Verkligheten är tillräcklig - gör inte allt ännu värre

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det var vad ingen ville höra. Men var och en hade det på känn. Corona-viruset härjar i Europa och i Sverige finns nya larmrapporter.

Därför stoppade regeringen planerna på lättnader i besöksbegränsningen. 50 blir inte 500 utan förblir 50. 

Hela Globenområdet drabbas av en svår press när inga evenemang kan genomföras

Hotet mot vår hälsa och ytterst våra liv måste avvärjas, det förstår alla, men varför göra det ännu värre?  

Både hockeyn och fotbollen har upprättat alternativa planer med anpassade arenor, där människor slussas in och alla inblandade, regeringen, FHM och idrotten borde bli belåtna, men parterna har inte ens diskuterat de här lösningarna, kommunikationen är obefintlig.

Så minimalt samarbete

Flexibel logistik borde vara det mest naturliga för alla parter. Men de orden tycks inte finnas i beslutfattarnas vokabulär. 

Det är ytterst märkligt att inte samarbete dominerar corona-diskussionerna. 

Utebliven kontakt och besynnerligt litet utbyte av tankar och sakförhållanden ska i rimlighetens namn prägla kontakterna mellan parterna. 

Fotbollen har presenterat sin alternativa lösning, men har inte ens fått en artig kommentar till svar. Det uppstod bara en tystnad efteråt. Uppenbarligen tyckte varken regeringen eller FHM att förslaget var värt att diskutera. Hockeyns förslag var snarlikt så det var väl lika uruselt, i beslutfattarnas ögon.

Detta sker i en stund när enorma värden kan gå förlorade – för evigt. Så illa är det. Lite varstans i Sverige växer oron. Många befarar att betalningsföreläggande snartska börja droppa in.

Priset ärt högt, ofattbart högt. Klubbar förbund, företag riskerar att gå omkull. 

För att inte tala om arenor. Till och med Nationalarenan Friends hotas.

Intäkterna är obefintliga, utgifterna är bestående och i ledningen medger att situationen är prekär. Förra vd:n Marie Lindqvist hävdade i en intervju att  ”vi står inför en verklig kollaps”.

Hon uteslöt inte det värsta: ”Med samma villkor kanske vi inte finns kvar om något år!”

Nationalklenoden i fara

Notera, det gäller nationalarenan, klenoden bland svenska anläggningar, där det finns plats för 50 000 åskådare, där festernas fest har hållits. Den arenan kan om något år stå övergiven. Där släpps i dag inte 500 personer in Trots att de människorna skulle slussas, bevakas och ledsagas till sin respektive stol. Mot den bakgrunden är det inte konstigt att svensken struntar i att efterlevea corona-reglerna lika disciplinerat som tidigare. FHM och regeringen är inte trovärdiga längre.

Flexibel logistik kan de inte stava till. Bara genom att glänta lite på ytterdörrarna, under föreslagna kontrollerade former, runt om i kultur – och idrotts-Sverige skulle människor se möjligheter i stället för problem. 

Krisen räcker till ändå.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.