Poels modell - att göra tvärtemot

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När 62-årige Thomas Gustavsson (med tre på 5 och 10 km från OS i Sarajevo och Calgary på meritlistan) förra sommaren tog en cykeltur med Nils van der Poel i Tyska Inzell så uppstod ett problem. Thomas Gustavsson ville förstås visa Nils sin gamla favorit-tur upp i alperna, men då kom watt-talet upp långt över de 220 som är övre gräns under Nils aeroba uppbyggnadsfas. De fick gena förbi de värsta backarna.   

Den historien illustrerar för mig vilken disciplin Nils och hans tränare Johan Röjler har. Alla idrottare vill trycka på. Helst varje dag. Alla vill springa intervallerna lite fortare och ingen vill ”banga” ett utmanande berg. 

Sju timmar om dagen

Samtidigt visar mängder av forskning att då blir det mellanmjölk av alltsammans. Det finns en tid för hårda pass, men för Nils var den inte på våren och inte på sommaren. Då var det dags för sju timmar lugn träning om dagen.  Kanske hände det även på skidlandslagets höghöjdsläger före OS. På hög höjd är det extremt viktigt att hålla träningen ”blå” (dvs lugn). 

Så här i efterhand tänker Thomas Gustavsson att han nog tryckte på alldeles för mycket under en alldeles för stor del av året. En lite högre växel fungerar en dag eller två, men inte fem dagar i veckan i ett halvår. Med mer ”blå” träning under bältet när hösten kommer skulle Thomas ha haft en solidare grund för vinterns toppning och tävlande.

”Men så gjorde alla på min tid” sa han, och det är förstås helt rätt. Det sista fisken lär sig är vatten. Det är först när någon, som Johan Röjler och Nils van der Poel, läser in sig på forskningen och sen verkligen gör det som forskningen säger är idealiskt; det är först då det blir uppenbart hur fel alla har gjort i alla tider.   

Har byggt en  bas

En av världens mest framgångsrika tränare i löpning är Nic Bideay. Han använder blå och röd markeringspenna. Röd träning är intensiv, blå är lugn. Rutinerade elitlöpare som kommer till Nic får visa upp sin träningsdagbok, varpå han markera i rött och blått. Det blir nästan alltid för mycket rött. Några månader senare sätter löparen oftast nya personliga rekord. 

Efter 30-35 timmar blå träning i veckan i lugn fart kommer Nils van der Poel in till nästa fas, tröskelträningen, med ett lugnt självförtroende. Han vet att han har byggt en bas för hösten och vintern som kommer hålla hela vägen till OS eller VM.  

Höstens och vinterns pass är mer imponerande på ett traditionellt macho-sätt. 4*30 minuters tröskelträning är verkligen något i hästväg. Jag har aldrig mött någon idrottsman som klarar så mycket tröskel. Tröskelträning är oftast 85-90 procent av pulsen du tävlar i. Det sliter enormt.  Samma sak gäller passen på skridskor, som ju alltid går i världsrekord-fart.  

Ta intryck här

Jag kan förstås inte göra klokskapen rättvisa, men det behövs heller inte. Du kan ju läsa den själv på https://www.howtoskate.se/  Jag hoppas du hittar helt andra hemligheter till Nils framgång än de jag ser. 

Sen är det lite roligt att Nils  laddade upp inför OS i en ort som låter som incel.  Den tyska skridsko-metropolen Inzell är en liten by med fem tusen invånare, Inzell ligger granne med Wolfgang Pichlers hemort Rupholding som är känt för skidskytte. Så väldigt långt ifrån en incel-tillvaro blir det nog inte i den miljön.   

Mårten Westberg

Fakta

Här hittar du Nil van der Pols dokument

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.