Plånboken bestämmer allt slutligen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nackdelen med att vara proffs är att man är till salu. ”Lex Stenson” kan vi kalla principen att man spelar för den som betalar mest. Jonas Jerebko och både fotbollsspelare och ishockeyspelare verkar följa samma princip.  

På andra sidan finns oljestinna Arabländer, Ryssland, Kina och ett antal stora företag som har överskott på pengar och underskott på goodwill. 

Till för tio år sen nöjde de sig med att sätta sin logotype på idrottsmäns kläder, men det fungerar  inte så bra för länder. Manchester United skulle kunna spela med texten ”China” på ryggen, men det blir lite avigt. 

Konstlade turneringar

I stället får vi turneringar under lågsäsong, OS i Sotji och Peking, fotbolls-VM i Qatar, och nu den arabiska touren i golf.   Mohammed bin Salman, Xi Jinping och Vladimir Putin och Khalid bin Khalif Al Thani använder sina medborgares pengar för att köpa sig en plats i idrottens varma, vänliga strålkastarljus.

Idrotten har så mycket av den goodwill som diktatorer, oljebolag och andra etiskt tveksamma aktörer saknar. Därför kommer innovativa PR-konsulter se till att vi får  se allt fler arenor för utbyte av pengar mot goodwill. 

Fotbollens seriesystem kan sidsteppas av en inbjudningsliga. Qatar försökte redan 2013 med Dream Football League, men det blir väldigt mycket lättare att locka spelare på nationell nivå. Ännu billigare och lättare blir det i fattigare sporter som friidrott eller orientering. 

Behålla idrotten ren...

Därför vill jag påminna om att prostituerade lär säga nej till de mest nedvärderande och våldsamma torskarna.  Om de kan, då borde Henrik Stenson, Jonas Jerebko och andra idrottsmiljonärer också kunna. Tiger Woods visade vägen genom att tacka nej till sju miljarder från den saudifinansierade LIV-touren.  

Golfen och Basketen gör helt rätt i att stänga av Henrik Stenson och Jonas Jerebko, men frågan är om det räcker för att hålla idrotten ren. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen