Daniel Kindberg fortfarande rubrikernas man

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är lite av ödets ironi. Samma vecka som Östersunds FK hoppas skapa arbetsro med valet av en ny ordförande i Richard Persson inleds den andra rättegången mot förre ordföranden och numera riksbekante Daniel Kindberg.

Daniel Kindberg blev ordförande i ÖFK 2010 och historien vägrar att släppa greppet om honomommit ifatt honom

"ÖFK har drivits på ett bra sätt”, framhöll Persson och avser i synnerhet de två-tre senaste åren. Nu gäller ett helt annat synsätt och beteende för alla, från spelare till ledare, ja även åskådare som inte var särskilt många vid degraderingen ur allsvenskan i fjol...

Kindberg är borta från ordförandeposten (han antog uppgiften 2010 och avgick 2018), populäre tränaren Graham Potter likaså och alla stjärnspelare Minnen och härliga matcher har bleknat, på gott och ont…

En parentes trots allt

De gyllene åren blev som en parentes för fotbollen i Jämtland.

Framgång, triumftåget (minns i synnerhet dubbelmötet med Arsenal), uppmärksamheten, (fotbollsexperter i dubbla led bugade), rikspress var alltid närvarande, ständig tv-bevakning gällde, vägen till norr gick alltid via Östersund, spelare köptes och såldes till miljonbelopp, och även om sponsorerna inte stod i kö så visade de åtminstone välvilja, och beloppen och omsättningen växte.

ÖFK hörde till de stora, periodvis till de största, före avslöjandet. Många hyllade ÖFK för en sådan charmig fotboll som inget annat svenskt lag kunde uppvisa.

Det var nästan för bra för att vara sant.  Och, ja, verkligheten kom också ifatt klubben.

Skillnad på pengar

Idag är det också helt andra villkor som gäller.

Den ekonomiska kalkylen för 2022 visar, i bästa fall, på ett plus på 1,3 miljoner. Samma klubb som 2018 sålde spelare för 67 miljoner, mer än någon annan i allsvenskan det året.

”Arvet efter Kindberg, skulle kunna vara en titel på skeendet., 

Eller Baksmällan”, som många upplever det som i Jämtland, där åtskilliga är trötta och känner en mättnad över alla rubriker och rapporter runt klubben.

Richard Persson ser ljust på framtiden, trots klubbens utmanande situation.

Samtidigt har Daniel Kindberg återkommit i rätten, nu misstänkt för grovt tagande av muta, medhjälp till grovt bokföringsbrott alternativt medhjälp till försvårande av skattekontroll (grovt brott). Förra gången gällde det grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Han blev först fälld, men senare friad av Hovrätten. 

– Jag är djupt besviken och djupt illa berörd över det sätt som åklagaren har bedrivit den här fyra år långa utredningen på, säger Daniel Kindberg till TT.

Arbetspendlar

Det har gått knappt fem månader sedan den förra rättsprocessen mot honom. Han har letat efter ett normalt liv igen och har skaffat jobb och skapat en förändrad tillvaro. Han är veckopendlare mellan Östersund och Norrköping där han fått jobb i en logistik- och flyttkoncern där han är koncernchef

Hur än utgången blir i rätten denna gång överväger han en förtalsprocess mot flera personer. Först vill han ha ett avslut på den nuvarande processen.

– Åklagaren menar att jag skulle ha tagit emot muta för utövande av min tjänst på Östersundshem. Det är nys bara. Det är barockt 

Än i dag består tillvaron av mycket fotboll.

– Jag besöker många klubbar och har mycket kontakter inom sporten, hävdar han. Men jag är inte så som jag var innan. Jag har lbara ite idéer och lite funderingar, säger Daniel Kindberg.

Förhandlingen i Östersunds tingsrätt som inleddes på tisdagen är planerad att pågå i 15 dagar och avslutas den 25 maj.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Den 17 november 2022 firar Svenska ishockeyförbundet 100 år med Tidernas Hockeygala i Avicii Arena. Galan direktsänds i SVT 1 med start kl 20.00. Under kvällen ska svensk ishockeys historia uppmärksammas och hyllas. Flera tunga priser ska delas ut, i synnerhet Tidernas Ögonblick där svenska folket utgör jury.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.