Bara att vraka och välja för sponsorer

Framgångarna och i sin tur kraften i svensk idrott framgår när antalet medaljer och mästare redovisas för 2010. Det är i den här brokiga samlingen av idrotter som sponsorer kan välja och leta efter sitt affischnamn eller sin idrott.
Annons

Topp och bredd påvisas med all tydligehet vid Idrottsgalan på måndagskvällen. I sin tur står det också klart hur omöjligt det är att jämföra idrotter med varandra.
Vinnare i all ära, men det räcker inte alltid, för media och sponsorer räknas också karisma. Det ger ytterligare uppmärksamhet och exponering, det som de kommersiella aktörerna söker.

46 världsmästare + 5 OS-mästare

En del var hett efterlängtade, andra glatt överraskande och vissa helt osannolika. Facit från 2010 års OS och VM blev 51 svenska guld varav 46 världsmästare och 5 olympiska mästare, det bästa guldåret hittills under 2000-talet.

Syskonen Malin Myrehag och Andreas Myrehag stod för ett av VM-gulden när de i början av november buggade hem titeln i tjeckiska Liberec.

– VM var min och Andreas sista tävling ihop och att lyckas vinna guld kändes helt fantastiskt. Vi hade höga mål men ville samtidigt verkligen njuta av stunden, ge allt och förmedla känslan till publiken, och det lyckades vi med, säger Malin Myrehag.

Rätt form rätt dag

Hon började dansa 1999 och lärde så småningom upp sin storebror och syskonen blev ett danspar 2004. Efter ett guld i junior-VM 2007 vann de bronsmedaljer i senior-VM både 2008 och 2009. I Liberec i Tjeckien 2010 kom första guldet i sista tävlingen tillsammans.

- Jag kan inte säga att vi var favorittippade men vi visste att vi hade en chans. Tävlingsdans handlar om dagsformen och om domarna. Andreas och jag tänker väldigt lika och har funkat bra som par. Det ligger mycket träning bakom genom åren, säger Malin Myrehag.

Paret som tillhör föreningen Västkustbuggarna vann även två silvermedaljer under mästerskapet. Nu har Andreas valt att sluta tävlingsdansa men Malin planerar att fortsätta.  Både guldmedaljen och den vandringspokal som världsmästarna fick efter segern finns nära tillhands hemma att kolla på som inspiration.

Alla vinnare 2010

OS-guldmedaljörer Vancouver
Curling, damer: Anette Norberg, Eva Lund, Anna Le Moine, Cathrine Lindahl och reserven Kajsa Bergström, damer
Skidor, 30 km dubbeljakt, herrar, Marcus Hellner samt stafett 4x10 km, herrar:
Daniel Richardsson, Johan Olsson, Anders Södergren, Marcus Hellner. 10 km fristil, damer,
Charlotte Kalla.
Skidskytte, 12,5 jaktstart, herrar: Björn Ferry

VM-guldmedaljörer
Akademisk idrott, Student-VM innebandy, damer: Malin Marklund, Matilda Holmbom, Linn Lundström, Namita Andersson, Eva Didriksson, Sofie Engel, Linnéa Ivarsson, Sandra Larsson, Malin Eriksson, Sara Helin, Moa Schilström, Ellinor Nilsson, Ann-Sofie Sundholm, Helga Karlsson, Louise Ruthström, Isabell Larsson, Josefina Parling, Caroline Bergius, Amanda Wendelstig, Malin Alfredsson
Student-VM, innebandy, herrar: Patrik Jansson, Johan Samuelsson, Jesper Johansson, Tom Flydalen, Joel Kanebjörk, Mattias Wallgren, Kristoffer Fält, Jens Frejd, Kim Lundström, Per Kjellgren, Daniel Thorsson, Isaac Rosén, Patrik Stanley, Mikael Zingmark, Emil Julkunen, Mattias Matsson, Christian Mattsson, Simon Klein, Peter Sundelin, Benjamin Löfdahl
Student-VM: Orientering sprintdistans, Jerker Lysell, student-VM
Student-VM, orientering stafett, Patrik Karlsson, Erik Rost, Johan Aronsson,

