Vettigt, men inte bland klubbarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I sju år har Riksidrottsförbundets övergripande strategi varit idrott för alla, hela livet; ”från triangel till rektangel”.  Om du inte känner till den så kolla in RF.se Första sidan handlar helt och hållet om från triangel till rektangel.  Strategi 2025, från triangel till rektangel, är ju fantastisk. På riksmötet 2017 ställde sig idrotten upp och lovade att skapa IDROTT FÖR ALLA för att därmed ta upp kampen mot fetman och den fallande folkhälsan.

 

Belackarna sa att ”vi kan aldrig bygga idrottshallar och ishallar så att hela Sveriges befolkning kan idrotta samtidigt”. Det hade de helt rätt i, men förstod inte att det var de själva som måste tänka om.  De kanske inte ens ska vänja barnen vid att idrott är något som sker inomhus.

När vi bjöd på korv, så...

Jag ska inte bara peka finger på andra. Under fyra av de här åren har jag varit ordförande i en basketklubb. Vi försökte få i gång tre mot tre basket utomhus. Fördelen med tre mot tre är att det bara behövs en korg och att det spelas utomhus.
Det skulle kunna vara något som kompisarna träffas och gör lite då och då långt upp i medelåldern, eller som pensionärer. 
När vi var på plats, med musik och gratis korv så gick det, men när vi gick därifrån så slutade de spela.
Den lokala ungdomsgården har fantastiska ledare som inspirerar ungdomarna till att spela, men vi i basketklubben orkade inte. Vi gick tillbaka in i hallen där vi spelar fem mot fem.  Vanans makt tog över.
Många idrotter har minskat resultathets och slutat redovisa barnens matchresultat. Det är jättebra, men tanken var ju att folk skulle idrotta HELA LIVET! Jag följer många fotbollsklubbar på ett väldigt enkelt sätt. Hur stor andel av de aktiva i klubben är barn, ungdomar, vuxna och veteraner?  Det har inte rört sig.  2017 kunde det vara 80 procent barn, 15 procent ungdomar, 5  procent vuxna (elitspelare) och 0 procent veteraner. 

Ändå fantastisk inititiativ

 Vid det här laget trodde jag förstås att vi skulle få se en rejäl skillnad, men nej. Det är ungefär detsamma idag. Tjugo barnlag. Ett herrlag och kanske ett damlag. 85-90 procent är inte ens tonåringar. Så ser ju inte Sveriges befolkning ut.
Generation Pep, Hundra trappsteg om dagen och Motionslandslaget är fantastiska initiativ, men här var det ju idrottsrörelsen som skulle göra något. Var är ni?
Ska vi kanske döpa om ”Strategi 2025” till ”Strategi 2052”?
 Konditionsidrotterna är det stora undantaget, men det var de redan före strategi 2025. Den överlägset största motionsrörelsen är de stora motionsloppen, och de minskade fram till i fjol. Friidrotten och simningen har stora och livaktiva mästerskap för veteraner. 

Vackraste exemlet

Friidrottens Veteran-VM i augusti är det vackraste exemplet på idrott hela livet, men det är knappast RFs strategi 2025 som får japaner, amerikaner, sydafrikaner och allehanda européer att komma till Göteborg för att hoppa stav, kasta spjut och springa fyrahundra meter i sommar. Det här har hänt ändå.  
Det som gör mig ledsen är bristen på förändring. De första åren var det mycket prat, men det hände inte så mycket. 
Nu har pratet också slutat. Utförsbacken fortsätter.

Tips till Folkspel

 Låt mig avsluta med ett tips till idrottsrörelsens eget spelbolag Folkspel:
Sätt upp ett odds på om en majoritet av Sveriges befolkning har sjukligt dålig kondition nästa gång Elin Ekbom Bak kollar folkhälsan. 2018 var det 46 procent. Jag sätter mina pengar på ”JA”.  

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hugo Larsson räddade MFF från ekonomisk förlust. Malmö FF: s ordförande, Anders Pålsson, går nu ut och öppet medger:

– Tack vare försäljningen av Hugo Larsson gick ekonomin ihop även 2023 och vi fick ett plus på 1 miljon kr. Det egna kapitalet är oförändrat, men samtidigt har likviditeten minskat.

– Det är varken oroande eller överraskande. Vi har fortsatt att investera i både spelare och anläggning, utan Uefaintäkter, men det är klart att vi inte kan göra det för evigt, säger Pålsson i Sydsvenska Dagbladet. 

Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.

Racingserien STCC  åtyerkommer i Göteborg och det innebär att en 625  meter lång bana ska byggas mitt inne i stan till premiären den 8-9 juni.. I dag  avslöjas att ett stort tävlingsområde ska anläggas vid sidan av Ullevi för premiären av världens första 100- procentiga elektriska nationella mästerskap.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

De är fyra stjärnor inom parasport och nu ska de profilerasDen 28 augusti 2024 går startskottet för Paralympics i Paris, och lagom till sommarspelen släpps den nya serien ”Drömmen om Paralympics" på  TV4 Play. Här får tittarna på nära håll följa fyra av Sveriges främsta elitidrottare genom tuffa träningspass och vardag.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.