Vettigt, men inte bland klubbarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I sju år har Riksidrottsförbundets övergripande strategi varit idrott för alla, hela livet; ”från triangel till rektangel”.  Om du inte känner till den så kolla in RF.se Första sidan handlar helt och hållet om från triangel till rektangel.  Strategi 2025, från triangel till rektangel, är ju fantastisk. På riksmötet 2017 ställde sig idrotten upp och lovade att skapa IDROTT FÖR ALLA för att därmed ta upp kampen mot fetman och den fallande folkhälsan.

 

Belackarna sa att ”vi kan aldrig bygga idrottshallar och ishallar så att hela Sveriges befolkning kan idrotta samtidigt”. Det hade de helt rätt i, men förstod inte att det var de själva som måste tänka om.  De kanske inte ens ska vänja barnen vid att idrott är något som sker inomhus.

När vi bjöd på korv, så...

Jag ska inte bara peka finger på andra. Under fyra av de här åren har jag varit ordförande i en basketklubb. Vi försökte få i gång tre mot tre basket utomhus. Fördelen med tre mot tre är att det bara behövs en korg och att det spelas utomhus.
Det skulle kunna vara något som kompisarna träffas och gör lite då och då långt upp i medelåldern, eller som pensionärer. 
När vi var på plats, med musik och gratis korv så gick det, men när vi gick därifrån så slutade de spela.
Den lokala ungdomsgården har fantastiska ledare som inspirerar ungdomarna till att spela, men vi i basketklubben orkade inte. Vi gick tillbaka in i hallen där vi spelar fem mot fem.  Vanans makt tog över.
Många idrotter har minskat resultathets och slutat redovisa barnens matchresultat. Det är jättebra, men tanken var ju att folk skulle idrotta HELA LIVET! Jag följer många fotbollsklubbar på ett väldigt enkelt sätt. Hur stor andel av de aktiva i klubben är barn, ungdomar, vuxna och veteraner?  Det har inte rört sig.  2017 kunde det vara 80 procent barn, 15 procent ungdomar, 5  procent vuxna (elitspelare) och 0 procent veteraner. 

Ändå fantastisk inititiativ

 Vid det här laget trodde jag förstås att vi skulle få se en rejäl skillnad, men nej. Det är ungefär detsamma idag. Tjugo barnlag. Ett herrlag och kanske ett damlag. 85-90 procent är inte ens tonåringar. Så ser ju inte Sveriges befolkning ut.
Generation Pep, Hundra trappsteg om dagen och Motionslandslaget är fantastiska initiativ, men här var det ju idrottsrörelsen som skulle göra något. Var är ni?
Ska vi kanske döpa om ”Strategi 2025” till ”Strategi 2052”?
 Konditionsidrotterna är det stora undantaget, men det var de redan före strategi 2025. Den överlägset största motionsrörelsen är de stora motionsloppen, och de minskade fram till i fjol. Friidrotten och simningen har stora och livaktiva mästerskap för veteraner. 

Vackraste exemlet

Friidrottens Veteran-VM i augusti är det vackraste exemplet på idrott hela livet, men det är knappast RFs strategi 2025 som får japaner, amerikaner, sydafrikaner och allehanda européer att komma till Göteborg för att hoppa stav, kasta spjut och springa fyrahundra meter i sommar. Det här har hänt ändå.  
Det som gör mig ledsen är bristen på förändring. De första åren var det mycket prat, men det hände inte så mycket. 
Nu har pratet också slutat. Utförsbacken fortsätter.

Tips till Folkspel

 Låt mig avsluta med ett tips till idrottsrörelsens eget spelbolag Folkspel:
Sätt upp ett odds på om en majoritet av Sveriges befolkning har sjukligt dålig kondition nästa gång Elin Ekbom Bak kollar folkhälsan. 2018 var det 46 procent. Jag sätter mina pengar på ”JA”.  

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.