Poels modell - att göra tvärtemot
När 62-årige Thomas Gustavsson (med tre på 5 och 10 km från OS i Sarajevo och Calgary på meritlistan) förra sommaren tog en cykeltur med Nils van der Poel i Tyska Inzell så uppstod ett problem. Thomas Gustavsson ville förstås visa Nils sin gamla favorit-tur upp i alperna, men då kom watt-talet upp långt över de 220 som är övre gräns under Nils aeroba uppbyggnadsfas. De fick gena förbi de värsta backarna.
Den historien illustrerar för mig vilken disciplin Nils och hans tränare Johan Röjler har. Alla idrottare vill trycka på. Helst varje dag. Alla vill springa intervallerna lite fortare och ingen vill ”banga” ett utmanande berg.
Sju timmar om dagen
Samtidigt visar mängder av forskning att då blir det mellanmjölk av alltsammans. Det finns en tid för hårda pass, men för Nils var den inte på våren och inte på sommaren. Då var det dags för sju timmar lugn träning om dagen. Kanske hände det även på skidlandslagets höghöjdsläger före OS. På hög höjd är det extremt viktigt att hålla träningen ”blå” (dvs lugn).
Så här i efterhand tänker Thomas Gustavsson att han nog tryckte på alldeles för mycket under en alldeles för stor del av året. En lite högre växel fungerar en dag eller två, men inte fem dagar i veckan i ett halvår. Med mer ”blå” träning under bältet när hösten kommer skulle Thomas ha haft en solidare grund för vinterns toppning och tävlande.
”Men så gjorde alla på min tid” sa han, och det är förstås helt rätt. Det sista fisken lär sig är vatten. Det är först när någon, som Johan Röjler och Nils van der Poel, läser in sig på forskningen och sen verkligen gör det som forskningen säger är idealiskt; det är först då det blir uppenbart hur fel alla har gjort i alla tider.
Har byggt en bas
En av världens mest framgångsrika tränare i löpning är Nic Bideay. Han använder blå och röd markeringspenna. Röd träning är intensiv, blå är lugn. Rutinerade elitlöpare som kommer till Nic får visa upp sin träningsdagbok, varpå han markera i rött och blått. Det blir nästan alltid för mycket rött. Några månader senare sätter löparen oftast nya personliga rekord.
Efter 30-35 timmar blå träning i veckan i lugn fart kommer Nils van der Poel in till nästa fas, tröskelträningen, med ett lugnt självförtroende. Han vet att han har byggt en bas för hösten och vintern som kommer hålla hela vägen till OS eller VM.
Höstens och vinterns pass är mer imponerande på ett traditionellt macho-sätt. 4*30 minuters tröskelträning är verkligen något i hästväg. Jag har aldrig mött någon idrottsman som klarar så mycket tröskel. Tröskelträning är oftast 85-90 procent av pulsen du tävlar i. Det sliter enormt. Samma sak gäller passen på skridskor, som ju alltid går i världsrekord-fart.
Ta intryck här
Jag kan förstås inte göra klokskapen rättvisa, men det behövs heller inte. Du kan ju läsa den själv på https://www.howtoskate.se/ Jag hoppas du hittar helt andra hemligheter till Nils framgång än de jag ser.
Sen är det lite roligt att Nils laddade upp inför OS i en ort som låter som incel. Den tyska skridsko-metropolen Inzell är en liten by med fem tusen invånare, Inzell ligger granne med Wolfgang Pichlers hemort Rupholding som är känt för skidskytte. Så väldigt långt ifrån en incel-tillvaro blir det nog inte i den miljön.
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.
– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar