Nils, ett fysiskt praktexemplar får sin belöning

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det tog drygt en vecka, sedan hade handbollslandslaget en utmanare om Bragdguldet. , Ja utmanare är nog fel ord. Nils van der Poel har redan en rad utmärkelser som som i en liten egen ask.

Hur ska någon kunna överträffa det han har gjort… 

Svensk Idrott är fantastisk!

 

Som vi inte visste det… Det drösar in internationella mästerskapsmedaljer.

Handbollsspelare och skidskyttar i all ära, men den 24-årige skridskoåkaren från Trollhättanhar under några vinterdagar tagit en outplånlig och framträdande huvudroll i svensk idrottshistoria. Av många skäl

Hans mentala bragd, hans fysiska styrka och inte minst hans betydelse för sportens överlevnad och existens.

Han körde trikåerna av hela världseliten, det var klasskillnad, och han utförde det med en precision på varvtiderna som var imponerande.

"Som en hjärnkirurgs precision"

Som Tomas Gustavsson sa mycket beskrivande i TV-sändningen:

- Nils van der Poel klockades för varvtider med en hjärnkirurgs precision, Som Tomas drog till med och syftade på de exakta sekunderna och tiondelarna som hans matchare, Johan Röjler, önskade av sin adept.

Skridskointresset i Holland är stort och många satt säkert vid TV-apparaterna och hade svårt att förstå vad som skedde.

” Den där grabben är ju fullständigt omöjlig. Har de ens skridskoåkning i Sverige? 

Som holländare vore Nils nationalidol – och miljonär.

Det är också en sida av av medaljen.  Att nu få en kommersiell utväxling.

Han skullepassa perfekt i stall Daniel Wessfeldt som redan sköter Sarah Sjöström och Armand Duplantis affärer. Vilken trio! Blågul high tech av yppersta kvalité, som gjord för ett internationellt utbyte. Sarah, 27, Armand, 21 och Nils, 24 – de levererar garanterat.

Det är en en  enorm skillnad på förutsättningar, bakgrund , och förmåga, men gemensamt är deras hängivna inställning till idrott och vad som krävs. Konsten att gå in i sig själv och enbart leva för det de gör. Och fokuseringen. Förstaplatsen är det enda som existerar.

Nils van der Poel ska vi nu få förmånen att lära känna närmare. Reportagen och porträttbeskrivningen kommer att stå som spön i backen. Armand och Sarah har vi lärt känna och beundra. Nils får Nils lov att berätta varför han redan innan genombrottet kan säga:

- – Ja, man måste förstå att man som idrottare i första hand är underhållare. Jag är en clown, en joker. 

Precic så uttryckte han sig i en intervju i GP för en vecka sedan.Han ser sig som ”en clown som dansar på scenen.” 

Sedan snörde han på sig skidskorna och vann både 5 000 som 10 00 meter på rekordtider i ett mycket elegant skrinnarpalats i ett världsmästerskap, inte någon dussintävling. Mera outstanding kan man ju inte vara. Han är en entertainer och ett fysiskt praktexempel.

Inser vikten av träning

Men så har han en närmast fanatisk inställning till träning och kramat varenda svettdroppe ur kroppen de senaste åren.

Förre mästarskrinnaren, Tomas Gustafsson vet vad sporten kräver och har följt hans karriär.

”Det han gör här i Heerenveen är mäktigt, magiskt, ja, vad ni vill, sa Tomas som kommentator i kanal 10, och ville få oss betraktare att verkligen förstå att han är en talang   som förstår sitt eget bästa via insikten att det också krävs mycket träning, vilket så många andra, överlag inte inser. Nu etablerar han sig och får rättmätig belöning.

 Han har drivit sig så hårt att han inte har någon överman i världen. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.