtal med leverantören av teknik och data.
Kundernas beteende styr, förstås, och här har det visat sig att många människor är beredda att ta ett djupt grepp i plånboken.
Det får kosta när vi ovillkorligen vill se idrott. Ungefär som att tanka bilen – det blir ett måste för många. Inte sällan medger även kompisen/grannen/kollegan att de betalar närmare 500 kr i månaden för att få tillgång till det bästa av det mesta.
Att man naturligtvis kan ha åsikter om den privatekonomin är en sak. Likaså kan man tycka att det är vansinnigt att betala så mycket.
Oavsett – för få kunder eller för frikostiga bolag – det är frågan som även sakkunniga tvistar om.
3 miljarder, kan det stämma?
. Olof Lundh, själv anställd vid TV4 och initierad, hävdar att bolaget exempelvis köpte rättigheterna till Champions League för omkring 3 miljarder.
Ett typexempel – men så många och därtill villiga fotbollsentusiasterna finns inte.
Nu heter det att några nya storägare ska rädda bolaget.
Till saken och högst anmärkningsvärt fick Viaplay igenom en affär med dansk elitfotboll i förra veckan. I ett läge när det finns frågetecken både för tittarintresset och bolaget…
Branschen är oberäknelig, om nu någon levde i en annan tro... och i ständig förändring.
Streamingbolagen (som agerar i klubbens eller förbundets intresse) har stark medvind – till lycka för många, om inte alla idrottsentusiaster.
.
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC, fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.
Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar