SHL:s tv-pengar guld för damhockeyn
Svensk damhockey – både på klubb– och landslagsnivå – behöver förbättras. Nu vill Svenska Hockeyligan ge damerna en hjälpande hand.
– Det är vår skyldighet att göra vad vi kan för det, säger Anders Källström, ordförande i SHL.
SHL:s TV–avtal är en guldgruva för både organisationen och dess medlemmar.
38,4 miljoner kronor per klubb betalas ut under innevarande säsong.
SHL omsätter denna säsong cirka 1,9 miljarder kronor (!) och det är tv–kanalen C More som är den starkast bidragande orsaken till det.
Nuvarande avtal började gälla säsongen 2018/2019 och är skrivet på fyra år.
Vid sidan av detta har SHL ökat sina publiksiffror vilket genererar ytterligare intäkter.
En stor del av de pengar som klubbarna tar in går till lönekostnader. Den genomsnittliga lönekostnaden för klubbarna är cirka 40–50 procent av den totala omsättningen.
Men det skiljer mycket mellan klubbarna med högst lönekostnad – runt 100 miljoner kr/säsong – till den som har den lägsta, Timrå IK med cirka 40–45 miljoner kr/säsong.
Likaså är det avsevärda skillnader mellan klubbarna med störst eget kapital och lägst.
Här rör det sig om mer än 110 miljoner kronors differens mellan rikast och fattigast.
– Genom att vi synar varje klubbs ekonomi och ställer krav på hur stort eget kapital som behövs för att få spela i SHL, gör vi vad vi kan för att klubbarna ska ha ekonomin under kontroll. Det är bra system, säger Anders Källström.
SHL:s TV–avtal med C More gör att den ekonomiska klyftan mellan klubbarna i SHL och HockeyAllsvenskan ökar för varje säsong.
– Därför är det viktigt att SHL, parallellt med att se till medlemmarnas intressen, verkar för att tillföra svensk hockey både resurser och kvalitet som kan gagna den totala verksamheten i landet, säger Anders Källström.
I det ligger bland annat att ställa krav på SHL–klubbarna som inte har damverksamhet eller en uttalad satsning på en sådan, att åtgärda det så snart som möjligt.
– Det är ett ansvar vi har. Det borde vara en självklarhet att varje SHL–klubb satsar på damverksamhet. Det är vi som har de största resurserna och kan gå i bräschen för det, säger Anders Källström.
Han menar att ett mål för hela hockeyfamiljen måste vara att på sikt försöka få Damkronorna att nå samma status och folkliga uppskattning som det svenska damlandslaget i fotboll.
– Att se vilket intresse damlandslaget i fotboll genererar, och vilket mottagande det fick efter VM–slutspelet senast, är enormt inspirerande, avslutar SHL–ordföranden.
Olof Wigren
Mest lästa just nu
IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet.
Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.
Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.
”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare
SVT-dokumentären ”Hotet mot handbollen”, SVT-play, som handlar om misstänkt matchfixning inom sporten, är inget som oroar Krister Bergström.
Han är svensk VM-general för damernas 26:e mästerskap, som nu pågår fram till 17 december, med final i danska Jyske Bank Boxen i Herning på Jylland.
-Nej, det är inget som vi reflekterar över, eller påverkar oss det minsta. Jag kan inte säga att det är någon ”snackis” i korridorer eller omklädningsrum, säger Krister Bergström.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar