Andreas har blivit störste löparen

Det skulle inte bli något svenskt rekord, och absolut inte en attack på den magiska gränsen 13 minuter. Men det blev kvällen vi aldrig glömmer.
Denna onsdagväll på  Stadion blev perfekt - för friidrott, för Andreas Almgren, för åskådarna.
Andreas Almgren pratar med dubble OS-medaljören Paul Chelimo före start Foto: Mårten Westberg

Publikens vrål varje gång han passerade målrakan gjorde det omöjligt att hålla igen.  Här var det ingen friidrottscirkus. Publiken var här för en enda distans.

Många har tävlat själva

Många har själva tävlat tidigare, men nu var alla här för att följa en enda löpare.  Därför blev det magiskt. 12.59,77 är det nya svenska rekordet på 5 000 meter. 
Detta trots att Andreas fick dra själv från att Emil Danielsson steg åt sidan efter tre kilometer.  
Andreas är nog den största löpare Sverige har haft sen Gunder Hägg.  Registret från 800 meter till halvmaraton kan inte ens Anders Gärderud i sina bästa år mäta sig med. 
Med tanke på att 2 miljoner svenskar springer åtminstone hundra gånger om året är löpning dessutom Sveriges största idrott!.  
Sisådär 200 miljoner gånger om året snör en svensk på sig löparskorna för att träna. Kan fotbollen komma upp i hälften så många träningstillfällen..?  
Så Andreas är förstås mångmiljonär tänker du. Som Europa-trea genom tiderna på 10  000 meter vore det rimligt, men det är TV och framförallt spel somdriver sportens pengar.  Där är inte löpningen stor.

Ingen mångmiljonär

Så Andreas arbetar som civilingenjör och pluggar in en Master på  KTH (Kungliga Tekniska Högskolan). Nästa vecka har han ett prov i tillämpad ickelinjär optimering.  
 Kanske är det så här det ska vara. Fotbollsproffs som inte är i närheten av samma storhet blir mångmiljonärer, men efter karriären går det som bekant inte alltid så bra för dem.  
 Andreas framtid är nog ingen orolig för. 
Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.