Nils, ett fysiskt praktexemplar får sin belöning

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det tog drygt en vecka, sedan hade handbollslandslaget en utmanare om Bragdguldet. , Ja utmanare är nog fel ord. Nils van der Poel har redan en rad utmärkelser som som i en liten egen ask.

Hur ska någon kunna överträffa det han har gjort… 

Svensk Idrott är fantastisk!

 

Som vi inte visste det… Det drösar in internationella mästerskapsmedaljer.

Handbollsspelare och skidskyttar i all ära, men den 24-årige skridskoåkaren från Trollhättanhar under några vinterdagar tagit en outplånlig och framträdande huvudroll i svensk idrottshistoria. Av många skäl

Hans mentala bragd, hans fysiska styrka och inte minst hans betydelse för sportens överlevnad och existens.

Han körde trikåerna av hela världseliten, det var klasskillnad, och han utförde det med en precision på varvtiderna som var imponerande.

"Som en hjärnkirurgs precision"

Som Tomas Gustavsson sa mycket beskrivande i TV-sändningen:

- Nils van der Poel klockades för varvtider med en hjärnkirurgs precision, Som Tomas drog till med och syftade på de exakta sekunderna och tiondelarna som hans matchare, Johan Röjler, önskade av sin adept.

Skridskointresset i Holland är stort och många satt säkert vid TV-apparaterna och hade svårt att förstå vad som skedde.

” Den där grabben är ju fullständigt omöjlig. Har de ens skridskoåkning i Sverige? 

Som holländare vore Nils nationalidol – och miljonär.

Det är också en sida av av medaljen.  Att nu få en kommersiell utväxling.

Han skullepassa perfekt i stall Daniel Wessfeldt som redan sköter Sarah Sjöström och Armand Duplantis affärer. Vilken trio! Blågul high tech av yppersta kvalité, som gjord för ett internationellt utbyte. Sarah, 27, Armand, 21 och Nils, 24 – de levererar garanterat.

Det är en en  enorm skillnad på förutsättningar, bakgrund , och förmåga, men gemensamt är deras hängivna inställning till idrott och vad som krävs. Konsten att gå in i sig själv och enbart leva för det de gör. Och fokuseringen. Förstaplatsen är det enda som existerar.

Nils van der Poel ska vi nu få förmånen att lära känna närmare. Reportagen och porträttbeskrivningen kommer att stå som spön i backen. Armand och Sarah har vi lärt känna och beundra. Nils får Nils lov att berätta varför han redan innan genombrottet kan säga:

- – Ja, man måste förstå att man som idrottare i första hand är underhållare. Jag är en clown, en joker. 

Precic så uttryckte han sig i en intervju i GP för en vecka sedan.Han ser sig som ”en clown som dansar på scenen.” 

Sedan snörde han på sig skidskorna och vann både 5 000 som 10 00 meter på rekordtider i ett mycket elegant skrinnarpalats i ett världsmästerskap, inte någon dussintävling. Mera outstanding kan man ju inte vara. Han är en entertainer och ett fysiskt praktexempel.

Inser vikten av träning

Men så har han en närmast fanatisk inställning till träning och kramat varenda svettdroppe ur kroppen de senaste åren.

Förre mästarskrinnaren, Tomas Gustafsson vet vad sporten kräver och har följt hans karriär.

”Det han gör här i Heerenveen är mäktigt, magiskt, ja, vad ni vill, sa Tomas som kommentator i kanal 10, och ville få oss betraktare att verkligen förstå att han är en talang   som förstår sitt eget bästa via insikten att det också krävs mycket träning, vilket så många andra, överlag inte inser. Nu etablerar han sig och får rättmätig belöning.

 Han har drivit sig så hårt att han inte har någon överman i världen. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.