Maktspelet i svensk fotboll

Nyheten om att Svensk Elitfotboll vill sälja och tjäna stora pengarna på namnrättigheterna till allsvenskan var – ingen nyhet. Svenska Fotbollsförbundet äger namnet och Svenska Spel har redan köpt rättigheterna.

- Den egna fotbollsfamiljen borde känna till det här, sa sponsringschefen Johan Lindvall och kunde lika gärna ha ifrågasatt Bosse Johansson, ordförande i Svensk Elitfotboll.

Sur på diskussionen

Det är klart att han känner till ägarförhållandet och beroende av förbundet, likaså att Svenska Spel redan har en kontroll här.

Det har de betalat för och det är pengar som kommer de allsvenska klubbarna till godo. Även till Elfsborg, där Bo Johansson är ordförande.

- Vi äger rättigheterna till allsvenskan till och med 2014, förtydligar sponsringschef Johan Lindvall.

Sponsor sedan Dackefejden

Han ansåg sig tvungen att upplysa om något som egentligen är väl känt.

- Vi äger rättigheterna totalt sett, vi är titelsponsor. Vi har varit det sedan Dackefejden höll jag på att säga. Jag vågar inte säga exakt hur länge, men vi har ägt rättigheterna ett bra tag.

Han blev sur, men passade också på att förtydliga:

Har option på nytt avtal

- Att ändra själva namnet, den diskussionen har vi egentligen inte haft uppe. Än så länge tycker vi att allsvenskan är ett starkt namn som inte borde förändras.

Svenska Spel har dessutom en option på namnrättigheterna när avtalet upphör 2014.

Svenska Fotbollsförbundet, och inte Svensk Elitfotboll, måste alltså höra med Svenska Spel innan en förändring sker eller en diskussion inleds med en annan partner.

Följetong om nya intressenter

- Vi betalar mycket pengar för detta och att det inte framgår någonstans upprör mig. Jag blir upprörd över den här följetongen, säger Johan Lindvall.

Han och kollegorna har tidigare läst om hur Idar Vollvik, norsk miljardär, har träffat Lars-Åke Lagrell och Mikael Santoft från förbundet för att diskutera namnrättigheter. Norrmannen var intresserad av en affär, men det kom inte längre än till en trevlig pratstund, enligt Lagrell.

Sedan tidigare har Tippeligan och SAS-ligan funnits i våra grannländer. Nu går spelbolaget Betsafe in med kraft i Danmark.

En märklig samsyn

Svensk Elitfotboll egentliga mål är att bilda ett ligaförbund i stil med Premier League eller holländska Eredivisie och få avsevärt större makt och i sin tur pengar.

Nu finns det en uttalad ambition att under en femårsperiod dubbla klubbarnas intäkter. 

- Vi upplever en samsyn med fotbollförbundet, men vi ska formalisera det, sa Svensk Elitfotbolls ordförande Bosse Johansson efter ett möte i veckan.

Kräver årsmötesbeslut

I lördags höll Svenska Fotbollsförbundet årsmöte och ordförande Lars-Åke Lagrell kommenterade veckans s k nyhet:

- Jag har ideligen betonat att AB Svenska Spel har namnrätten om vi ska ha en ändring av namnet Allsvenskan.

- Vid årsmötet i lördags upplyste jag dessutom alla om att en sådan namnändring är så stor att den kräver ett årsmötesbeslut hos oss. Det är alltså ingen enkel fråga.

Visst finns ambitionen

Lagrell tillägger också:

- Annars är ambitionen att öka och helst fördubbla intäkterna bra.

Vid förbundets årsmöte i lördags omvaldes han till ordförande och går in på sitt 21:a år.

- Jag tackar för det förnyade förtroendet. Men som jag meddelat tidigare avgår jag 2012. Det är bäst för SvFF och för mig att det blir ett skifte då.

Föreningarna själva ska bestämma

Lagrell konstaterade för övrigt att förbundet noterade en vinst på 10,3 miljoner kronor för 2010. Detta trots att Sverige missade VM i Sydafrika som vid ett svenskt deltagande hade gett ytterligare miljoner.

Han passade också på vid årsmötet att ta upp bolagiseringsfrågan.

- Vi har ett stort stöd i fotbollen för att driva frågan att våra föreningar själva ska få välja om de vill bolagisera verksamheten eller inte och att den frågan ska lämna RF:s ansvarsområde och gå över till specialidrotterna. Något mer har vi inte önskat, och blir det så kommer ett nytt och omfattande arbete att krävas av oss alla, men där är vi inte ännu.

Lars-Åke Lagrell betonade igen att frågan om namnrättigheterna till Allsvenskan kräver årsmötesbeslut.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.