Maktspelet i svensk fotboll

Nyheten om att Svensk Elitfotboll vill sälja och tjäna stora pengarna på namnrättigheterna till allsvenskan var – ingen nyhet. Svenska Fotbollsförbundet äger namnet och Svenska Spel har redan köpt rättigheterna.

- Den egna fotbollsfamiljen borde känna till det här, sa sponsringschefen Johan Lindvall och kunde lika gärna ha ifrågasatt Bosse Johansson, ordförande i Svensk Elitfotboll.

Sur på diskussionen

Det är klart att han känner till ägarförhållandet och beroende av förbundet, likaså att Svenska Spel redan har en kontroll här.

Det har de betalat för och det är pengar som kommer de allsvenska klubbarna till godo. Även till Elfsborg, där Bo Johansson är ordförande.

- Vi äger rättigheterna till allsvenskan till och med 2014, förtydligar sponsringschef Johan Lindvall.

Sponsor sedan Dackefejden

Han ansåg sig tvungen att upplysa om något som egentligen är väl känt.

- Vi äger rättigheterna totalt sett, vi är titelsponsor. Vi har varit det sedan Dackefejden höll jag på att säga. Jag vågar inte säga exakt hur länge, men vi har ägt rättigheterna ett bra tag.

Han blev sur, men passade också på att förtydliga:

Har option på nytt avtal

- Att ändra själva namnet, den diskussionen har vi egentligen inte haft uppe. Än så länge tycker vi att allsvenskan är ett starkt namn som inte borde förändras.

Svenska Spel har dessutom en option på namnrättigheterna när avtalet upphör 2014.

Svenska Fotbollsförbundet, och inte Svensk Elitfotboll, måste alltså höra med Svenska Spel innan en förändring sker eller en diskussion inleds med en annan partner.

Följetong om nya intressenter

- Vi betalar mycket pengar för detta och att det inte framgår någonstans upprör mig. Jag blir upprörd över den här följetongen, säger Johan Lindvall.

Han och kollegorna har tidigare läst om hur Idar Vollvik, norsk miljardär, har träffat Lars-Åke Lagrell och Mikael Santoft från förbundet för att diskutera namnrättigheter. Norrmannen var intresserad av en affär, men det kom inte längre än till en trevlig pratstund, enligt Lagrell.

Sedan tidigare har Tippeligan och SAS-ligan funnits i våra grannländer. Nu går spelbolaget Betsafe in med kraft i Danmark.

En märklig samsyn

Svensk Elitfotboll egentliga mål är att bilda ett ligaförbund i stil med Premier League eller holländska Eredivisie och få avsevärt större makt och i sin tur pengar.

Nu finns det en uttalad ambition att under en femårsperiod dubbla klubbarnas intäkter. 

- Vi upplever en samsyn med fotbollförbundet, men vi ska formalisera det, sa Svensk Elitfotbolls ordförande Bosse Johansson efter ett möte i veckan.

Kräver årsmötesbeslut

I lördags höll Svenska Fotbollsförbundet årsmöte och ordförande Lars-Åke Lagrell kommenterade veckans s k nyhet:

- Jag har ideligen betonat att AB Svenska Spel har namnrätten om vi ska ha en ändring av namnet Allsvenskan.

- Vid årsmötet i lördags upplyste jag dessutom alla om att en sådan namnändring är så stor att den kräver ett årsmötesbeslut hos oss. Det är alltså ingen enkel fråga.

Visst finns ambitionen

Lagrell tillägger också:

- Annars är ambitionen att öka och helst fördubbla intäkterna bra.

Vid förbundets årsmöte i lördags omvaldes han till ordförande och går in på sitt 21:a år.

- Jag tackar för det förnyade förtroendet. Men som jag meddelat tidigare avgår jag 2012. Det är bäst för SvFF och för mig att det blir ett skifte då.

Föreningarna själva ska bestämma

Lagrell konstaterade för övrigt att förbundet noterade en vinst på 10,3 miljoner kronor för 2010. Detta trots att Sverige missade VM i Sydafrika som vid ett svenskt deltagande hade gett ytterligare miljoner.

Han passade också på vid årsmötet att ta upp bolagiseringsfrågan.

- Vi har ett stort stöd i fotbollen för att driva frågan att våra föreningar själva ska få välja om de vill bolagisera verksamheten eller inte och att den frågan ska lämna RF:s ansvarsområde och gå över till specialidrotterna. Något mer har vi inte önskat, och blir det så kommer ett nytt och omfattande arbete att krävas av oss alla, men där är vi inte ännu.

Lars-Åke Lagrell betonade igen att frågan om namnrättigheterna till Allsvenskan kräver årsmötesbeslut.

Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.