Plånboken bestämmer allt slutligen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nackdelen med att vara proffs är att man är till salu. ”Lex Stenson” kan vi kalla principen att man spelar för den som betalar mest. Jonas Jerebko och både fotbollsspelare och ishockeyspelare verkar följa samma princip.  

På andra sidan finns oljestinna Arabländer, Ryssland, Kina och ett antal stora företag som har överskott på pengar och underskott på goodwill. 

Till för tio år sen nöjde de sig med att sätta sin logotype på idrottsmäns kläder, men det fungerar  inte så bra för länder. Manchester United skulle kunna spela med texten ”China” på ryggen, men det blir lite avigt. 

Konstlade turneringar

I stället får vi turneringar under lågsäsong, OS i Sotji och Peking, fotbolls-VM i Qatar, och nu den arabiska touren i golf.   Mohammed bin Salman, Xi Jinping och Vladimir Putin och Khalid bin Khalif Al Thani använder sina medborgares pengar för att köpa sig en plats i idrottens varma, vänliga strålkastarljus.

Idrotten har så mycket av den goodwill som diktatorer, oljebolag och andra etiskt tveksamma aktörer saknar. Därför kommer innovativa PR-konsulter se till att vi får  se allt fler arenor för utbyte av pengar mot goodwill. 

Fotbollens seriesystem kan sidsteppas av en inbjudningsliga. Qatar försökte redan 2013 med Dream Football League, men det blir väldigt mycket lättare att locka spelare på nationell nivå. Ännu billigare och lättare blir det i fattigare sporter som friidrott eller orientering. 

Behålla idrotten ren...

Därför vill jag påminna om att prostituerade lär säga nej till de mest nedvärderande och våldsamma torskarna.  Om de kan, då borde Henrik Stenson, Jonas Jerebko och andra idrottsmiljonärer också kunna. Tiger Woods visade vägen genom att tacka nej till sju miljarder från den saudifinansierade LIV-touren.  

Golfen och Basketen gör helt rätt i att stänga av Henrik Stenson och Jonas Jerebko, men frågan är om det räcker för att hålla idrotten ren. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nu finns förhoppningar om att skandalen med visselblåsarnas aktion och förstörelse bland friidrottsentusiasterna i Eskilstuna-föreningen Ärla IF har blåst över.

- Ja, det vill jag tro, Vi pratar med alla parter och har nått en överenskommelse, säger Stefan Axberg vid Eskilstuna Fritid.

Täby GK planerar en rejäl renovering. Ambitionen är att bygga om bana, träningsområde  och klubbhus Det är en investering på cirka 35 miljoner kronor där aktieägarna, tillika medlemmar, tillsammans behöver bidra med tio miljoner.  I november ska de få säga sitt om satsningen ska bli verklighet, eller inte. 

Speedwaymästarna Smederna firade sitt sjätte SM-guld med 2 000 jublande fans på Fristadstorget i Eskilstuna på onsdagen. 1973,1977,2017, 2018, 2019, 2022, utgör klubbens praktfulla mästarrad.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Aldrig tidigare har det visats så mycket ishockey i mobiler, surfplattor, datorer, streamingtjänster  och smart TV-apparater som den här säsongen. En kommersiell satsning som totalt uppgår till flera miljarder kronor visar  Idrottens Affärers unika granskning..

Nuvarande TV-avtal,  som tecknats mellan SHL-organisationen och C More, moderbolag är Teila, garanterar de 14 ligalagen årligen cirka 45 miljoner kronor per lag. Parterna har redan enats om nytt sexårigt avtal, 2024-2030. SHL-lagens intäktsdel kommer över tid att öka från 45 miljoner till 65 miljoner.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.