Daniel Kindberg fortfarande rubrikernas man

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är lite av ödets ironi. Samma vecka som Östersunds FK hoppas skapa arbetsro med valet av en ny ordförande i Richard Persson inleds den andra rättegången mot förre ordföranden och numera riksbekante Daniel Kindberg.

Daniel Kindberg blev ordförande i ÖFK 2010 och historien vägrar att släppa greppet om honomommit ifatt honom

"ÖFK har drivits på ett bra sätt”, framhöll Persson och avser i synnerhet de två-tre senaste åren. Nu gäller ett helt annat synsätt och beteende för alla, från spelare till ledare, ja även åskådare som inte var särskilt många vid degraderingen ur allsvenskan i fjol...

Kindberg är borta från ordförandeposten (han antog uppgiften 2010 och avgick 2018), populäre tränaren Graham Potter likaså och alla stjärnspelare Minnen och härliga matcher har bleknat, på gott och ont…

En parentes trots allt

De gyllene åren blev som en parentes för fotbollen i Jämtland.

Framgång, triumftåget (minns i synnerhet dubbelmötet med Arsenal), uppmärksamheten, (fotbollsexperter i dubbla led bugade), rikspress var alltid närvarande, ständig tv-bevakning gällde, vägen till norr gick alltid via Östersund, spelare köptes och såldes till miljonbelopp, och även om sponsorerna inte stod i kö så visade de åtminstone välvilja, och beloppen och omsättningen växte.

ÖFK hörde till de stora, periodvis till de största, före avslöjandet. Många hyllade ÖFK för en sådan charmig fotboll som inget annat svenskt lag kunde uppvisa.

Det var nästan för bra för att vara sant.  Och, ja, verkligheten kom också ifatt klubben.

Skillnad på pengar

Idag är det också helt andra villkor som gäller.

Den ekonomiska kalkylen för 2022 visar, i bästa fall, på ett plus på 1,3 miljoner. Samma klubb som 2018 sålde spelare för 67 miljoner, mer än någon annan i allsvenskan det året.

”Arvet efter Kindberg, skulle kunna vara en titel på skeendet., 

Eller Baksmällan”, som många upplever det som i Jämtland, där åtskilliga är trötta och känner en mättnad över alla rubriker och rapporter runt klubben.

Richard Persson ser ljust på framtiden, trots klubbens utmanande situation.

Samtidigt har Daniel Kindberg återkommit i rätten, nu misstänkt för grovt tagande av muta, medhjälp till grovt bokföringsbrott alternativt medhjälp till försvårande av skattekontroll (grovt brott). Förra gången gällde det grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Han blev först fälld, men senare friad av Hovrätten. 

– Jag är djupt besviken och djupt illa berörd över det sätt som åklagaren har bedrivit den här fyra år långa utredningen på, säger Daniel Kindberg till TT.

Arbetspendlar

Det har gått knappt fem månader sedan den förra rättsprocessen mot honom. Han har letat efter ett normalt liv igen och har skaffat jobb och skapat en förändrad tillvaro. Han är veckopendlare mellan Östersund och Norrköping där han fått jobb i en logistik- och flyttkoncern där han är koncernchef

Hur än utgången blir i rätten denna gång överväger han en förtalsprocess mot flera personer. Först vill han ha ett avslut på den nuvarande processen.

– Åklagaren menar att jag skulle ha tagit emot muta för utövande av min tjänst på Östersundshem. Det är nys bara. Det är barockt 

Än i dag består tillvaron av mycket fotboll.

– Jag besöker många klubbar och har mycket kontakter inom sporten, hävdar han. Men jag är inte så som jag var innan. Jag har lbara ite idéer och lite funderingar, säger Daniel Kindberg.

Förhandlingen i Östersunds tingsrätt som inleddes på tisdagen är planerad att pågå i 15 dagar och avslutas den 25 maj.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.