Messi ifrågasatt som aldrig förr
Ena dagen satt han på ett podie i Barcelona och grät ” Det här vill jag inte. Jag skulle vilja stanna i Barcelona.
Nästa dag var han också tårögd – av lycka för nu skulle han få spela i Paris SG…
Klubben där pengarna fiinns… 357 miljoner blir Messis lön årligen till och med 2023.

Lionel Messi har hela fotbollsvärldens ögon på sig
Det som länge var en sagolik historia och en fulländad karriär slutade med förvirringens och besvikelsens uppbrott i Barcelona.
Frågan är hur fortsättningen ser ut på den här historien.
Han må betraktas som världens främste fotbollsspelare, men från all nyhetsrapportering framträder också en annan bild – en något vilsen person, osäker och som gör det krävs av honom vid olika framträdanden.
Han har sitt hov hemifrån, där pappan har haft en huvudroll. Nu får han ett nytt entourage i Paris.
Oljeshejken styr
Oljeshejken från Qatar blir hans chef i en klubb där tillgången på pengar har varit förödande. Över 50 internationella storstjärnor har lockats med jättegager till Paris utan att klubben har lyckats internationellt, vilket ändå har varit målet sedan augusti 2012 när PSG tecknade det första avtalet med Qatar Tourism Authority (QTA) för att marknadsföra Qatar.
Kolossala summor har sedan dess pumpats in i klubben. Storspelare har kommit i ett oändligt antal.
Men säg den som har utvecklats och vuxit under alla dessa år… Desto fler har upplevt en parentes eller ett stopp.
Det är lätt att tycka att Messi gick dit pengarna lockade mest. Tänk om han hade valt England i stället för att prioritera fotbollen och möjligheten att berika sin karriär – inte sina bankkonton. Han har ju ändå så han klarar sig, mångmiljardär som han är.
Sorgen och besvikelsen i Barcelona smärtar och förföljer honom. Mycket av hyllningarna i Paris från fans och ryggdunkningarna från klubbdirektörer är mer ett spel för galleriet.
Vad hade han att välja på ?
– Jag är väldigt glad över att vara här, och jag hoppas kunna fortsätta vinna, för det här är en klubb med stora ambitioner, som Messi sa utanför arenan Parc des Princes i går medan fansen jublade.
Vad annat skulle han säga?
Men Barcelona är hans hem, därifrån har han outplånliga minnen, med kompisar, tränare och upplevelser från han var 13 år och kom till staden från samhället Rosario i Argentina. Efter flytten fick han de tillväxthormon som kan vara avgörande för hur han blev den han är.
En nyckelroll i vad som sedan skedde med pojken hade Pep Guardiola, i dag tränare i Manchester City.
Vad sa Pep?
Rimligen borde Messi ha ringt till Pep och bett om råd inför valet av ny klubb. Men det har ingen av dem bekräftat.
Största konkurrent till Messi i akademilaget och med samma mål, att nå A-laget var Bojan Krkić som aldrig fick det förväntade genombrottet i Barcelona och sedan dess har sökt lyckan i nästan 20 klubbar världen över och med avund sett på ungdomskompisens framgångar. Idag är Bojan i japanska Kobe.
Messi blev kvar i Katalonien och fick uppleva ligaseger i Spanien tio gånger, triumf i Champions League fyra gånger och själv har han mottagit Ballon d'Or, priset till hela Europas bästa fotbollsspelare, vid sex tillfällen.
Bojan Krkić är van vid att bli ifrågasatt, nu blir Messi det också på ett sätt som han aldrig har upplevt.
Elithockey: Ishockeyns mästarlag, koncernen Färjestad, med den ideella föreningen, fastighetsbolag och eventbolag närmar sig 200-miljoner strecket i omsättning, eller för att vara exakt 190 577 miljoner kronor.
Samtidigt växer det egna kapitalet till 130 miljoner från 114 miljoner föregående säsong. Årets resultat var succékantat, 10:e SM-guldet och plus 12 miljoner.
Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.
Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.
Elless idrottsförening är modellen för framtiden.
I dag startar vår artikelserie om anläggningar
Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan. SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Mest lästa just nu
Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel
Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet.
Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.
Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill in här. Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket.
Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.
Vissa går mot strömmen. Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.
Skriv kommentar