Daniel Kindberg fortfarande rubrikernas man

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är lite av ödets ironi. Samma vecka som Östersunds FK hoppas skapa arbetsro med valet av en ny ordförande i Richard Persson inleds den andra rättegången mot förre ordföranden och numera riksbekante Daniel Kindberg.

Daniel Kindberg blev ordförande i ÖFK 2010 och historien vägrar att släppa greppet om honomommit ifatt honom

"ÖFK har drivits på ett bra sätt”, framhöll Persson och avser i synnerhet de två-tre senaste åren. Nu gäller ett helt annat synsätt och beteende för alla, från spelare till ledare, ja även åskådare som inte var särskilt många vid degraderingen ur allsvenskan i fjol...

Kindberg är borta från ordförandeposten (han antog uppgiften 2010 och avgick 2018), populäre tränaren Graham Potter likaså och alla stjärnspelare Minnen och härliga matcher har bleknat, på gott och ont…

En parentes trots allt

De gyllene åren blev som en parentes för fotbollen i Jämtland.

Framgång, triumftåget (minns i synnerhet dubbelmötet med Arsenal), uppmärksamheten, (fotbollsexperter i dubbla led bugade), rikspress var alltid närvarande, ständig tv-bevakning gällde, vägen till norr gick alltid via Östersund, spelare köptes och såldes till miljonbelopp, och även om sponsorerna inte stod i kö så visade de åtminstone välvilja, och beloppen och omsättningen växte.

ÖFK hörde till de stora, periodvis till de största, före avslöjandet. Många hyllade ÖFK för en sådan charmig fotboll som inget annat svenskt lag kunde uppvisa.

Det var nästan för bra för att vara sant.  Och, ja, verkligheten kom också ifatt klubben.

Skillnad på pengar

Idag är det också helt andra villkor som gäller.

Den ekonomiska kalkylen för 2022 visar, i bästa fall, på ett plus på 1,3 miljoner. Samma klubb som 2018 sålde spelare för 67 miljoner, mer än någon annan i allsvenskan det året.

”Arvet efter Kindberg, skulle kunna vara en titel på skeendet., 

Eller Baksmällan”, som många upplever det som i Jämtland, där åtskilliga är trötta och känner en mättnad över alla rubriker och rapporter runt klubben.

Richard Persson ser ljust på framtiden, trots klubbens utmanande situation.

Samtidigt har Daniel Kindberg återkommit i rätten, nu misstänkt för grovt tagande av muta, medhjälp till grovt bokföringsbrott alternativt medhjälp till försvårande av skattekontroll (grovt brott). Förra gången gällde det grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Han blev först fälld, men senare friad av Hovrätten. 

– Jag är djupt besviken och djupt illa berörd över det sätt som åklagaren har bedrivit den här fyra år långa utredningen på, säger Daniel Kindberg till TT.

Arbetspendlar

Det har gått knappt fem månader sedan den förra rättsprocessen mot honom. Han har letat efter ett normalt liv igen och har skaffat jobb och skapat en förändrad tillvaro. Han är veckopendlare mellan Östersund och Norrköping där han fått jobb i en logistik- och flyttkoncern där han är koncernchef

Hur än utgången blir i rätten denna gång överväger han en förtalsprocess mot flera personer. Först vill han ha ett avslut på den nuvarande processen.

– Åklagaren menar att jag skulle ha tagit emot muta för utövande av min tjänst på Östersundshem. Det är nys bara. Det är barockt 

Än i dag består tillvaron av mycket fotboll.

– Jag besöker många klubbar och har mycket kontakter inom sporten, hävdar han. Men jag är inte så som jag var innan. Jag har lbara ite idéer och lite funderingar, säger Daniel Kindberg.

Förhandlingen i Östersunds tingsrätt som inleddes på tisdagen är planerad att pågå i 15 dagar och avslutas den 25 maj.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.