Många överens, en ny skola behövs

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Lag som förlorar måste ändra sitt spel. Företag som går med förlust måste ändra hur de jobbar
sa prins Daniel på presentationen av regeringens utredning ”Hur kan vi få barn och unga att röra sig mer i vardagen?”  
Bakgrunden är Generation Peps rapport visar att bara två av tio barn är tillräckligt fysiskt aktiva, att ett av tio barn äter tillräckligt mycket frukt och grönt och att talare efter talare kom med deprimerande siffror
två av tio barn är intetillräckligt fysiskt aktiva, att ett av tio barn äter inte tillräckligt mycket frukt och grönt - nu krävs åtgärder

GIHs rektor, Per Nilsson som ledde utredningen, berättade att han var rädd för att hamna i ”utredarsjukan”: det finns alltid mer kunskap. Sveriges barn behöver inte att vi har mer kunskap om hur illa det är. Sveriges barn behöver handling. 

Därför kom utredningen med förslaget att skolor inte längre BÖR ge alla elever stöd och uppmuntran att delta i hälsofrämjande fysiska aktiviteter under skoldagen; de SKA göra det. Det är en oerhört viktig förändring.  ”Ska” är bra. ”Ska” behövs. 

Om lagen skulle kräva

Tänk dig följande uppdrag i matematik: ”Alla elever bör ges möjlighet och uppmuntran att delta i aktiviteter som främjar deras matematiska kunskaper”.  Resultatet vore att matematiken hamnade i slaskhögen av uppdrag, där fysisk hälsa idag ligger och skräpar tillsammans med ett tjog sociala prioriteringar.  
I den första omgången av den här utredningen intervjuade jag och fyra kollegor rektorer i Järva, Skärholmen och andra områden med särskilt låg kondition hos barnen. 
Då började vi med den här frågan: 
 
Tänk dig att vi har en lagstiftning som KRÄVER av skolan att VARJE barn SKA röra sig en timme varje dag.  
- Hur skulle du göra för att nå det målet? 
- Vilka resurser skulle du behöva? 

Omöjligt, men...

Rektorerna hostade till och några svarade först att det är ett omöjligt mål att nå. 
- Några? ja. 
- Många? kanske. 
- Men alla barn? Nej, tyvärr.   
Då förklarade vi att hela timmen ska inte vara intensiv rörelse, och allt måste inte ske på skoltid.   Av de tio rektorer jag intervjuade var det ingen som inte fick ihop något som liknade en grov plan. 
- Dyrt?  Ja. 
- Svårt?  Ja!
- Omöjligt? Nej! 
Det kom lösningar som gående föreläsningar, trampcyklar under bänken, samtal med föräldrar till barn som bor mindre än 3 km från skolan för att barnen ska gå eller cykla till skolan i stället för bil, buss eller tunnelbana.  Rektorerna visade oss att det är fullt möjligt och min tolkning var att det bara krävs två saker: Ett tydligt krav och resurser som gör det möjligt. 
Utredningen citerar Ing-Marie Wieselgren, Sveriges Kommuner och Regioners samordnare för psykisk hälsa som så sorgligt mördades i Almedalen för två år sen: 

Inte svårt, men jobbigt

Det är inte svårt, det är bara jobbigt. 
Dessutom visade Jakob Forssmed än en gång att Sverige har en socialminister som verkligen förstår och bryr sig om frågan.   Det känns möjligt. 
Eller som Prins Daniel sa när han startade Generation Pep:  
När jag var ung rökte pappa i bilen medan barnen satt obältade där bak. Det vore otänkbart idag. Om vi kunde göra den förflyttningen för våra barns skull så kan vi göra det som behövs nu. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.