Maktspelet i svensk fotboll

Nyheten om att Svensk Elitfotboll vill sälja och tjäna stora pengarna på namnrättigheterna till allsvenskan var – ingen nyhet. Svenska Fotbollsförbundet äger namnet och Svenska Spel har redan köpt rättigheterna.

- Den egna fotbollsfamiljen borde känna till det här, sa sponsringschefen Johan Lindvall och kunde lika gärna ha ifrågasatt Bosse Johansson, ordförande i Svensk Elitfotboll.

Sur på diskussionen

Det är klart att han känner till ägarförhållandet och beroende av förbundet, likaså att Svenska Spel redan har en kontroll här.

Det har de betalat för och det är pengar som kommer de allsvenska klubbarna till godo. Även till Elfsborg, där Bo Johansson är ordförande.

- Vi äger rättigheterna till allsvenskan till och med 2014, förtydligar sponsringschef Johan Lindvall.

Sponsor sedan Dackefejden

Han ansåg sig tvungen att upplysa om något som egentligen är väl känt.

- Vi äger rättigheterna totalt sett, vi är titelsponsor. Vi har varit det sedan Dackefejden höll jag på att säga. Jag vågar inte säga exakt hur länge, men vi har ägt rättigheterna ett bra tag.

Han blev sur, men passade också på att förtydliga:

Har option på nytt avtal

- Att ändra själva namnet, den diskussionen har vi egentligen inte haft uppe. Än så länge tycker vi att allsvenskan är ett starkt namn som inte borde förändras.

Svenska Spel har dessutom en option på namnrättigheterna när avtalet upphör 2014.

Svenska Fotbollsförbundet, och inte Svensk Elitfotboll, måste alltså höra med Svenska Spel innan en förändring sker eller en diskussion inleds med en annan partner.

Följetong om nya intressenter

- Vi betalar mycket pengar för detta och att det inte framgår någonstans upprör mig. Jag blir upprörd över den här följetongen, säger Johan Lindvall.

Han och kollegorna har tidigare läst om hur Idar Vollvik, norsk miljardär, har träffat Lars-Åke Lagrell och Mikael Santoft från förbundet för att diskutera namnrättigheter. Norrmannen var intresserad av en affär, men det kom inte längre än till en trevlig pratstund, enligt Lagrell.

Sedan tidigare har Tippeligan och SAS-ligan funnits i våra grannländer. Nu går spelbolaget Betsafe in med kraft i Danmark.

En märklig samsyn

Svensk Elitfotboll egentliga mål är att bilda ett ligaförbund i stil med Premier League eller holländska Eredivisie och få avsevärt större makt och i sin tur pengar.

Nu finns det en uttalad ambition att under en femårsperiod dubbla klubbarnas intäkter. 

- Vi upplever en samsyn med fotbollförbundet, men vi ska formalisera det, sa Svensk Elitfotbolls ordförande Bosse Johansson efter ett möte i veckan.

Kräver årsmötesbeslut

I lördags höll Svenska Fotbollsförbundet årsmöte och ordförande Lars-Åke Lagrell kommenterade veckans s k nyhet:

- Jag har ideligen betonat att AB Svenska Spel har namnrätten om vi ska ha en ändring av namnet Allsvenskan.

- Vid årsmötet i lördags upplyste jag dessutom alla om att en sådan namnändring är så stor att den kräver ett årsmötesbeslut hos oss. Det är alltså ingen enkel fråga.

Visst finns ambitionen

Lagrell tillägger också:

- Annars är ambitionen att öka och helst fördubbla intäkterna bra.

Vid förbundets årsmöte i lördags omvaldes han till ordförande och går in på sitt 21:a år.

- Jag tackar för det förnyade förtroendet. Men som jag meddelat tidigare avgår jag 2012. Det är bäst för SvFF och för mig att det blir ett skifte då.

Föreningarna själva ska bestämma

Lagrell konstaterade för övrigt att förbundet noterade en vinst på 10,3 miljoner kronor för 2010. Detta trots att Sverige missade VM i Sydafrika som vid ett svenskt deltagande hade gett ytterligare miljoner.

Han passade också på vid årsmötet att ta upp bolagiseringsfrågan.

- Vi har ett stort stöd i fotbollen för att driva frågan att våra föreningar själva ska få välja om de vill bolagisera verksamheten eller inte och att den frågan ska lämna RF:s ansvarsområde och gå över till specialidrotterna. Något mer har vi inte önskat, och blir det så kommer ett nytt och omfattande arbete att krävas av oss alla, men där är vi inte ännu.

Lars-Åke Lagrell betonade igen att frågan om namnrättigheterna till Allsvenskan kräver årsmötesbeslut.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.