Poels modell - att göra tvärtemot

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När 62-årige Thomas Gustavsson (med tre på 5 och 10 km från OS i Sarajevo och Calgary på meritlistan) förra sommaren tog en cykeltur med Nils van der Poel i Tyska Inzell så uppstod ett problem. Thomas Gustavsson ville förstås visa Nils sin gamla favorit-tur upp i alperna, men då kom watt-talet upp långt över de 220 som är övre gräns under Nils aeroba uppbyggnadsfas. De fick gena förbi de värsta backarna.   

Den historien illustrerar för mig vilken disciplin Nils och hans tränare Johan Röjler har. Alla idrottare vill trycka på. Helst varje dag. Alla vill springa intervallerna lite fortare och ingen vill ”banga” ett utmanande berg. 

Sju timmar om dagen

Samtidigt visar mängder av forskning att då blir det mellanmjölk av alltsammans. Det finns en tid för hårda pass, men för Nils var den inte på våren och inte på sommaren. Då var det dags för sju timmar lugn träning om dagen.  Kanske hände det även på skidlandslagets höghöjdsläger före OS. På hög höjd är det extremt viktigt att hålla träningen ”blå” (dvs lugn). 

Så här i efterhand tänker Thomas Gustavsson att han nog tryckte på alldeles för mycket under en alldeles för stor del av året. En lite högre växel fungerar en dag eller två, men inte fem dagar i veckan i ett halvår. Med mer ”blå” träning under bältet när hösten kommer skulle Thomas ha haft en solidare grund för vinterns toppning och tävlande.

”Men så gjorde alla på min tid” sa han, och det är förstås helt rätt. Det sista fisken lär sig är vatten. Det är först när någon, som Johan Röjler och Nils van der Poel, läser in sig på forskningen och sen verkligen gör det som forskningen säger är idealiskt; det är först då det blir uppenbart hur fel alla har gjort i alla tider.   

Har byggt en  bas

En av världens mest framgångsrika tränare i löpning är Nic Bideay. Han använder blå och röd markeringspenna. Röd träning är intensiv, blå är lugn. Rutinerade elitlöpare som kommer till Nic får visa upp sin träningsdagbok, varpå han markera i rött och blått. Det blir nästan alltid för mycket rött. Några månader senare sätter löparen oftast nya personliga rekord. 

Efter 30-35 timmar blå träning i veckan i lugn fart kommer Nils van der Poel in till nästa fas, tröskelträningen, med ett lugnt självförtroende. Han vet att han har byggt en bas för hösten och vintern som kommer hålla hela vägen till OS eller VM.  

Höstens och vinterns pass är mer imponerande på ett traditionellt macho-sätt. 4*30 minuters tröskelträning är verkligen något i hästväg. Jag har aldrig mött någon idrottsman som klarar så mycket tröskel. Tröskelträning är oftast 85-90 procent av pulsen du tävlar i. Det sliter enormt.  Samma sak gäller passen på skridskor, som ju alltid går i världsrekord-fart.  

Ta intryck här

Jag kan förstås inte göra klokskapen rättvisa, men det behövs heller inte. Du kan ju läsa den själv på https://www.howtoskate.se/  Jag hoppas du hittar helt andra hemligheter till Nils framgång än de jag ser. 

Sen är det lite roligt att Nils  laddade upp inför OS i en ort som låter som incel.  Den tyska skridsko-metropolen Inzell är en liten by med fem tusen invånare, Inzell ligger granne med Wolfgang Pichlers hemort Rupholding som är känt för skidskytte. Så väldigt långt ifrån en incel-tillvaro blir det nog inte i den miljön.   

Mårten Westberg

Fakta

Här hittar du Nil van der Pols dokument

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Nu kommer notan för det avbrutna fotbollsderbyt, Hammarby-Djurgården den 20 oktober. Polisens insatser har hittills kostat skattebetalarna 3 miljoner kronor, ett belopp som kommer att stiga då kostnader för övertid ännu inte har räknats klart.

 Derbyt fick avbrytas, och spelades klart påföljande måndag, med Hammarby-seger 2-0. Det var efter oroligheter för Djurgårds-sektionen som polisen ansåg sig tvingade att dra in arrangörtillståndet för arrangören, Hammarby IF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden.  De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.

Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.