Bandy
Damlandslaget: Linda Odén, Pernilla Elardt, Malin Andersson, Sandra Carlsson, Lovisa Elovsson, Frida Erlandsson, Anna Jepson, Matilda Johansson, Emma Kronberg, Lina Lindqvist, Anna Lundin, Michell Löfblad, Johanna Pettersson, Sofia Rådman, Kristina Sigfridsson, Sigrid Simonsson
Herrlandslaget: Andreas Bergwall, Olov Englund, Linus Pettersson, Per Hellmyrs, Andreas Westh, Daniel Berlin, Hans Andersson, Stefan Erixon, Daniel Välitalo, Daniel Jonsson, Daniel Mossberg, Jonas Edling, Patrik Nilsson, Anders Svensson, Christoffer Edlund, Daniel Andersson, Johan Andersson

Bowling
Tvåmanna, herrar: Martin Paulsson, Mathias Årup

Boxning
WBC, lätt lättvikt 59 kg: Frida Wallberg

Budo och kampsport
Submission Wrestling 110 kg, Mikael Knutsson, Submission Wrestling 90 kg och Mats Nilsson

Bågskytte
Fältskytte: Christine Bjerendal

Cykel
MTB Crosscountry: Alexandra Engen

Danssport
Bugg: Andreas Myrehag och Malin Myrehag

Dragkamp
Damer 540 kg: Anneli Andersson, Katarina Eriksson, Caroline Stjerna, Emma Elmelid, Malin Flodin, Veronica Dunhall, Katrin Persson, Emelie Söderqvist, Caroline Carlbom
Mixed 600 kg: Anneli Andersson, Katarina Eriksson, Caroline Stjerna, Emma Elmelid, Krister Nyrén, Sören Alfredsson, Fredrik Nylund, Daniel Eriksson, Mats Atterheim

Flygsport
Konstflygning med segelflygplan: Johan Gustafsson

Frisbeesport
Fristil: Joakim Arveskär

Handikappidrott
Bordtennis lag, klass 8: Josefin Abrahamsson och Marléen Rosenmeier
Friidrott höjdhopp, herrar: Joakim Södling
Friidrott, kula: Jeffrey Ige
Friidrott, 4x200 m: Maria Karlsson, Stephanie Ydström, Linnéa Gulding, Cecilia Norén
Friidrott 4x400 m: Cecilia Norén, Stephanie Ydström, Linnéa Gulding, Maria Karlsson
Friidrott, mångkamp: Cecilia Norén
Sportskytte, 3x40 skott frigevär: Jonas Jacobsson
Sportskytte, frigevär liggande: Jonas Jacobsson
Sportskytte, 3x20 skott frigevär: Lotta Helsinger
Simning, 400 m frisim: Anders Olsson
Simning, 150 m medley: Jennie Ekström
Simning, 100 m bröstsim: Maja Reichard, Anders Olsson

Kanot
K1 500 m: Anders Gustafsson

Mångkamp
Sprint distans, damer: Emma Andersson
Sprint distans, herrar: Johan Eklöv
Klassisk distans, damer: Emelie Eklöf
Klassisk distans, herrar: Robbin Kantarp
Stafett, damer: Maria Andersson, Emelie Eklöf
Stafett, herrar: Johan Eklöv, Björn Wistrand, Robbin Kantarp

Orientering
PreO, öppen klass: Stig Gerdtman
PreO, Paralympicsklass: Ola Jansson
PreO, lag: Stig Gerdtman, Martin Fredholm, Ola Jansson, Lennart Wahlgren, Anna Råberg, Rolf Karlsson

Racerbåt
Formel 4s, 1100 p: Daniel Sparring
GT 30, 1100 p: Philip Lundin

Rodd
Singelsculler, damer: Frida Svensson

Simning
50 m fjärilsim: Therese Alshammar

Skytte
Running target: Emil Martinsson

Styrkelyft
125 kg klassen: Marcus Hirvonen

Triathlon
Sprint: Lisa Nordén

Helena Björck

Kontinuitet och långsiktighet  stavas Växjö Lakers, hockeyns mästarlag för tredje gången sedan 2015.

Över hela det småländska bygget svävar Piteåbördige, 57-årig entreprenör, industrialist och förre ordföranden Anders Öhmans ande.

- Jag vill rekrytera personer som är bättre än mig själv, lär han sagt när han blev tillfrågad om koden till lyckade rekryteringar.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

Beroendet av en ständigt pågående köp och säljverksamhet är inget nytt, men nu påvisar en undersökning hur få egna spelare som finns bland klubbarna i tilltänkta Super League. Beroendet är i det närmaste totalt och verksamheten är snarast  uppbyggd på att värva från andra klubbar runt om i världen.