Springa drygt fyra mil lockar många fortfarande

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är kontrasternas evenemang. På gatuserveringar och på trottoarerna njuter åskådarna av blandningen av ett till synes aldrig upphörande tåg av deltagare och deras enskilda kamp. Var och en av de 17 000 löparna begår en strid med sin egen kropp i varje steg under maximal ansträngning och striden tar inte slut förrän efter mer än fyra mil. Och då står de där fortfarande, iakttagarna som helst vill se ansiktsuttryck hos varje gladiator.

På lördagen är det dags igen. Huvudstadens gator svämmas över av ung som gammal, man som kvinna, otränad som slaviskt förberedd.

StockholmMarathons general,DavidFridell, är belåten.Det 44:e loppet lockar också många deltagare och ger ett bra överskott.ott.

Motionstävling eller en pina över lite mer än 40 km, kalla det vad ni vill. Stockholm Marathon är ett sällsynt skådespel som varje år lockar mer än tiotusen ambitiösa som vill utmana sig själva - för vad är annars det gemensamma skälet till att så många vill utsätta sig för detta prov på mängden egen ork och envishet. 

Jätten inom motionslöpning

Det är också ett kommersiellt evenemang.  Marathongruppen och adidas lanserar tourkoncept för elitlöpare – över en halv miljon kronor utgör prispengar. Det är förunnat ett fåtal, de allra bästa. Övriga har testat  satt fart på det ekonomiska hjulet via inköp av främst nya skor.  Logiskt är också det faktum att adidas är en framträdande sponsor med sitt naturliga intresse av att upprätthålla en fascination för löpning. 

Marathongruppen är den företagsuppbyggda organisationen somfäster vikt vid anmälningsintäkterna från 17 000 löpare och driver löpningen som en allemansrätt i propagandan och det nya påhittet, adidas Adizero Running Tour, vilket är namnet på det nya tourkonceptet som Marathongruppen och adidas har skapat tillsammans.  Det är en tour bestående av fyra lopp under 2023 och understryker ytterligare att det här är jätten inom motionslöpning i Sverige.

Det är en industri i sig och handlar om miljonintäkter totalt från alla lopp. Det är också en utveckling av Marathongruppens och adidas samarbete som startade i fjol. 

Miljonintäkter

Tourkonceptet är etablerat inom längdskidåkning och cykel, men någon motsvarighet för löpning på högre nivå fanns inte tidigare. 

Noterbart, det är ett jättelikt publikt evenemang, men här kostar det inte en krona att titta på. De 17 000 solisterna får ständig belöning under de dryga fyra milen via betraktarnas närvaro och ideliga glada uppmuntrande hejarop och applåder.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.

Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa... 

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Micke Thoren var till synes outtröttlig. Men efter 14 år som vd för En Svensk Klassiker och ideliga nya påhitt för att locka motionsbenägna människor kände han att gränsen var nådd. Nu skulle nån annan få överta ansvaret att locka och inspirera ung som gammal. På onsdagen presenterades ersättaren, 50-årige Johan Grundin med en klassiker, som 25-åring, på sitt cv, men med desto mer digital kunskap från bilindustrin och konsumentvaror, men närmast som marknadschef för Google Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen