Springa drygt fyra mil lockar många fortfarande

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är kontrasternas evenemang. På gatuserveringar och på trottoarerna njuter åskådarna av blandningen av ett till synes aldrig upphörande tåg av deltagare och deras enskilda kamp. Var och en av de 17 000 löparna begår en strid med sin egen kropp i varje steg under maximal ansträngning och striden tar inte slut förrän efter mer än fyra mil. Och då står de där fortfarande, iakttagarna som helst vill se ansiktsuttryck hos varje gladiator.

På lördagen är det dags igen. Huvudstadens gator svämmas över av ung som gammal, man som kvinna, otränad som slaviskt förberedd.

StockholmMarathons general,DavidFridell, är belåten.Det 44:e loppet lockar också många deltagare och ger ett bra överskott.ott.

Motionstävling eller en pina över lite mer än 40 km, kalla det vad ni vill. Stockholm Marathon är ett sällsynt skådespel som varje år lockar mer än tiotusen ambitiösa som vill utmana sig själva - för vad är annars det gemensamma skälet till att så många vill utsätta sig för detta prov på mängden egen ork och envishet. 

Jätten inom motionslöpning

Det är också ett kommersiellt evenemang.  Marathongruppen och adidas lanserar tourkoncept för elitlöpare – över en halv miljon kronor utgör prispengar. Det är förunnat ett fåtal, de allra bästa. Övriga har testat  satt fart på det ekonomiska hjulet via inköp av främst nya skor.  Logiskt är också det faktum att adidas är en framträdande sponsor med sitt naturliga intresse av att upprätthålla en fascination för löpning. 

Marathongruppen är den företagsuppbyggda organisationen somfäster vikt vid anmälningsintäkterna från 17 000 löpare och driver löpningen som en allemansrätt i propagandan och det nya påhittet, adidas Adizero Running Tour, vilket är namnet på det nya tourkonceptet som Marathongruppen och adidas har skapat tillsammans.  Det är en tour bestående av fyra lopp under 2023 och understryker ytterligare att det här är jätten inom motionslöpning i Sverige.

Det är en industri i sig och handlar om miljonintäkter totalt från alla lopp. Det är också en utveckling av Marathongruppens och adidas samarbete som startade i fjol. 

Miljonintäkter

Tourkonceptet är etablerat inom längdskidåkning och cykel, men någon motsvarighet för löpning på högre nivå fanns inte tidigare. 

Noterbart, det är ett jättelikt publikt evenemang, men här kostar det inte en krona att titta på. De 17 000 solisterna får ständig belöning under de dryga fyra milen via betraktarnas närvaro och ideliga glada uppmuntrande hejarop och applåder.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.