En maktdemonstration, är det förklaringen?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är väl inte en maktdemonstration…

Det är svårt att dra någon annan slutsats av beslutet att Göteborgs FC lägger ned elitverksamheten för fotbollstjejerna, damfotbollens guldlag. 

Mästarna jublar.Lyckliga GFC-tjejer efter att SM-gldet säkrats. I dag är laget nedlagt.

Eller säg så här – om han som sitter på pengarna och styr verksamheten, Peter Bronsman hade en avvikande uppfattning hade ju aldrig saken ens kommit på tal. Ingen hade gjort sig löjlig på ett internt möte och kommit med ett sånt orealistiskt förslag inför den allsmäktige.

Fördömandet

Nu är det han som framstår som en märklig person. Och han visste att det skulle bli den reaktionen och det fördömandet när nyheten blev offentlig. Men tydligen utan att det berörde honom

Nej, det är ytterligare ett bevis på att rikt folk inte ska beredas plats i idrotten.

Lagom som stormvågorna runt Peter Hunt i Norrköping ebbat ut uppstår nästa besynnerliga händelseförlopp i svensk fotboll.

En miljardär ytterligare skapar rubriker.

Det må finnas ärliga uppsåt, men historien visar annat.

Peter Bronsman lägger ner sitt skötebarn, Göteborgs FC, en verksamhet han har vårdat och värnat om så innerligt.

"Vi ska gå långt"

Det är inte ens två dagar sedan som han i en intervju i GP sa:

–SM-guldet är bara ett delmål. Vi har två stora mål kvar. Det ena är att gå långt i Champions League, det andra handlar om att motivera unga tjejer att fortsätta idrotta, oavsett om det handlar om fotboll eller andra idrotter.

Förlåt! Jo, det är samma person som nu står bakom beslutet om nedläggning.

Samma person som i 20 år tagit av egna pengar för att gynna damfotbollen i västra Götaland.

Nu när genombrottet sker, när verksamheten är stadgad, när laget får välförtjänt uppskattning och många yngre tjejer har fått idoler och föredömen att se upp till, då backar karln och tycker att det får vara nog. 

Det är ofattbart, det framstår som väldigt egoistiskt.

Han kan väl inte ha fått problem med pengarna... Det är egentligen det enda vettiga skälet. Och då hade omgivningen köpt förklaringen. Men inget sådant har framkommit och han antyder heller inget.

Miljardärerna i en diskussion"....

Dessutom är det ironiskt nog så att en annan miljardär redan har skrivit sponsoravtal med klubben. Nils Wiberg och hans Prioritet Finans gjorde klart med ett mångmiljonavtal tidigare under hösten. Nu står han där grundlurad. Att se de två herrarna i en diskussion vore intressant.

Ytterst handlar det om guldlaget. Tjejerna som såg fram emot gruppspel i Champions League i sommar.

Till händelseförloppet hör också det faktum att klubben signade nya spelare så sent som 14 december – tre dagar innan beslutet.

Oops, där gick allt upp i rök. Nu måste var och en söka upp nya klubbar för att kunna fortsätta spela fotboll.

– Man sätter tjejerna i skiten, säger Lotta Schelin, den tidigare landslagsstjärnan i en intervju i Expressen.

Och åter, Peter Bronsman är karln bakom verket. Hu tänkte han, hur förmådde han att frivilligt ta så mycket skit som beslutet skulle innebära?

Och nedläggning! Klart att det fanns alternativ. Men uppenbarligen ville han inte överväga andra lösningar.

GFC var hans verk.

Och han tröttnade, det är enda tänkbara förklaringen.

Så brådstörtat

Den spekulationen är omöjlig att undvika så brådstörtat som det tycks ha gått till och så hänsynslöst är beteendet mot alla berörda.

Åter, visst är människor med gott om pengar välkomna i idrotten, men det är också vanskligt med sådana personer när de får för mycket makt. Demokrati och kamratskap förlorar sitt värde när det ställs mot mammon.

Uppmanar de andra klubbarna

Dessutom, Peter Bronsman anser sig vara rätt person att styra fotbollens utveckling i Göteborg.

– Beslutet är nytt. Men funderingarna började egentligen för två år sedan när IFK Göteborg, efter diskussioner om samgående oss emellan, bestämde sig för att starta egen damverksamhet, säger Bronsman.

–Nu har tidigare herrklubbar som IFK Göteborg, Häcken, Öis och Gais egna damsatsningar. Då har vi gjort vårt. Vårt beslut skyndar förhoppningsvis på deras utveckling

Men draghjälp från Sveriges främsta lag hade gynnat tjejerna, oavsett klubb.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.