Daniel Kindberg fortfarande rubrikernas man

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är lite av ödets ironi. Samma vecka som Östersunds FK hoppas skapa arbetsro med valet av en ny ordförande i Richard Persson inleds den andra rättegången mot förre ordföranden och numera riksbekante Daniel Kindberg.

Daniel Kindberg blev ordförande i ÖFK 2010 och historien vägrar att släppa greppet om honomommit ifatt honom

"ÖFK har drivits på ett bra sätt”, framhöll Persson och avser i synnerhet de två-tre senaste åren. Nu gäller ett helt annat synsätt och beteende för alla, från spelare till ledare, ja även åskådare som inte var särskilt många vid degraderingen ur allsvenskan i fjol...

Kindberg är borta från ordförandeposten (han antog uppgiften 2010 och avgick 2018), populäre tränaren Graham Potter likaså och alla stjärnspelare Minnen och härliga matcher har bleknat, på gott och ont…

En parentes trots allt

De gyllene åren blev som en parentes för fotbollen i Jämtland.

Framgång, triumftåget (minns i synnerhet dubbelmötet med Arsenal), uppmärksamheten, (fotbollsexperter i dubbla led bugade), rikspress var alltid närvarande, ständig tv-bevakning gällde, vägen till norr gick alltid via Östersund, spelare köptes och såldes till miljonbelopp, och även om sponsorerna inte stod i kö så visade de åtminstone välvilja, och beloppen och omsättningen växte.

ÖFK hörde till de stora, periodvis till de största, före avslöjandet. Många hyllade ÖFK för en sådan charmig fotboll som inget annat svenskt lag kunde uppvisa.

Det var nästan för bra för att vara sant.  Och, ja, verkligheten kom också ifatt klubben.

Skillnad på pengar

Idag är det också helt andra villkor som gäller.

Den ekonomiska kalkylen för 2022 visar, i bästa fall, på ett plus på 1,3 miljoner. Samma klubb som 2018 sålde spelare för 67 miljoner, mer än någon annan i allsvenskan det året.

”Arvet efter Kindberg, skulle kunna vara en titel på skeendet., 

Eller Baksmällan”, som många upplever det som i Jämtland, där åtskilliga är trötta och känner en mättnad över alla rubriker och rapporter runt klubben.

Richard Persson ser ljust på framtiden, trots klubbens utmanande situation.

Samtidigt har Daniel Kindberg återkommit i rätten, nu misstänkt för grovt tagande av muta, medhjälp till grovt bokföringsbrott alternativt medhjälp till försvårande av skattekontroll (grovt brott). Förra gången gällde det grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Han blev först fälld, men senare friad av Hovrätten. 

– Jag är djupt besviken och djupt illa berörd över det sätt som åklagaren har bedrivit den här fyra år långa utredningen på, säger Daniel Kindberg till TT.

Arbetspendlar

Det har gått knappt fem månader sedan den förra rättsprocessen mot honom. Han har letat efter ett normalt liv igen och har skaffat jobb och skapat en förändrad tillvaro. Han är veckopendlare mellan Östersund och Norrköping där han fått jobb i en logistik- och flyttkoncern där han är koncernchef

Hur än utgången blir i rätten denna gång överväger han en förtalsprocess mot flera personer. Först vill han ha ett avslut på den nuvarande processen.

– Åklagaren menar att jag skulle ha tagit emot muta för utövande av min tjänst på Östersundshem. Det är nys bara. Det är barockt 

Än i dag består tillvaron av mycket fotboll.

– Jag besöker många klubbar och har mycket kontakter inom sporten, hävdar han. Men jag är inte så som jag var innan. Jag har lbara ite idéer och lite funderingar, säger Daniel Kindberg.

Förhandlingen i Östersunds tingsrätt som inleddes på tisdagen är planerad att pågå i 15 dagar och avslutas den 25 maj.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.