Många överens, en ny skola behövs

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Lag som förlorar måste ändra sitt spel. Företag som går med förlust måste ändra hur de jobbar
sa prins Daniel på presentationen av regeringens utredning ”Hur kan vi få barn och unga att röra sig mer i vardagen?”  
Bakgrunden är Generation Peps rapport visar att bara två av tio barn är tillräckligt fysiskt aktiva, att ett av tio barn äter tillräckligt mycket frukt och grönt och att talare efter talare kom med deprimerande siffror
två av tio barn är intetillräckligt fysiskt aktiva, att ett av tio barn äter inte tillräckligt mycket frukt och grönt - nu krävs åtgärder

GIHs rektor, Per Nilsson som ledde utredningen, berättade att han var rädd för att hamna i ”utredarsjukan”: det finns alltid mer kunskap. Sveriges barn behöver inte att vi har mer kunskap om hur illa det är. Sveriges barn behöver handling. 

Därför kom utredningen med förslaget att skolor inte längre BÖR ge alla elever stöd och uppmuntran att delta i hälsofrämjande fysiska aktiviteter under skoldagen; de SKA göra det. Det är en oerhört viktig förändring.  ”Ska” är bra. ”Ska” behövs. 

Om lagen skulle kräva

Tänk dig följande uppdrag i matematik: ”Alla elever bör ges möjlighet och uppmuntran att delta i aktiviteter som främjar deras matematiska kunskaper”.  Resultatet vore att matematiken hamnade i slaskhögen av uppdrag, där fysisk hälsa idag ligger och skräpar tillsammans med ett tjog sociala prioriteringar.  
I den första omgången av den här utredningen intervjuade jag och fyra kollegor rektorer i Järva, Skärholmen och andra områden med särskilt låg kondition hos barnen. 
Då började vi med den här frågan: 
 
Tänk dig att vi har en lagstiftning som KRÄVER av skolan att VARJE barn SKA röra sig en timme varje dag.  
- Hur skulle du göra för att nå det målet? 
- Vilka resurser skulle du behöva? 

Omöjligt, men...

Rektorerna hostade till och några svarade först att det är ett omöjligt mål att nå. 
- Några? ja. 
- Många? kanske. 
- Men alla barn? Nej, tyvärr.   
Då förklarade vi att hela timmen ska inte vara intensiv rörelse, och allt måste inte ske på skoltid.   Av de tio rektorer jag intervjuade var det ingen som inte fick ihop något som liknade en grov plan. 
- Dyrt?  Ja. 
- Svårt?  Ja!
- Omöjligt? Nej! 
Det kom lösningar som gående föreläsningar, trampcyklar under bänken, samtal med föräldrar till barn som bor mindre än 3 km från skolan för att barnen ska gå eller cykla till skolan i stället för bil, buss eller tunnelbana.  Rektorerna visade oss att det är fullt möjligt och min tolkning var att det bara krävs två saker: Ett tydligt krav och resurser som gör det möjligt. 
Utredningen citerar Ing-Marie Wieselgren, Sveriges Kommuner och Regioners samordnare för psykisk hälsa som så sorgligt mördades i Almedalen för två år sen: 

Inte svårt, men jobbigt

Det är inte svårt, det är bara jobbigt. 
Dessutom visade Jakob Forssmed än en gång att Sverige har en socialminister som verkligen förstår och bryr sig om frågan.   Det känns möjligt. 
Eller som Prins Daniel sa när han startade Generation Pep:  
När jag var ung rökte pappa i bilen medan barnen satt obältade där bak. Det vore otänkbart idag. Om vi kunde göra den förflyttningen för våra barns skull så kan vi göra det som behövs nu. 

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Leksands IF , på 11:e plats och slutspelsmiss, redovisar ett minusresultat på 18,3 miljoner för säsongen 2024-2025.  Föreningens väntas dock klara Svenska Ishockeyförbundets licensnämnds krav på soliditet och likviditet. Kravet är ett eget kapital på fem procent av nettoomsättningen.

Enligt föreningens hemsida uppgår soliditeten till 15 miljoner det innebär att föreningen inte behöver utnyttja det utökade borgenlöftet från kommunen under 2025.

Riksidrottsförbundet har under de senaste året stärkt arbetet för långsiktig planering av platser för idrott. Under Almedalsveckan lyfter RF frågan om ett statligt anläggningsstöd för att stimulera nytänkande i samverkan mellan idrottsföreningar och kommuner.

– För att svensk idrottsrörelse ska kunna göra mer för fler behövs statligt stöd i form av ett anläggningsstöd. Riksidrottsförbundet har rätt kunskap, metoder och lokal närvaro i hela Sverige för att leda arbetet med att skapa mer plats för idrott och rörelse, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet, högaktuell just nu i Almedalen.

På söndag inleds årets Gotland Runt, för 78:e gången, Nära 200 båtar från tio länder samlas i Sandhamn för världens största årliga havskappsegling. Tävlingen har arrangerats sedan 1937 och lockar både elitbesättningar och entusiastiska amatörseglare i en unik mix av båtklasser och nationaliteter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Du som gillar bordtennis kommer att jubla. Nu står det klart att SVT ska sända världstouren WTT Series och VM till och med 2028 ( först ut är VM i Doha nästa vecka) Satsningen innebär både livesändningar och massor av höjdpunktsklipp. Samtidigt är Jan-Ove Waldner klar som expertkommentator.

Supertalangen från Kallinge SK (moderklubb), Rödeby AIF och Malmö FF Roony Bardghji vet vad han vill och dit skall han. Efter fem säsonger i FC Köpenhamn – han värvades dit som 14-åring - ansluter han i början av juli till Barcelona, en klubb han drömt om sedan barnsben. Endast den obligatoriska läkarundersökningen återstår.