Plånboken bestämmer allt slutligen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nackdelen med att vara proffs är att man är till salu. ”Lex Stenson” kan vi kalla principen att man spelar för den som betalar mest. Jonas Jerebko och både fotbollsspelare och ishockeyspelare verkar följa samma princip.  

På andra sidan finns oljestinna Arabländer, Ryssland, Kina och ett antal stora företag som har överskott på pengar och underskott på goodwill. 

Till för tio år sen nöjde de sig med att sätta sin logotype på idrottsmäns kläder, men det fungerar  inte så bra för länder. Manchester United skulle kunna spela med texten ”China” på ryggen, men det blir lite avigt. 

Konstlade turneringar

I stället får vi turneringar under lågsäsong, OS i Sotji och Peking, fotbolls-VM i Qatar, och nu den arabiska touren i golf.   Mohammed bin Salman, Xi Jinping och Vladimir Putin och Khalid bin Khalif Al Thani använder sina medborgares pengar för att köpa sig en plats i idrottens varma, vänliga strålkastarljus.

Idrotten har så mycket av den goodwill som diktatorer, oljebolag och andra etiskt tveksamma aktörer saknar. Därför kommer innovativa PR-konsulter se till att vi får  se allt fler arenor för utbyte av pengar mot goodwill. 

Fotbollens seriesystem kan sidsteppas av en inbjudningsliga. Qatar försökte redan 2013 med Dream Football League, men det blir väldigt mycket lättare att locka spelare på nationell nivå. Ännu billigare och lättare blir det i fattigare sporter som friidrott eller orientering. 

Behålla idrotten ren...

Därför vill jag påminna om att prostituerade lär säga nej till de mest nedvärderande och våldsamma torskarna.  Om de kan, då borde Henrik Stenson, Jonas Jerebko och andra idrottsmiljonärer också kunna. Tiger Woods visade vägen genom att tacka nej till sju miljarder från den saudifinansierade LIV-touren.  

Golfen och Basketen gör helt rätt i att stänga av Henrik Stenson och Jonas Jerebko, men frågan är om det räcker för att hålla idrotten ren. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.