Finns det en smart tanke bakom?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Antingen tycker regeringen att taktiken är smart formulerad. ”Känn att ni måste ta ansvar, och om ni sköter er inom idrott och kultur, då höjer vi från 300 till 500 sittande och kanske mer inom en nära framtid.

Annars är det så simpelt att de här beslutsfattarna inte har en susning om verkligheten. De tror att de gör något bra, och inser inte att det nya påhittet med 300 åskådare är ett slag i luften. Det kostar mer än det smakar.

Och då återkommer vi till det här med flexibel logistik. I klartext anpassning. Att det ska vara så svårt.

Ministrarna trängdes av något skäl vid mikrofonerna vid torsdagens presskonferens. Det hade väl räckt med Stefan Löfvén. Men de tre sa samma sak och alla visade lika lite insikt och förståelse om förändringens praktiska konsekvenser.

Utgifter kontra intäkter

Att hyra arenan kostar, att arvodera funktionärer (som måste bli fler för att de ska hinna med att visa varje åskådare till rätt stol) kostar. Det är utgifterna. Intäkterna från nära 300 personer räcker inte långt och blir löjligt lite nu när politikerna vill göra ett ett smittskyddssäkert slagnummer av beskedet.

Och notera – från 1 november gäller nyordningen så många klubbar blöder ekonomist ytterligare några dagar. Men sedan strömmar pengarna in från de 250 nya åskådarna.

Frågan är hur många klubbledare som tycker att det mesta känns tröstlöst just nu. Ja, till och med  meningslöst, för det känns som  en verklighet  pålåtsas.

- Vi har fullt förtroende för idrottsrörelsen efter alla möten, sa alla ministrar.

Men de glömde att lägga till:

- Fast vi vågar inte tro på dem helt och hållet. Från 50 till 300, ja, det får räcka, mer tillit har vi inte.

500 bara en tidsfråga

Politikerna var inte trovärdiga i sitt rollspel. 

Men det handlar också om ett politiskt agerande.

Just när smittspridningen ökar hade ett dekret om 500 tillåtna betraktare på både idrott och kultur fått många att börja undra om situationen verkligen är så allvarlig. Efterlevnaden hade kunnat rasa till noll.

Det kan till och med tänkas att i själva verket fanns det  en inriktning mot att öka till just 500 och att det beskedet skulle komma lagom till den här helgen – men så kom de där fördömda bilderna från nattklubbar och förstörde allt. Då fick det duga med 300. 

Det känns lite smålustigt att ta del av idrotts-Sveriges reaktioner på det nya beskedet. Ledare från olika föreningar jublar, segerdansar och är så glada att man blir orolig för vad som hade hänt om gränsen höjts till 500. Då hade det blivit karneval lite varstans. 

Men, de törs inte säga annat, de vågar inte att vara uppriktiga – i den absurda situationen har vi hamnat. Idrotten hoppas på nytt regeringsstöd i miljardklassen efter nyår och vill inte göra sig osams med höga vederbörande.

Till och med Björn Eriksson, RF-basen, tycks ha letat efter rätt ord när han skulle kommentera 300-nivån:

Även Björn tvekade

– Ett glädjande besked och ett steg i rätt riktning, jo. 

- Men vi förstår också att det fortsatt är ett allvarligt smittläge. 

Och sedan var han tvungen att påpeka: 

- För många idrottsföreningar betyder förändringen mycket men för viss elitidrott innebär det givetvis fortsatta utmaningar.

Det går väl an när det gäller arenor med fasta publikplatser. Lite pengar kommer in, och logistiken fungerar givetvis. Men alla andra då… Där en backe eller ett fält är publikområdet... 

Där förväntas att arrangören hittar 300 stolar – som dessutom ska vara numrerade - och släpar ut dessa i leran eller snön. För frågan är vad som sker med exempelvis Vasaloppet.

Här finns ett tillägg - beslutet med undantag för 300 personer ska inte beröra idrotter som orientering, lopp, cykel, triathlon, segling, skidor, bilsport med flera som tävlar på stora ytor där avståndet mellan de aktiva är mycket stort och där antalet istället räknas på antal utövare. 

Då är vi där- flexibel logistik går att tillämpa

Där gäller flexibel logistik

– Vi ger oss inte. Här måste regeringen ge möjlighet för idrotten att på ett smittsäkert sätt kunna erbjuda tävling i skog, på väg, snö och på vatten. Det är oerhört viktigt för vår folkhälsa och även i dessa fall kan idrotten ta ansvar, säger Björn Eriksson.

Troligen ville han helst få sagt att anpassning borde gälla överlag. På ett smittskyddssäkert sätt.

I morgon startar Gotlands Grand National med 2300 förare. Arrangemanget arrangeras på ett avskilt militärt område och omfattas därför inte av ordningslagen, vilket innebär att man kan ha fler än 300 deltagare.  Här anpassar sig idrotten för att erbjuda smittsäkra evenemang. Idrotten kan bevisligen hantera säker flexibel logistik när det ges möjlighet att göra det.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.