Daniel Kindberg fortfarande rubrikernas man

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är lite av ödets ironi. Samma vecka som Östersunds FK hoppas skapa arbetsro med valet av en ny ordförande i Richard Persson inleds den andra rättegången mot förre ordföranden och numera riksbekante Daniel Kindberg.

Daniel Kindberg blev ordförande i ÖFK 2010 och historien vägrar att släppa greppet om honomommit ifatt honom

"ÖFK har drivits på ett bra sätt”, framhöll Persson och avser i synnerhet de två-tre senaste åren. Nu gäller ett helt annat synsätt och beteende för alla, från spelare till ledare, ja även åskådare som inte var särskilt många vid degraderingen ur allsvenskan i fjol...

Kindberg är borta från ordförandeposten (han antog uppgiften 2010 och avgick 2018), populäre tränaren Graham Potter likaså och alla stjärnspelare Minnen och härliga matcher har bleknat, på gott och ont…

En parentes trots allt

De gyllene åren blev som en parentes för fotbollen i Jämtland.

Framgång, triumftåget (minns i synnerhet dubbelmötet med Arsenal), uppmärksamheten, (fotbollsexperter i dubbla led bugade), rikspress var alltid närvarande, ständig tv-bevakning gällde, vägen till norr gick alltid via Östersund, spelare köptes och såldes till miljonbelopp, och även om sponsorerna inte stod i kö så visade de åtminstone välvilja, och beloppen och omsättningen växte.

ÖFK hörde till de stora, periodvis till de största, före avslöjandet. Många hyllade ÖFK för en sådan charmig fotboll som inget annat svenskt lag kunde uppvisa.

Det var nästan för bra för att vara sant.  Och, ja, verkligheten kom också ifatt klubben.

Skillnad på pengar

Idag är det också helt andra villkor som gäller.

Den ekonomiska kalkylen för 2022 visar, i bästa fall, på ett plus på 1,3 miljoner. Samma klubb som 2018 sålde spelare för 67 miljoner, mer än någon annan i allsvenskan det året.

”Arvet efter Kindberg, skulle kunna vara en titel på skeendet., 

Eller Baksmällan”, som många upplever det som i Jämtland, där åtskilliga är trötta och känner en mättnad över alla rubriker och rapporter runt klubben.

Richard Persson ser ljust på framtiden, trots klubbens utmanande situation.

Samtidigt har Daniel Kindberg återkommit i rätten, nu misstänkt för grovt tagande av muta, medhjälp till grovt bokföringsbrott alternativt medhjälp till försvårande av skattekontroll (grovt brott). Förra gången gällde det grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Han blev först fälld, men senare friad av Hovrätten. 

– Jag är djupt besviken och djupt illa berörd över det sätt som åklagaren har bedrivit den här fyra år långa utredningen på, säger Daniel Kindberg till TT.

Arbetspendlar

Det har gått knappt fem månader sedan den förra rättsprocessen mot honom. Han har letat efter ett normalt liv igen och har skaffat jobb och skapat en förändrad tillvaro. Han är veckopendlare mellan Östersund och Norrköping där han fått jobb i en logistik- och flyttkoncern där han är koncernchef

Hur än utgången blir i rätten denna gång överväger han en förtalsprocess mot flera personer. Först vill han ha ett avslut på den nuvarande processen.

– Åklagaren menar att jag skulle ha tagit emot muta för utövande av min tjänst på Östersundshem. Det är nys bara. Det är barockt 

Än i dag består tillvaron av mycket fotboll.

– Jag besöker många klubbar och har mycket kontakter inom sporten, hävdar han. Men jag är inte så som jag var innan. Jag har lbara ite idéer och lite funderingar, säger Daniel Kindberg.

Förhandlingen i Östersunds tingsrätt som inleddes på tisdagen är planerad att pågå i 15 dagar och avslutas den 25 maj.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen