Plånboken bestämmer allt slutligen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nackdelen med att vara proffs är att man är till salu. ”Lex Stenson” kan vi kalla principen att man spelar för den som betalar mest. Jonas Jerebko och både fotbollsspelare och ishockeyspelare verkar följa samma princip.  

På andra sidan finns oljestinna Arabländer, Ryssland, Kina och ett antal stora företag som har överskott på pengar och underskott på goodwill. 

Till för tio år sen nöjde de sig med att sätta sin logotype på idrottsmäns kläder, men det fungerar  inte så bra för länder. Manchester United skulle kunna spela med texten ”China” på ryggen, men det blir lite avigt. 

Konstlade turneringar

I stället får vi turneringar under lågsäsong, OS i Sotji och Peking, fotbolls-VM i Qatar, och nu den arabiska touren i golf.   Mohammed bin Salman, Xi Jinping och Vladimir Putin och Khalid bin Khalif Al Thani använder sina medborgares pengar för att köpa sig en plats i idrottens varma, vänliga strålkastarljus.

Idrotten har så mycket av den goodwill som diktatorer, oljebolag och andra etiskt tveksamma aktörer saknar. Därför kommer innovativa PR-konsulter se till att vi får  se allt fler arenor för utbyte av pengar mot goodwill. 

Fotbollens seriesystem kan sidsteppas av en inbjudningsliga. Qatar försökte redan 2013 med Dream Football League, men det blir väldigt mycket lättare att locka spelare på nationell nivå. Ännu billigare och lättare blir det i fattigare sporter som friidrott eller orientering. 

Behålla idrotten ren...

Därför vill jag påminna om att prostituerade lär säga nej till de mest nedvärderande och våldsamma torskarna.  Om de kan, då borde Henrik Stenson, Jonas Jerebko och andra idrottsmiljonärer också kunna. Tiger Woods visade vägen genom att tacka nej till sju miljarder från den saudifinansierade LIV-touren.  

Golfen och Basketen gör helt rätt i att stänga av Henrik Stenson och Jonas Jerebko, men frågan är om det räcker för att hålla idrotten ren. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.